Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Домове, които се строят за 2 часа и се ползват 300 години

НОВАТОРИ

Домове, които се строят за 2 часа и се ползват 300 години

Японският експеримент се доказа при земетресението в Куматото

Повечето средна ръка хора по света цял живот работят, за да имат уютно жилище, да подсигурят дом за децата и внуците си. Архитекти, строители и дизайнери работят в посоката да облекчат този проблем. И някои вече са постигнали успех. Вече 15 години в Япония строят домове от пенопласт. Вижте как изглеждат те.

От японската компания "Japan Dome House", твърдят, че строят експерименталните жилища само за 2 часа. За сметка на това издръжливостта на тези домове стигала до 300 години.

Куполните домове от пенопласт могат да издържат на земетресения с магнитуд 7 бала. С такава сила бе земетресението в Куматото през миналата година. То разруши много здания, хиляди хора останаха без покрив. Невредим остава само курорта "Aso Farm Land", който се състои от 480 куполни жилища от пенопласт. Формата на купола, според експертите, не е произволно избрана. Изследванията показват, че домовете във вид на полусфери, издържат много повече на подземните трусове. Т.е. тези жилища не само се строят бързо, но имат важни преимущества пред обикновените стандартни къщи.

Как се строи един такъв дом? - Според японците, нямало нищо по-лесно. Пенопластите се обработват с огнеупорен разтвор, правят се разрези за прозорците и вратите, завършената конструкция се шпаклова.

Просто, бързо и сигурно. Какво по-хубаво от това?! А цената? - Един такъв дом, струвал не повече от 2 000 щ.д. Почти всеки може да си позволи цената им. За останалото имат думата интериорните дизайнери.

 

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

Вижте как протича стабилизирането на мозайките на паметника "Бузлуджа"

"Това е една от най-големите мозайки в Европа", каза проф. Томас Данцл, ръководител катедра "Реставрация" от Техническия университет в Мюнхен

Един човек с електронно тяло в градска среда

Монтажът на високотехнологичната интерактивна инсталация "Един човек" на Венелин Шурелов ще започне в края на септември на мястото на Мавзолея в столицата

Споделена градска мебел на крайречната алея на река Марица

Проектът се обръща към теми, свързани с повторно използване на материали, архитектура, строителство, екология и дизайн

Статуята на Христос в Рио - новите чудеса на вярата (ВИДЕО)

Автор на монумента е французинът Пол Ландовски, лицето на Иисус е създадено от румънския скулптор Джордже Леонида

Най-новата атракция на Токио: прозрачни обществени тоалетни

Тоалетните са символ на световно известното гостоприемството на японците