Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Домове, които се строят за 2 часа и се ползват 300 години

НОВАТОРИ

Домове, които се строят за 2 часа и се ползват 300 години

Японският експеримент се доказа при земетресението в Куматото

Повечето средна ръка хора по света цял живот работят, за да имат уютно жилище, да подсигурят дом за децата и внуците си. Архитекти, строители и дизайнери работят в посоката да облекчат този проблем. И някои вече са постигнали успех. Вече 15 години в Япония строят домове от пенопласт. Вижте как изглеждат те.

От японската компания "Japan Dome House", твърдят, че строят експерименталните жилища само за 2 часа. За сметка на това издръжливостта на тези домове стигала до 300 години.

Куполните домове от пенопласт могат да издържат на земетресения с магнитуд 7 бала. С такава сила бе земетресението в Куматото през миналата година. То разруши много здания, хиляди хора останаха без покрив. Невредим остава само курорта "Aso Farm Land", който се състои от 480 куполни жилища от пенопласт. Формата на купола, според експертите, не е произволно избрана. Изследванията показват, че домовете във вид на полусфери, издържат много повече на подземните трусове. Т.е. тези жилища не само се строят бързо, но имат важни преимущества пред обикновените стандартни къщи.

Как се строи един такъв дом? - Според японците, нямало нищо по-лесно. Пенопластите се обработват с огнеупорен разтвор, правят се разрези за прозорците и вратите, завършената конструкция се шпаклова.

Просто, бързо и сигурно. Какво по-хубаво от това?! А цената? - Един такъв дом, струвал не повече от 2 000 щ.д. Почти всеки може да си позволи цената им. За останалото имат думата интериорните дизайнери.

 

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

Катедралата "Нотр Дам" в Париж ще бъде отворена отново през 2024 г., както е планирано

Следва трети етап на външна реконструкция на катедралата, последвано от благоустрояване на площада, за което отговаря кметството на Париж

Експерти: Трябват законови промени за опазването на културното наследство

Специалисти се обединиха около мнението, че се налагат законодателни промени в областта на опазването на културното наследство. Това се случи по време на кръгла маса, посветена на проблемите и законодателството в сферата

Откриват новия мегапроект на Франк Гери в Лос Анджелис

В Гранд ще има площад с пространства за почивка и ще се организират културни събития като концерти със свободен достъп

Министерството на културата ще отпусне 388 хиляди за отваряне на Бузлуджа за посетители

"Целта ни е да се води този диалог, а не да се крие какво се е случило в миналото", отбеляза тя. Целият Източен блок има подобно наследство, посочи арх. Дора Иванова

Изложбата "Тоталпроект" търси идеалния град

Първата архитектурна изложба в Белия куб на РЦСИ Топлоцентрала ще бъде открита на 29 юни и ще остане в галерията до 21 август 2022 г.

Министър Атанас Атанасов и посланик Херо Мустафа откриха обновената Тракийска гробница при Свещари

Културният обект е реновиран по проект "Свещари в нова светлина". Проектът е реализиран с подкрепата на американския Посланически фонд за опазване на културното наследство - Ambassador"s Fund For Cultural Preservation