Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

10 ослепителни градини в света, които показват цвят и характер

НАЙ-КРАСИВИТЕ МЕСТА ПО СВЕТА

10 ослепителни градини в света, които показват цвят и характер

Те са най-разнообразни - от класическите френски градини до японските дзен-градини - невероятно е да видите как пейзажът се променя в зависимост от дизайна на градината

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Градините са едни от най-привлекателните пространства. Това са места за съзерцание и творчество, където хората са се потапяли в магията на природата.

Те са най-разнообразни - от класическите френски градини до японските дзен-градини - невероятно е да видите как пейзажът се променя в зависимост от това, какъв е дизайнът на градината.

Ето 10 известни градини по целия свят, които няма да искате да пропуснете.

BROOKLYN BOTANIC GARDEN, BROOKLYN, USA

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Бруклинска ботаническа градина е основана през 1910 г. Тя е разположена на 52 акра в мегаполиса Ню Йорк. В нея има 14 000 вида растения, разпределени в множество зони, включително водна градина, английска градина, тематична градина, "посветена" на шекспирови пиеси, и градина с аромати за хора със зрителни увреждания. Бруклинската ботаническа градина е най-известна със своята изключителна японска градина - първата американската обществена градина с повече от 200 черешови дървета, които разцъфтяват всяка пролет.

Бруклинската ботаническа градина е известна с още един уникат - най-рядкото, най-дългото и с най-силен мирис цвете на планетата, наречено с подобаващо дългото име Sumatran Amorphophallus titanium.

GARDENS OF VERSAILLES, VERSAILLES, FRANCE

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Богатството на Версайските градини трудно може да бъде описано с думи. Те са разположени на 101 хектара площ, а проектант е Льо Нотр. Има над 1 400 водни съоръжения и повече от 400 скулптури. За засаждането на всички растения са използвани над 4 милиона луковици, а освен това там има и над 200 000 дървета.

Едно от любимите забавления на крал Луи XIV Велики е било плуването. Във Версайските градини има канал, който е точно копие на венецианския Канале гранде, по който кралят обожавал да плава с гондоли.

През годините обаче имало и големи проблеми с това да се запази това уникално място. Но времето си казало думата. Често се случвало гигантски бури да съсипят значителна част от растителността. Последната такава буря, която е била и най-разрушителната в историята на Версайския дворец, е от 1999 година, когато са изкоренени хиляд дървета.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Още по-належащ проблем е този с водата. При управлението на Краля Слънце този проблем е бил дискутиран многократно, тъй като тогава само за напояването на цветята и дърветата е било нужно по-голямо количество вода на ден, от колкото за цял Париж. Негови съветници тогава няколко пъти опитват да изградят грандиозни напоителни системи, но се провалят.

След това идва идея за изместването на речни корита, така че да минават през градините на Версай. Водата обаче така и не била достатъчна. Тогава било взето решението фонтаните да работят единствено, когато покрай тях преминава кралят. В останалото време от деня те не работели. Към днешна дата има изградени контейнери, които събират дъждовна вода. Също така е направен и огромен канал, който преминава през отделните секции на градините.

VILLA D"ESTE GARDENS, TIVOLI, ITALY

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Известните градини Tivoli във вила D'Este в Италия са създадени през Ренесанса. Те са като излязъл от приказките парк, в който има 50 фонтани. Разположената на 30-ина километра източно от Рим вила е шедьовър на Италианския ренесанс. Тя е и в списъка от паметници под протекцията на ЮНЕСКО. Вилата е изградена по искане на кардинал Иполито Д`Есте и на Лукреция Борджия на мястото на древноримска вила.

Изграждането на вилата е свързано с историята на първия й притежател. Папа Юлий III дел Монте иска да се отблагодари на кардинал Д`Есте за важната му подкрепа при избирането му начело на Църквата през 1550 г. и го номинира за доживотен губернатор на Тиволи.

Кардиналът пристига в Тиволи, където влиза триумфално, но разбира, че му се налага да живее в стар и неудобен манастир, свързан с църквата "Санта Мария Маджоре". Той е изграден векове преди това от бенедектинските монаси, а след това е преминал в ръцете на Францисканския орден. Кардиналът обаче е свикнал на съвсем друг живот както в родната си Ферара, така и в Рим. В Тиволи обаче му допадат руините, които изобилстват навсякъде. Затова и решава да превърне манастира във вила близнак на друга сграда, която строи успоредно в Рим.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

И докато римската сграда е необходима за официални приеми, вилата в Тиволи трябва да служи за удоволствие и приятни срещи. Работата по проекта се поверява на арх. Пиро Лигорио. Купуват се още от намиращите се наблизо терени земя, а с помощта на канали се довеждат и водите на р. Аниене. В крайна сметка вилата е тържествено открита през септември 1572 г. , а само два месеца по-късно кардиналът умира.

Трима представители на фамилията Д`Есте, които всъщност са и кардинали - Иполито, племенникът му Луиджи и Алесандро са първите собственици на вилата. По-късно кардинал Риналдо д`Есте поверява на Джан Лоренцо Бернини реализирането на един фонтан и един водопад в градините.

В последвалите векове вилата е изоставена и едва в средата на XIX в. тя разцъфтява отново. Става средище на артисти и художници.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Един от най-отявлените й фенове е Ференц Лист. Последният частен собственик на вилата е Франц Фердинанд фон Хабсбург, ерцхерцог Д"Есте, племенник на австро-унгарския император Франц Йосиф. Той се опитва да се избави от нея, продавайки я на Италианската държава. "Аферата" по продажбата на вилата обаче приключва след убийството му на 28 юни 1914 г. при Сараевския атентат, превърнал се в непосредствен повод за започване на Първата световна война. Градините на вилата заемат 35 000 кв.м. и включват 250 избликващи водни струи, 255 водопада, 100 басейна и вани, 50 фонтана, 20 тераси, 30 000 растения, 150 вековни дървета, 9000 кв. м.алеи. Всички фонтани се задвижват без помощта на механични устройства - единствено посредством естественото налягане и на принципа на свързаните съдове. През 2007 г. вилата печели първа награда в международния конкурс "Най-красив парк в Европа"

BUTCHART GARDENS, BRITISH COLUMBIA, CANADA

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Градините Бътчарт, Ванкувър, Канада. Преди повече от век семейството индустриалци Бутчарт създава на земите си цветна градина, която днес се смята за национално историческо наследство. Дизайнерът Исабуро Кишида пресъздава в далечната земя на имигранти уюта на уединена японска градина. В началото на XX в. хора от семейството Бътчарт, чийто бизнес е промишлено производство, я създават на мястото на изоставена кариера.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Историята й започва през 1907 година с едно приятелство. Собственикът на парцела, Робърт Пим Бътчарт, се запознал с японския ландшафтен дизайнер Исабуро Кишида, който мечтаел да направи градина за своя син. Двамата се занимавали с това цели пет години и в резултат се появил този невероятен парк. Растенията са хиляди видове, така че цъфтят целогодишно, има специално осветление за нощни разходки. Над милион туристи годишно посещават градините. През 2009 г. градините официално са признати за национален исторически паметник.

KEUKENHOF, LISSE, NETHERLANDS

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Кралският парк Койкенхоф, Лисе, Холандия е най-известният, най-големият и най-сниманият парк в Европа. На територия от 32 хектара тук цъфтят почти 5 млн. лалета от над 100 различни сорта. Главата се замайва и от уханието на розите, нарцисите, люляка и зюмбюлите - истинска пролетна феерия.

Преди около 150 години огромната площ е изцяло променена и превърната в цветна градина.

Първата изложба на цветя е организирана през 1949 г. от кмета на близкия град Лисе и производители на луковици за лалета.

Днес всяка пролет в Койкенхоф пристигат стотици хиляди посетители от цял свят, за да си подарят най-красивата разходка сред цветя.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Всички луковици (няколко милиона на брой) се засаждат на ръка. Освен че имат на разположение за разходки километри алеи, езерца, мелница, посетителите могат да се включат в работилници за изработка на украшения от цветя, могат да се запишат на курс по цветарство, да карат колело, да си направят пикник...

Койкенхоф е отворен всяка пролет за около два месеца - от края на март до края на май. В замъка не може да се нощува, но туристите могат да отседнат в близкия град Лисе.

NONG NOOCH TROPICAL BOTANICAL GARDEN, PATTAYA CITY, THAILAND

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Тропическа ботаническа градина Nong Nooch в Тайланд е най-красивата и най-голямата ботаническа градина в Югоизточна Азия. Дори и без да влизате в парка, вече близо до входа могат да се видят оригиналните скулптурни изображения на слонове и пеперуди, които са направени от керамични саксии.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

RYŌAN-JI GARDEN, KYOTO, JAPAN

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Още

Дизайн на цветя, който ще ви пренесе в райските градини

Дизайн на цветя, който ще ви пренесе в райските градини

Дом на най-известната японска Zen градина в света, храмът Ryoan-ji се намира близо до емблематичния "Kinkaku-ji" (Златен павилион) в северозападната част на Киото.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Градината е красива и невероятна по своя размер и простота (само на 25 метра от изток на запад).

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

POWERSCOURT ESTATE AND GARDENS, ENNISKERRY, IRELAND

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

В това графство, уместно наричано "Градината на Ирландия", "Пауърскорт" е най-хубавата градина и според мнозина една от най-прекрасните в света. В подножието на планините Уиклоу са закътани 180 декара сложно структуриран ландшафт от строго симетрични цветни лехи, широки италиански тераси, статуи и декоративни езера. Лъкатушещи алеи водят посетителите покрай оградени със стени градини и безупречно поддържан жив плет до тайни кухини и през изобилие от над 200 вида дървета и храсти.

Има едно делфинско езерце с хубав фонтан и японска градина, която ви подканва да се разходите бавно по поредицата нейни концентрични пътеки и ярко оцветени мостчета. Някога важна твърдина за защита от англонорманите, днес имението с господарска къща Пауърскорт е разположено на мястото на един замък от ХІІІ в. То е преоформено през ХVІІІ в., когато е построена великолепната резиденция, която сега се извисява над околните земи.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

И през следващите векове са правени изменения, когато са проектирани терасите, засадени са хиляди дървета и е намерено подходящото място на статуите, изделията от ковано желязо и декоративните предмети, колекционирани от фамилията. В имението се намира най-високият водопад в Ейре (121 м) сред парк с красиви дървета, в който лордовете на Пауърскорт първи в Европа докарват стадо японски елени сика (Cervus nippon).

Сегашните собственици, фамилията Слейзинджър, купуват имението от деветия виконт Пауърскорт през 1961 г. и стоят зад добавянето на голф курорта с 36-дупки "Пауърскорт", нареждан сред най-хубавите в Ейре.

KEW GARDENS, LONDON, ENGLAND

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Кралската ботаническа градина в Кю е огромен комплекс от ботаническа градина и оранжерии в югозападната част на Лондон между районите Ричмънд и Кю. Освен ботаническата градина същото название носи и научноизследователската организация, в която работят 700 души. Началото на градината е поставено през далечната 1759 година. Броят на посетителите на тази лондонска забележителност надхвърля милион и половина души годишно. Колекцията от растения в градината надхвърля 30 000 вида и е най-голямата в света. Освен това библиотеката към градината съдържа 750 000 тома литература, както и над 175 000 рисунки и илюстрации на цветя.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

MONET`S GARDEN, GIVERNY, FRANCE

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

През 1883 година Моне си купил къща с двор в селцето Живерни и се заселил там със семейството си. Занимавал се с градината си съвсем сам и за кратко време направил с двете си ръце същински рай. Моне разменял семена с хората от селото, водел кореспонденция със специалисти, а ако му попаднел каталог за цветя и растения, изобщо не подбирал - поръчвал абсолютно всичко. 10 години по-късно, когато имал достатъчно пари, Моне купил един по-голям парцел, който бил отделен от двора му с път. Този път съществува и до днес и затова до втората градина на Моне се стига през тунел. И когато тунелът свърши, започва раят - защото тук се намира прочутата в цял свят градина с лилиите.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Тя също е дело на Моне - той пресушил блатото, което се намирало там и чрез система от канали докарал вода от близката река. Над езерото с лииите се намира и прочутият Японски мост, известен на всеки почитател на художника. Тази градина станала любимата тема за рисуване в творчеството на художника за години наред. На Японския мост са посветени 18 картини, на водните лилии 48 картини - Моне улавял всеки нюанс на светлината и всяка фаза от живота на цветята.

Валерия КАЛЧЕВА

Още

Чудните градини на Шьонбрун

Чудните градини на Шьонбрун

Още

"Висящите градини на Семирамида" възкръсват в търговски център в Шанхай

"Висящите градини на Семирамида" възкръсват в търговски център в Шанхай

Още

Атрактивни градини, "кацнали" на покривите на сградите

Атрактивни градини, "кацнали" на покривите на сградите

Още

Кралските градини във Венеция оживяха след наводнението (галерия)

Кралските градини във Венеция оживяха след наводнението (галерия)

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Рамката на нефа в катедралата "Нотр Дам" в Париж е възстановена

Шпилът, възстановен в оригиналния стил на архитекта от 19-и век Йожен Виоле льо Дюк, също е пред завършване

Японският архитект Рикен Ямамото спечели наградата "Прицкер"

Ямамото, който е на 78 години, е посветил пет десетилетия на проектирането на частни и обществени сгради - от резиденции до музеи и училища, от оживен летищен център до пожарна със стъклени стени, и във всички тези пространства е обръщал внимание на духа на общността

Започна строителство на нов берлински музей за модерно изкуство

Новият музей ще бъде седмото място, където ще се помещава Националната галерия на Германия

Музеят "Истанбул Модерн" е сред най-добрите културни забележителности в света според "National Geographic"

Сградата е проектирана от един от най-значимите съвременни архитекти Ренцо Пиано