Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Звезден състав в "Риголето" в Старозагорската опера на 12 май

ДЖУЗЕПЕ ВЕРДИ

Звезден състав в "Риголето" в Старозагорската опера на 12 май

В ролята на Риголето – баритонът Николай Добрев

"Риголето", Държавна опера - Стара Загора

Романтичната история за драматичните терзания на придворния шут Риголето, разкъсан между разгулния дворцов свят и бащините страхове, ще оживее на сцената на Старозагорската опера на 12 май от 19.00 часа. Диригент на спектакъла на операта "Риголето" е Ивайло Кринчев. В спектакъла участват великолепните оперни гласове Ралица Ралинова - в ролята на Джилда, Михаил Михайлов /Херцогът на Мантуа/, Николай Добрев /Риголето/, Анита Дафинска /Мадалена/, Пламен Кумпиков /Спарафучил/, солисти, хор, оркестър и балет на Държавна опера-Стара Загора.

"Риголето" е безсмъртната опера на Верди, създадена по шедьовъра на Виктор Юго "Кралят се забавлява". Композиторът смята сюжета на драмата на Виктор Юго за най-хубавия от всички, върху които е писал музика. От премиерата си - през 1851 г., тази кипяща от романтични контрапункти и напрегнати моменти мелодрама, триумфът на "Риголето" продължава и до днес.

Германският режисьор Франк-Бернд Готшалк пренася действието от ХVІ век в 60-те години на миналия век, в стила на филмите на Федерико Фелини. Хореографията е на Андреас Песлер. Сценографията и костюмите са на холандските художници Карел Спанхак и Маргит ван дер Бург. Премиерата на сцената на Старозагорската опера се състоя на 26 октомври 2010 г.

Виктор Юго и Джузепе Верди са двама велики автори, чиито творчески пътища се пресичат в операта "Риголето". Верди създава музиката през 1850 година по драмата на Юго "Кралят се забавлява". Заради ироничния си политически отенък, текстът предизвиква скандал във Франция в началото на 30-те години на 19 век, което е причината години наред идеята за създаване на оперна творба да бъде атакувана от цензурата, преди още да бъде завършена от Верди. Но прочутият композитор не се отказва. Той елиминира от постановката всички исторически лица, премества действието от Париж в Мантуа, Италия. Наместо крал, в "Риголето" главен герой става придворният шут, който е прекръстен от Трибуле на Риголето и така операта получава своето име.

Премиерата през 1851 г. в театър Ла Фениче, Венеция има страхотен успех. Верди е аплодиран след всеки музикален номер. Сам композиторът е доволен от музиката си и в едно писмо от тогава споделя: "Никога може би няма да напиша нещо по-хубаво". Няколко месеца след премиерата във Венеция "Риголето" се представя в много италиански и чужди оперни центрове - Будапеща, Прага, Лондон, Виена. В Париж е поставена значително по-късно поради несъгласието на Юго с направените промени. В крайна сметка, виждайки операта на френска сцена, големият френски писател е удивен от въздействието й. Триумфът на "Риголето" продължава и до днес.

Първата премиера на операта "Риголето" на Старозагорска сцена се е състояла през месец юни 1934. Режисьор е бил Николай Беков, художници - Никола Аръшев и д-р Бучински, хормайстор - Златан Станчев и диригент Петър Спиридонов. Следващи постановки са реализирани през 1958, 1964, 1977, 1993 и 1999 година.

Ралица Ралинова, сопрано

Ралица Ралинова гостува на 12 май на сцената на Старозагорската опера в ролята на Джилда веднага след участието си с голям успех в премиерните спектакли през април на операта "Риголето" на сцената на оперния театър във Вупертал, Германия.

Талантливата млада певица е солистка на театъра от този творчески сезон с ангажименти и за следващия - 2017/2018 в ролите на Церлина от "Дон Жуан" на В. А. Моцарт, Нинета от "Любовта към трите портокала" на Сергей Прокофиев, Джилда от "Риголето" на Джузепе Верди, Гретел от "Хензел и Гретел" на Енгелберт Хумпердинк и др.

Ралица Ралинова е родена през 1989г. Завършва Националното Музикално Училище "Л. Пипков" в София със специалност пиано при г-жа Мили Белчева. В Националната Музикална Академия "Проф. Панчо Владигеров" завършва бакалавърска степен по пиано при проф. Димо Димов и бакалавърска и магистърска степен по оперно пеене при проф. Илка Попова и асистент Николай Моцов.

Участвала е в майсторските класове за интерпретация на френска музика при пианиста Оливие Дориа и Вера Николова в София. През 2012г. посещава Международната лятна музикална академия ISA PragWienBudapest (Jennersdorf/Austria), където учи при проф. Томас Мозер. Взима участие в майсторските класове още на Ангелика Киршлагер (Австрия), Александрина Милчева, Иван Ангелов, Христина Ангелакова, Анна Томова-Синтова.

През 2012 г. играe в дипломните спектакли на "Детето и вълшебствата" на Морис Равел и "Дългата коледна вечеря" на Паул Хиндемит на камерна сцена на Национална опера и балет. През месец януари 2013г. изпълнява ролята на Памина от "Вълшебната флейта" на В.А.Моцарт в звукозаписите към книгата "Приказка за Вълшебната флейта" под диригентството на маестро Емил Табаков и с оркестъра на Българското Национално Радио. През месец юни 2013г. и 2015г. участва в концерт със Софийска филхармония с диригент Мартин Пантелеев. През месеците септември/октомври изпълнява ролята на Церлина в операта "Дон Жуан" на В.А.Моцарт в Sommer Oper Bamberg 2013 (Германия). През сезон 2014/2015 е поканена от опера Вупертал (Германия) за ролите на Церлина ("Дон Жуан" - В.А.Моцарт), Алиса ("Алиса в страната на чудесата - А.Таркман) и Blumenmädchen ("Парсифал" - Р. Вагнер). Дебютира в ролята на Джилда от операта "Риголето" на Джузепе Верди в Държавна Опера Бургас (октомври 2015), Софийска Опера и Балет в същата роля през месец февруари 2016г. През месец август 2016г. изпълнява отново Джилда на Schenkenberg Festival в Швейцария. Носител е на Първа награда от международен фестивал-конкурс "Надежди, таланти, майстори" - Добрич-Албена (2011); Първа награда от 23-ти национален конкурс "Светослав Обретенов" - Провадия (2012); Първа награда от национален конкурс "Дико Илиев" - Враца (2012); Grand Prix от II-ри академичен конкурс "Парашкев Хаджиев" - София (2012); Втора награда + Специална награда за най-добро изпълнение на творба от Рихард Щраус и Специална награда за най-добро изпълнение на творба от Панчо Владигеров на Първи международен конкурс за камерно пеене "Панчо Владигеров" - Шумен (2014); Полуфинал на международен конкурс "Дебют" - Вайкерсайм / Германия (2014); Първа награда на Десети Международен Конкурс "Франц Шуберт" - Русе (2015). Печели стипендия "Рихард Вагнер"-Байройт / Германия (2014) на 3 февруари 2016.

  Михаил Михаилов, тенор/Сн. Старозагорска опера

Михаил Михайлов гостува в спектакъла на операта "Риголето" от Джузепе Верди след блестящото си представяне в ролята на Херцога на сцената на Букурещката опера, Румъния на 4 май.

Михаил Михайлов е роден през 1987 г. във Велико Търново. Започва да учи пеене на 16 години, а преди това свири на цигулка. Завършва НМА "Проф. Панчо Владигеров", София през 2011 г. в класа на доц. Иванка Нинова. Участвал е в майсторските класове на Христина Ангелакова и Анна Томова-Синтова.

Оперния си дебют прави още като студент с роли от белкантовия репертоар - Граф Алмавива от "Севилският бръснар", Едуард Милфорт от "Брачната полица" и Ернесто от "Дон Паскуале".

Кариерата му започва непосредствено след завършването на Музикалната академия с ролите на Неморино в "Любовен еликсир", Алфред в "Травиата", Камий дьо Росийьон във "Веселата вдовица" и Беппе в "Рита". Участва в редица концерти с почти всички оперни и филхармонични оркестри в страната.

Опит в кантатно-ораториалните произведения Михаил Михайлов натрупва на сцената на Софийска филхармония, където от 2012 г. често е предпочитан гост-солист. Пее теноровите сола в реквиемите от Моцарт, Сен-Санс и Верди, в "9-та симфония" на Бетовен, росиниевата "Стабат матер" и др.

През 2013 година, Михаил Михайлов изпълнява теноровото соло в "Реквием" - Верди, в "Royal Festival Hall", Лондон, с Кралския филхармоничен оркестър. По-късно през същата година участва във Верди/Пучини гала-концерт с Мюнхенския симфоничен оркестър.

През 2013 и 2014, се изявява на фестивалите: "Klassik auf der Burg"; "Herrenchiemsee Festspiele" - в ролята на Бакхус в "Ариадна от Наксос" от Рихард Щраус, както и в рецитал с произведения от същия автор и "Klassik am See" в ролята на Алфред от "Травиата" и Херцогът на Мантуа от "Риголето".

През 2014/2015 участва в концерти с оркестъра на Филхармония Осака, както и в поредица от рецитали в Осака, Япония.

През 2016 взима участие в гала-концерт в Московския Кремъл, заедно с едни от най-популярните имена на руската класика и естрада. По-късно - през същата година гостува на Македонската опера и балет, в ролята на Херцога на Мантуа от "Риголето".

През сезон 2016/2017 Михайлов гостува на филхармониите в Бъкъу и Яш,, Румъния, като солист в реквиемите на Дворжак и Верди; дебютира като Едгардо в "Лучия ди Ламермур", по покана на ТМПЦ Варна; участва в продукцията на БНР "Елиас" - Феликс Менделсон; пее теноровото соло в Шуберт - Меса ми-бемол мажор, със Софийска филхармония. Гостува и на Национална опера Букурещ, Румъния, в ролята на Херцога от "Риголето".

С различни частни продуцентски компании участва в турнета в Германия, Италия, Испания, Полша, Румъния, Франция и Швейцария.

Лауреат е на редица национални конкурси за класическо пеене, както и на конкурсите за камерна музика: IV Международен конкурс за песенни дуа, посветен на творчеството на Рихард Щраус, София, България (втора награда и специална награда за изпълнение на песен от съвременен австрийски композитор) и XIX Международен конкурс "Романсиада", Москва, Русия (Гран При).

Има записи за Българската национална телевизия, Българското национално радио, TV1, както и студиен запис на операта "Травиата" със Софийска филхармония.

В ролята на Риголето  - Николай Добрев. От настоящия творчески сезон Николай Добрев е солист на Старозагорската опера. Баритонът с уникален тембър е роден във Варна. Завършва средното музикално училище "Добри Христов" в родния си град, след това и Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" - София.

Още като студент печели специализация по парижката програма "Courant d"Est" по покана на френския Министър на Културата г-н Жак Тубон. Постъпва като солист във Варненската опера, а на следващата година - и в Софийската опера и балет. Следват ангажименти в Пражката национална опера, Словашката национална опера, на международния фестивал за опера и театър в Банска Бистрица, Словакия, поредица от концертни спектакли с Лондонския Симфоничен Оркестър под диригенството на Сър Колин Дейвис ("Кармен" - Ескамилио), концертни спектакли в Манчестър с Halle Orchestra под диригенството на Кент Нагано - ("Тоска" - в ролята на Скарпия). През следващите години до днес гостува във всички български оперни театри, гастролира с голям успех на различни престижни европейски сцени: във Франция, Холандия, САЩ, Македония, Швейцария, Румъния, Белгия, Португалия, Германия и др. Николай Добрев има внушителен репертоар, който включва емблематичните баритонови роли: Риголето /"Риголето"/, Набуко /" Набуко"/, Скарпия /"Тоска"/, Граф ди Луна /"Трубадур"/, Фигаро /"Севилският бръснар"/, Ецио /"Атила"/, Маркиз Поза /"Дон Карлос"/, Белкоре /"Любовен еликсир"/, Жорж Жермон /"Травиата"/, Ренато /"Бал с маски"/, Амонасро /"Аида"/ и други.

Пламен Кумпиков, бас/Сн. Старозагорска опера

Пламен Кумпиков завършва Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в класа на Асен Селимски. Специализира в Римската академия за изкуство и култура "Борис Христов" при Мирела Паруто и Антонио Боайе.

Участва в майсторските класове на Райна Кабаиванска и на Ренато Брузон, организирани от престижния Експериментален оперен театър "А. Бели" в Сполето, Италия. Още като студент дебютира на сцените на оперните театри в Пловдив, Стара Загора, Бургас в ролите на Царя на Египет от операта "Аида" на Верди, Командора от операта "Дон Жуан" от Моцарт, Захария от "Набуко" на Верди. В Софийската опера дебютира през 2004 година в ролята на Мистър Пичъм от "Просешка опера" от Бритън. В Италия дебютира през 2005 в ролите на Колин от "Бохеми" и за първи път изпълнява ролята на Раймондо от операта "Лучия ди Ламермур" на Доницети в Сполето. През 2006-2007 година участва в японското турне на Експерименталния оперен театър в Сполето в ролята на Дон Базилио от операта "Севилският бръснар" на Росини. През април дебютира на сцената на оперния театър "Унтер ден линден" в ролята на Потапич от операта "Играчът" на Сергей Прокофиев под диригентството на Даниел Баренбойм. С тази роля Пламен Кумпиков гостува и на сцената на Миланската скала, Италия. През 2009 година дебютира в Софийската опера и балет в ролята на Стария циганин от операта "Алеко" на Рахманинов под диригентството на Емил Табаков. Участва в турнета в Белгия и Холандия в ролите на Спарафучиле /"Риголето"/, Рамфис /"Аида"/, Захария /"Набуко"/, Зарастро /"Вълшебната флейта"/ и др. През сезон 2012-2013 е солист на Вроцлавската опера в Полша, където изпълнява ролите на Захария, Спарафучиле, Командора и др. През 2015 участва в премиерното представяне на авангардния спектакъл на "Омагьосаният" от Божидар Спасов - спектакъл на Пловдивската опера. През лятото на 2015 гостува на "Herrenchiemsee Festspiele" в Германия. На 5 декември 2015 изпълнява ролята на Раймондо в премиерния спектакъл на Старозагорската опера "Лучия ди Ламермур" от Доницети.

Анита Дафинска, сопран/Сн. Старозагорска опера

Анита Дафинска завършва НМУ "Л. Пипков" в класа на Валери Попова и Маестро Михаил Ангелов. Дипломира се с Магистърска степен в НМА "П.Владигеров" през 2005 в класа на проф.Бръмбарова. През 2006 специализира в Оперната студия на Университета по Изкуства в Грац, Австрия.

Носител е на награди и финалист от национални и международни конкурси между които "Георги Златев-Черкин" София, "Мартинели-Пертиле" Монтаняна, Италия и др. От 2007 до 2010 и през 2012 е артист-солист в Държавна опера-Русе.

През сезона 2012-2013 е ангажирана в Театър Биил-Солотурн, Швейцария в продукциите на "Риголетто" (Мадалена) и "Евгени Онегин"(Олга).

В момента е артист на свободна практика. Изявява се на различни сцени в България и Европа с различни продукции и концерти, между които "Пепеляшка" и "Севилски бръснар" в Сполето, Италия, "Риголето" и "Така правят всички" в Белгия и Холандия, Реквием Моцарт с Анна Томова Синтова и Генади Рождественски в НДК София и на фестивала "Филикон" в Кавала, Гърция.

Репертоарът ѝ включва роли от опери на Моцарт, Росини, Верди, Бизе,Чайковски, между които Дорабела, Дона Елвира, Розина, Изабела,Фенена, Азучена, Кармен и др,, както и кантатно-ораториална и камерна музика от различни автори. 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Звездите на Цирк Дю Солей гостуват в Пловдив с леденото шоу HOGWARTS HOLIDAYS

Спектакълът е в спортна зала "Колодрум" на 5 март 2024 г., началният час е 19:00 часа.

Кристо и Жан-Клод - ателие за деца от 7 до 14 години

Участниците в ателието ще се запознаят с ранните творби на Христо Явашев - Кристо, ще научат повече за някои от емблематичните му проекти, реализирани със съпругата му Жан-Клод

По традиция Марин Янев ще отбележи рождения си ден с "Какво да правим с виолончелото?" в Народния театър

Спектакълът от Матей Вишниек на режисьора Николай Поляков ще се играя на 17 февруари на сцена "Апостол Карамитев"

КласикАрт с благотворителен концерт: Чрез музика ти дари, живота на планетата спаси!

Музикалното събитие е свързано с проект на Z Club Next Generation - използването на косата от фризьорските салони за наторяване на обществени паркове и градини

Сатирата поставя "Пазар за мъже" от Жан-Клод Дано

Очаквана премиера: 29 и 30 март, сцена Comedy Bar Happy Сатира

Джулиен Кейси от САЩ ще бъде Мими в "Бохеми" на сцената на Старозагорската опера

В ролята на Родолфо от оперния шедьовър на Пучини гостува италианският тенор Емануеле Д`Агуанно