Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Връзката със земята - Яна Любенова в "Силата на корена"

УСЕЩАНЕТО НА РОДИНАТА

Връзката със земята - Яна Любенова в "Силата на корена"

Изложбата е от 30 май до 18 юни 2023 г. в Галерия "Нюанс"

Още

Цветелина Спиридонова и "Съпротивление" в галерия "Нюанс"

Цветелина Спиридонова и "Съпротивление" в галерия "Нюанс"

За първи път в пространството на галерия Нюанс ще ви срещнем с творчеството на художничката Яна Любенова, която ще представи серия от картини, обединени от заглавието "Силата на корена". Като млад и космополитен човек, Яна е пътувала много из света и всяко едно място, което оставя отпечатък у нея, тя пресъздава в картините си.

Разбира се, част от произведенията са от България и представят един красив спомен за страната ни, когато сме далече от нея, напомняйки ни всъщност за силата на корена.

"Изложбата "Силата на корена" е посветена на Българите в чужбина. В днешно време всички имаме приятели и роднини, на които им се е наложило да заминат. Дали заради кариерно развитие или по-добър живот за семейството и децата. Много от тези хора, обичат родината си и често си мислят за нея.

Българите имаме много силна връзка със земята си, както дървото пуска корени в пръстта. В главите ни често се прокрадва някоя мелодия от гайди или стара българска песен. Аз също съм живяла в чужбина и ми е пределно познато чувството на самота, въпреки всички други удобства.

В тази изложба съм нарисувала места от различни държави, които съм посещавала и които по някакъв начин са ми "намигнали", за да ги запомня. На някои от картините са добавени традиционни и хумористични български елементи, като символ на българите във всяка точка на света. До други има откъси от популярни български песни или стихове.

Още

Хари Арабян и "Тишина" в Галерия "Нюанс"

Хари Арабян и "Тишина" в Галерия "Нюанс"

Също така има и няколко произведения, които показват защо обичаме родината си. Картините са рисувани през различни години, в момент, в който съм била впечатлена от даденото място. Една част са създадени специално за тази изложба.

Желанието ми беше, когато човек разглежда тази експозиция, с лекота да се пренася през различни държави и градове. Да преживява експлозия от цветове или спокойствието на тоновете, екзотика, романтика и накрая, да се завърне у дома.

Тази изложба е едно послание към всички хора, които са принудени да живеят далеч от близките хора, бабините манджи, миризмата на печени чушки през септември, игрите на криеница с комшийските деца, красивото ни море и величествени планини.

Всеки усеща родината по различен начин, но Силата на корена никога няма да отслабне."

Яна Любенова

Още

Галерия КО-ОП представя "Лисича опашка" от Мария Налбантова

Галерия КО-ОП представя "Лисича опашка" от Мария Налбантова

За художника:

Яна Любенова е родена на 18.10.1989 г. в град Търговище. През 2012 г. завършва с отличен успех Варненски Свободен Университет "Черноризец Храбър", специалност "Пространствен дизайн". Получава стипендия за отличен успех и креативни решения в областта на графичния и пространствен дизайн.

Участва в над 70 сборни изложби и конкурси в България. 18.10.2018 г. - В традиционната годишна изложба "Св. Лука" на Сдружение на художниците - Варна, която се открива в ГХГ - Варна е наградена с една от трите равностойни награди за цялостно творчество.

21.09/11.10. 2021 г. - Яна има самостоятелна изложба "На шир и длъж" в арт галерия "Възраждане", гр. Пловдив. Член на Сдружение на художниците - Варна и СБХ.

Яна Любенова, "Силата на корена", живопис, от 30 май до 18 юни 2023 г. в Галерия "Нюанс"

Още

Танго с "Точка на допир" в галерия "Нюанс"

Танго с "Точка на допир" в галерия "Нюанс"

Още

Нина Петрова, Иво Петров  и "Посока" в Галерия "Нюанс"

Нина Петрова, Иво Петров и "Посока" в Галерия "Нюанс"

Още

Игли в купа сено в Националната галерия

Игли в купа сено в Националната галерия

Още

Художникът Владимир Киров ни кани в Галерия "Неси"

Художникът Владимир Киров ни кани в Галерия "Неси"

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Победителите във фотоконкурса на National Geographic ще бъдат отличени на специално събитие "Фотографите отблизо"

Членовете на забележителното жури Владислав Терзийски и Иво Данчев ще споделят любопитни истории от творческия си опит в разговор на живо, воден от Владимир Карамазов, а специалният гост – фотографът на National Geographic Ейми Витале, ще представи презентация на тема "Нови подходи във фоторазказа"

Вижте Flexible Horizons от Франсиско Монтоя Касарес

Изложбата е до 28 септември 2023 в галерия Little Bird Place

Билетите за спектакъла "Коварство и любов" от Фридрих Шилер вече са в продажба

Това е втората премиера за сезон 2023/2024 на Голяма сцена в Народния театър. Премиерните дати са 11 и 12 ноември

Съвременно изкуство в колекцията на Европейския парламент

Изложбата е от 29 септември до 22 октомври 2023 в Националната галерия/Софийски арсенал . Музей на съвременното изкуство

"Занаятът на гравьора" Пилар Долс в "Академия"

Изложбата е от 14 до 27 септември 2023 г.

Пианистката Светлина Бояджиева свири Лист, Шопен и Александър Владигеров в Полския институт

Събитието е на 12 септември, съорганизатор е музикалното сдружение "Фрeдерик Шопен"