Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Страстната седмица започва с Александрина Пендачанска и завършва с "Исус Христос суперзвезда"

НДК - СЕДМИЧНА ПРОГРАМА

Страстната седмица започва с Александрина Пендачанска и завършва с "Исус Христос суперзвезда"

Impressio представя събитията в културния афиш на Двореца за периода 2-11 април

02 АПРИЛ /ПОНЕДЕЛНИК/

Още

Александрина Пендачанска: Можехме да направим повече за България

Александрина Пендачанска: Можехме да направим повече за България

- Световноизвестното българско сопрано Александрина Пендачанска ще празнува 30 години на сцената с концерт-спектакъл "Това съм аз" на 2 април (понеделник) от 19:00 часа в зала 1 на НДК.

Събитието, което е изцяло продуцирано от НДК, ще се превърне в музикален празник за всички почитатели на оперното изкуство.

На сцената на НДК Пендачанска ще си партнира с оркестъра на Пловдивската държавна опера под диригентството на Мартин Пантелеев, а в спектакъла ще видим и кадри от емблематични роли в репертоара й.

Александрина Пендачанска (Снимка: НДК)

- На 2 април (понеделник) от 12:00 ч. в Литературен клуб "Перото" ще се проведе дискусия, организирана от Сдружение "Аутизъм днес".

Поводът е Световният ден за информираност за аутизма, който отбелязваме всяка година на 2 април. Мисията на организацията е обучението на специалисти и създаване на професионално общество в България за работа с деца с аутизъм, което използва научно доказани методи и се придържа към световните и европейските професионални и етични стандарти за практика. По традиция същата вечер фасадата на НДК ще бъде осветена в синьо като част от световната кампания Autisum Speaks - Light It Up Blue (Освети в синьо), при която знакови световни сгради грейват в този цвят.

- До 29 април в НДК ще може да бъде разгледана изложбата "Българско християнско изкуство".

"Българското християнско изкуство"

Представените творби са на художници от различни поколения, сред които: проф. д-р Мъгърдич Касапян; доц. Крикор Касапян; Тодор Игнатов; Хари Атанасов; Пенка Атанасова; Благой Господинов; Зорница Касапян; Антония Фингарова; Недялко Петков. Изложбата може да бъде разгледана всеки ден между 11:00 и 19:00 часа, с изключение на дните, в които в НДК се провеждат събития от клас "А" и "С", част от програмата на Българското председателство на съвета на ЕС. 


  03 АПРИЛ /ВТОРНИК/

- Пресконференция за филмовия фестивал Master of Art ще се проведе на 3 април (вторник) от 12:00 часа в кино "Люмиер Лидл". На пресконференцията ще бъде представена програмата на фестивала, ще бъдат обявени имената на международното жури, новите категории в конкурсната програма, някои от филмовите акценти и др.

- Представяне на книгата "Четецът на мисли" на Лиор Сушард ви очаква на 3 април (вторник) от 19:00 ч. в Литературен клуб "Перото". Книгата на Лиор ще ви разкрие как да формулирате мислите и думите си по уникален начин, как да останете фокусирани и концентрирани и как да впрягате силата на ума си, за да постигате изключителни резултати. 


 04 АПРИЛ /СРЯДА/

- ЦИКАДИТЕ от Мирослав Христов
ПроТекст 9 и ДНК

4 април | сряда | 19:30 ч.
5 април | четвъртък | 19:30 ч.

Режисьор: Александра Петрова

Представянето на пърформанс-четенето на новата пиеса "Цикадите" е в рамките на инициативата "ПроТекст" на организацията за съвременно алтернативно изкуство и култура "36 маймуни". Три текста срещат трима режисьори по време на деветото издание на ProText 3x3. За първи път пред публиката се представят три съвременни пиеси. Две от тях са част от избраните от отворената покана за участие в селекцията на EURODRAM 2018 г. за съвременни български театрални текстове и една - от селекцията на EURODRAM 2017 г. за преводни пиеси.

Формàта "пърформанс-четене" се развива на базата на класическото сценично четене, опитвайки се да го актуализира и приближи до прото-представление. Получава се самородна синтетична изпълнителска форма, на границата между четенето, site specific пърформанса и представлението. Форматът "пърформанс-четене", развит и представян от екипа на ПроТекст, насърчава развитието на "живото" алтернативно съвременно изкуство. В този креативен проект се разчупват обичайните очаквания за театър.

ProText се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата и е финансиран от Програма " Култура" на Столична община, сред партньорите на инициативата е и ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс.

Билети: 12|8 лв.


 05 АПРИЛ /ЧЕТВЪРТЪК/

- Прочутата рок опера "Исус Христос - суперзвезда" (Jesus Christ superstar) на композитора Андрю Лойд Уебър очаква зрителите на 5, 6 и 7 април в зала 1 от 20:00 часа.

Над 50 звездни артисти ще участват в спектакъла, а специални сценични ефекти помагат на публиката да се пренесе 2 000 години назад във времето и да преживее последните земни дни на Спасителя. Уникалната музика, завладяла сърцата на няколко поколения, ще бъде чута през най-модерна звукова система. Рок операта идва у нас и с над 100 костюма и безброй декори, които ще пристигнат с няколко тира три дни преди представленето.

Тед Нийли в ролята на Исус Христос

- ЦИКАДИТЕ от Мирослав Христов
ПроТекст 9 и ДНК

5 април | четвъртък | 19:30 ч.

Режисьор: Александра Петрова


 06 АПРИЛ /ПЕТЪК/

- "Исус Христос - суперзвезда" - зала 1, 20:00 часа.

Тед Нийли в ролята на Исус Христос

 07 АПРИЛ /СЪБОТА/

- "Исус Христос - суперзвезда" - зала 1, 20:00 часа.

 

10 АПРИЛ /ВТОРНИК/

- НДК стартира кампания "re НДК - Рециклирай! Културно е." Тя е част от инициативата на МОСВ срещите и събитията в рамките на Председателството да се провеждат под мотото "Без пластмасови продукти".

Стартът на кампанията е на 10 април от 15:00 ч. в НДК, където ще бъдат открити три внушителни арт инсталации, изработени от пластмасови отпадъци, получени на територията на Двореца и разположени в различни пространства на сградата. В събитието се очаква да вземат участие министърът на културата - Боил Банов, министърът на околната среда и водите - Нено Димов, председателят на Съвета на директорите на НДК - Борислав Велков, както и изпълнителният директор на НДК - Ангел Митев. Поради мерките за сигурност в същия ден присъствието на откриването на арт инсталацията се осъществява само чрез предварително направена акредитация.


 11 АПРИЛ /СРЯДА/

Още

НДК пуска допълнителни билети за концерта на Людмил Ангелов и Веско Ешкенази - "Tango"

НДК пуска допълнителни билети за концерта на Людмил Ангелов и Веско Ешкенази - "Tango"

- Концертът "Tango" на едни от най-ярките изпълнители на класическата музика у нас - световноизвестните български музиканти Людмил Ангелов и Веско Ешкенази, ви очаква на 11 април (сряда) от 19:00 часа в кино "Люмиер Лидл" /зала 11/.

Събитието e под патронажа на Посолството на Аржентина, а зрителите ще бъдат отведени във вълшебния свят на аржентинската музика. 


"Корабът Нощ" на Театър Азарян

- Татяна Лолова, Цветана Манева, Петя Силянова и Пламена Гетова отново си дават среща в представлението "Корабът Нощ", което ви очаква на 11 април (сряда) от 19:00 часа в Театър Азарян.

Актьорската им среща е през текстовете на Маргьорит Дюрас - една от най-значимите фигури на френската литература. Театралната пиеса разказва дългогодишните телефонни разговори между двама души, които се влюбват един в друг, но никога не се срещат.

- ДОБРЕ ДОШЛИ В БЪЛГАРИЯ

36 маймуни

11 април | сряда | 19:30 ч.

Автори: Здрава Каменова и Гергана Димитрова
Съавтори: Елена Шопова, Петър Мелтев, с подкрепата на Василена Василева
Асистент на резиденцията: Екатерина Чокова

"Добре дошли в България", Пространство ДНК

С участието на: Здрава Каменова, Ева Данаилова, Ива Тодорова, Александър Митрев, Петко Каменов, Тони Карабашев, Владимир Димитров

Сценограф: Елена Шопова
Видеоартист: Петко Танчев
Музикант: Павел Терзийски
Режисьор: Гергана Димитрова
Асистент: Екатерина Чокова
Връзки с медиите: Културна фондация А25

На фона на продължаващата бежанска криза в Европа новият проект на "36 маймуни" изследва границата между патриотизма и национализма, предела на здравословната толерантност и съчувствие, лицето и гърба на българската идентичност днес.

Екипът забърква всичко това в апетитен, дъхав тюрлю гювеч, подправяйки го с родна чубрица и поднасяйки го с щедри щипки родолюбие и лека предупредителна усмивка.

Проектът е финансиран от Столична програма "Култура" на Столична община за 2016 г. и се реализира в партньорство със сдружение ПОРТА БГ, галерия "Етюд" и ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс, НДК.

Билети: 12|8 лв.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Страхът: Zона Сиво - Изложба живопис на Стоян Куцев

Може да се види от 31 март в 17:30 ч. до 14 април в 17:30 ч. в Галерия [a] cube contemporary

"Анархо-клоунада" с премиера в деня на изборите

На 2 април ще се състои вторият спектакъл за сезона на реж. Боян Крачолов на сцената на Yalta Art Room

Водещият на "100% будни" по БНТ Стефан А. Щерев с награда "ИКАР 2023"

Актьорът е отличен за съвременен танц и пърформанс

Вижте Моменти и настроения на Велислава Гечева

Изложбата е от 27 март до 11 април 2023 в Галерия "Стубел"

"Кастор. Портрети на неизвестното" се завръща в "Топлоцентрала" на 6 и 7 април

В първата вечер е предвидено представлението да бъде последвано от дебат на тема "Утопиите и антиутопиите за човешкото бъдеще"

"Два Дома": уникален арменски танцов спектакъл в София

Събитието и на 29 април 2023 г. от 18:30 ч. в ДК Искър /парк Дружба/. Концерт-спектакълът е под егидата на Н. Пр. Г-н Армен Едигарян, извънреден и пълномощен посланик на Република Армения в България