Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Софийската филхармония с комплименти за дамите в публиката на 8 март

ЗАЛА "БЪЛГАРИЯ"

Софийската филхармония с комплименти за дамите в публиката на 8 март

Ще бъде изпълнен Концертът за пиано и оркестър в ла минор, написан от 15-годишната Клара Шуман

Беатриче Венеци/Лили Богданова/Сн.: Софийска филхармония

Три дами и един джентълмен се срещат на сцената на зала "България" на 8 март: Беатриче Венеци, Лили Богданова, Клара Шуман и Чайковски. Програмата представя две от най-прочувствените произведения на световната класика - Концерт за пиано и оркестър в ла минор на Клара Шуман и Четвърта симфония на Чайковски.

Беатриче Венеци, диригент (Италия) /Сн.: Софийска филхармония

За първи път на пулта пред Софийската филхармония ще застане италианката Беатриче Венеци. Най-младата жена-диригент на Италия е родена в града на Пучини - Лука. Завършва Консерваторията в Сиена с пиано и дирижиране в Консерваторията "Джузепе Верди" в Милано с пълно отличие. Скоро след това става асистент на маестро Олег Каетани и на маестро Джон Акселрод. Симфоничния си дебют като диригент прави през 2012 г. Истинска звезда в родна Италия, Беатриче Венеци вярва в бъдещето на класическата музика, обича да експериментира и да провокира вниманието на публиката, отворена е към иновациите в изкуството и към съвременната музика. Днес Беатриче Венеци е главен диригент на Младежкия оркестър "Скарлати" в Неапол и помощник-диригент на Младежкия оркестър на Армения.

Лили Богданова, пиано/Сн.: Софийска филхармония

Лили Богданова завършва Националното музикално училище "Л. Пипков" в класа на Емилия Канева, след което продължава обучението си в Националната музикална академия "Проф. П. Владигеров" при проф. д-р Борислава Танева. През 2015/16 г. учи в музикалния институт "В. Белини", Катания, Италия с преподавател Даниеле Петралия. Понастоящем Лили е студентка в една от най- престижните музикални академии в света - Висшето училище по музика "Ханс Айслер" в Берлин, в класа на проф. Елдар Неболсин. Носител е на наградата на Алегро Виваче, "Млад музикант на 2014 година", както и на още многобройни призове от международни конкурси в България, Италия, Мароко, Англия, Чехия и др. През 2014 г. издава първия си компакт-диск " Момичето с ленените коси". Концертира като солов и камерен музикант, както и като солистка на оркестри в Европа, Америка и Азия.

Клара Шуман е една от малкото жени-композитори със значими произведения. Звезда на своето време и съпруга на Робърт Шуман. Клара композира Концерта за пиано и оркестър в ла минор едва 15-годишна. По-късно губи увереността си като композитор и се фокусира върху кариерата си на пианист. Свири на сцена близо 60 години. Близка приятелка с Брамс, тя популяризира музиката му сред широката публика.

"Единственото спасение от душевната мъка е работата." пише Чайковски в писмо до своя близка по повод работата си над своите произведения. Четвъртата му симфония е първата в историята на руската музика симфония, съпоставима с произведенията на Бетовен и идеята на неговата Пета симфония - "от мрак към светлина." И въпреки че премиерата ѝ в Москва през 1878 г под диригентството на Николай Рубинщайн не е особено успешна, следващите изпълнения превръщат симфонията в безапелационен фаворит на меломаните в цяла Европа.

В концерта, посветен на деня на жената, Софийската филхармония е подготвила комплимент за всички дами в зала.

Билети можете да закупите на касата на зала "България" и онлайн в партньорските мрежи на ивентим, ипей и тикетсбг.

Коментирай 0

1/1

Беатриче Венеци/Лили Богданова/Сн.: Софийска филхармония

Лили Богданова, пиано/Сн.: Софийска филхармония

Беатриче Венеци, диригент (Италия) /Сн.: Софийска филхармония

Календар

Препоръчваме ви

Световни имена в съвременното изкуство гостуват в програмата на Пловдив 2019

Мащабната ретроспекция "Пътуване по света. Изкуство от Германия" преобрази новите пловдивски галерии в европейски музей

Концертите на Сара Брайтман и Марио Бионди - сред акцентите в НДК

Impressio представя събитията в Двореца на културата за периода: 14-20 октомври 2019 г.

Мария Илиева - гост на концерта по повод 25 години женски хор "Ваня Монева"

Новогодишният музикален фестивал ще събере на една сцена диригента и създател на едноименната хорова формация и нейната дъщеря

Посланик Труеба пред Dir.bg за културните проекти на Аржентина в България

Маестро Людмил Ангелов възприемаме като своеобразен "посланик" на аржентинската култура и музика, споделя първият дипломат на Аржентина

Андреа Мориконе и Виктор Чучков пишат "Писма от бъдещето"

Концертът е в зала България на 20 октомври от 19:00 часа

Живко Петров представя новия си албум "Ten" в кино "Люмиер-Лидл"

Концертът на 18 декември 2019 г. е част от програмата на Новогодишния музикален фестивал в НДК