Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

С "Лалета, любов, чест и колело" тази вечер се открива кинофестивалът "Златна роза"

БЪЛГАРСКОТО КИНО

С "Лалета, любов, чест и колело" тази вечер се открива кинофестивалът "Златна роза"

37-ото издание ще зарадва феновете на киното с 55 български филма, някои от които ще бъдат на екран в родината за първи път

Кадър от филма "Екшън"

Тази вечер в зала 1 на Фестивален и конгресен център Варна започва 37-ият фестивал на българския игрален филм "Златна роза". Той ще бъде открит с прожекция на филма "Лалета, любов, чест и колело" - копродукция на Холандия, Италия и Канада, и ще продължи до 4-ти октомври т.г.

От 28-и започва конкурсната програма, в която ще се състезават филми, разпределени в две направления - пълнометражно и късометражно кино.

Още

"Вездесъщият" триумфира на 35-ата "Златна роза"

"Вездесъщият" триумфира на 35-ата "Златна роза"

Общо 52 филма - 20 нови пълнометражни български ленти и копродукции с българско участие и 25 късометражни ще бъдат показани във Варна, някои от тях - за първи път в България.

Много от тези филми вече са наградени навън - от участия в най-големите кинофоруми - Карлови Вари, Сараево, Локарно, Сан Себастиян, Торонто и др. 

13 филма участват в пълнометражния конкурс и 17 в късометражния, от тях 8 пълнометражни и 6 късометражни филма са създадени с подкрепа от НФЦ.

Кадър от филма "Хляб"

Продължава отварянето на фестивала към европейски партньорства. Тази година ще бъдат представени две чуждестранни програми - "Рома Лацио подкрепя киното" и "Балкански фокус", всяка с по три филма. "Рома Лацио подкрепя киното" представя филми, финансирани от Фонда.

Програмата се показва със съдействието на международния кинофестивал Кастели Романи. Един от тези филми ще бъде и филмът, с който се открива фестивала довечера - "Лалета, любов, чест и колело", копродукция Холандия/Италия/Канада, реж. Мике ван Дийм, с участието на Джанкарло Джанини.

Кадър от филма "Прасето"

На 28.9. от 16.00 в зала "Европа" ще се състои специална прожекция на филма "Един киноман в началото на века" на режисьора Петър Одажиев, в памет на кинокритика Георги Ангелов.

В програмата за пълнометражно кино ще видим лентите: "Снимка с Юки", "Сестра", "Пътуващо кино", "Прасето", Писма от Антарктида", "Обичам те, Бойдин", "Лошо момиче", "Котка в стената", "Имало една война", "В кръг", "Бащата" и "Анонс".

Кадър от филма "Лошо момиче"

Председател на журито за пълнометражни филми е Милко Лазаров, ученик на проф. Владислав Икономов, преподавател по "Експериментално кино и инсценизация" в Кинофакултета на НАТФИЗ. Режисьор на националните телевизионни кампании "Великите българи", "Голямото четене", "Събитията на ХХ в." и др.

Още

Продукцията "Ага" спечели голямата награда "Златна роза"

Продукцията "Ага" спечели голямата награда "Златна роза"

Дебютният му филм "Отчуждение" е селектиран в официалната програма "Дни на авторите" на МКФ Венеция, където получава наградата за режисура на дебютен филм на Федерацията на европейските и средиземноморските кинокритици и специален диплом на Европейските кина. Световната премиера на втория му филм "Áга" е в рамките на Официалната конкурсна програма на Берлинале; филмът печели над 40 престижни отличия от фестивали в цял свят, сред които: Голямата награда за игрален филм, МКФ "Фаджър", Техеран; наградата за режисура, МКФ "Евразия", Казахстан; "Сърцето на Сараево" за игрален филм, МКФ Сараево; Голямата награда за игрален филм, Арктически МКФ Чукотка; "Златна роза" за игрален филм, за режисура, за операторско майсторство, Наградата на критиката, Наградата на акредитираните журналисти; Специалната награда "Зелен клас" и наградата за режисура, МКФ Валядолид; Специалната награда на журито, МКФ Малатия; Специалната награда на журито "Сребърен паун", МКФ Гоа; наградата "Шади Абдел Салам" за игрален филм на Седмицата на кинокритиците, МКФ Кайро; Наградата за операторско майсторство, МКФ Макао и "Изток-Запад. Златната арка". "Áга" е българското предложение за наградата за чуждоезичен филм на Американската филмова академия.

Кадър от филма "Писма от Антарктида"

В програмата за късометражно кино са включени филмите:"Химера", "Френско кино", "Съвсем като мен", "Ноември ще бъде май", "Нина", "Непознати", "Майка", "Концерт за кларинет и оркестър", "Инсомния", "Изчезващ вид", "Иван", "Дует", "Дом", "До края на дните ви", "Батут" и "BETTER NATURE".

Кадър от филма "Инсомния"

Председател на журито за късометражно кино на 37-ото издание на фестивала "Златна роза" е Андрей Паунов, сценарист и режисьор на документални филми, между които "Георги и пеперудите" ("Сребърен вълк", Амстердам 2004), "Проблемът с комарите и други истории" (Седмица на критиката, Кан) и "Момчето, което беше цар", чиято премиера е на фестивала в Торонто, а премиерата на най-новия му документален филм за Кристо "Да ходиш по вода" се състоя на фестивала в Локарно. В момента завършва дебютния си игрален филм "Януари".

Кадър от филма "Дует"

Кои са филмите, които любителите на кино у нас ще могат да гледат на фестивалния екран от събота нататък:

Утре, 28-и от 14:00 ч.нататък, извън конкурсната програма, ще могат да гледат филма "Историята на един летен любовник", "Концерт за кларинет и оркестър", "Ноември ще бъде май", "Химера", ""Нина" и др. В 18 ч. е прожекцията на филма "Писма от Антарктида", а от 20,15 ч - "Прасето" - копродукция на България и Румъния.

Кадър от филма "Концерт зца кларинет и оркестър"

В неделния 29-и септември, освен прожекциите са предвидени пресконференция и Кръгла маса на "Филмаутор". В 18 ч. е предвидена прожекция на българо-гръцкия филм "Бащата", а от 20 ч. - "Котка в стената" - копродукция на България, Великобритания и Франция.

Цялата програма можете да видите ТУК

Снимки: Уебсайт на фестивала "Златна роза"

Още

Васил Гендов - рицарят на българското кино

Васил Гендов - рицарят на българското кино

Още

Напусна ни едно от най-одухотворените лица на българското кино

Напусна ни едно от най-одухотворените лица на българското кино

Още

Започва ли Ренесанс в българското кино?

Започва ли Ренесанс в българското кино?

Още

Фотоизложба "Героите на Николай Хайтов в българското кино" в Пловдив

Фотоизложба "Героите на Николай Хайтов в българското кино" в Пловдив

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Никодиме, това ли е Вселената?

От 1 до 4 юни Галерия "Аросита" ще представи втората книга за козаря Никодим и неговият приятел Козелът от Пенко Гелев и Сотир Гелев

"Ритъмът на Балканите" ще завладее зала "България" на 2 юни

В осмото издание на обичания проект, което съвпада с празничната 70-годишнина на Оркестъра за народна музика на БНР, ще гостуват едни от най-колоритните балкански музиканти

София Стоянова-Донева представя за втори път стихосбирката на дядо си Радой Ралин "Късно Откритие"

Събитието е на 24 май от 18:00 ч. в Народно читалище "Алеко Константинов 1897". Вход свободен

Притискащите ни обстоятелства: "Гордиев възел" от Никола Диков

Изложбата е от 26 май до 9 юни 2023 в Галерия СБХ - Шипка 6, зала 1В

Приказките на Маргарит Минков и Владимир Сутеев оживяват на сцената на Кукления театър в Сливен

"Приятелчета" е един спектакъл с послание колко е важно да бъдеш приятел и колко по-важно е приятелите да имат теб