Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

С "Лалета, любов, чест и колело" тази вечер се открива кинофестивалът "Златна роза"

БЪЛГАРСКОТО КИНО

С "Лалета, любов, чест и колело" тази вечер се открива кинофестивалът "Златна роза"

37-ото издание ще зарадва феновете на киното с 55 български филма, някои от които ще бъдат на екран в родината за първи път

Кадър от филма "Екшън"

Тази вечер в зала 1 на Фестивален и конгресен център Варна започва 37-ият фестивал на българския игрален филм "Златна роза". Той ще бъде открит с прожекция на филма "Лалета, любов, чест и колело" - копродукция на Холандия, Италия и Канада, и ще продължи до 4-ти октомври т.г.

От 28-и започва конкурсната програма, в която ще се състезават филми, разпределени в две направления - пълнометражно и късометражно кино.

Още

"Вездесъщият" триумфира на 35-ата "Златна роза"

"Вездесъщият" триумфира на 35-ата "Златна роза"

Общо 52 филма - 20 нови пълнометражни български ленти и копродукции с българско участие и 25 късометражни ще бъдат показани във Варна, някои от тях - за първи път в България.

Много от тези филми вече са наградени навън - от участия в най-големите кинофоруми - Карлови Вари, Сараево, Локарно, Сан Себастиян, Торонто и др. 

13 филма участват в пълнометражния конкурс и 17 в късометражния, от тях 8 пълнометражни и 6 късометражни филма са създадени с подкрепа от НФЦ.

Кадър от филма "Хляб"

Продължава отварянето на фестивала към европейски партньорства. Тази година ще бъдат представени две чуждестранни програми - "Рома Лацио подкрепя киното" и "Балкански фокус", всяка с по три филма. "Рома Лацио подкрепя киното" представя филми, финансирани от Фонда.

Програмата се показва със съдействието на международния кинофестивал Кастели Романи. Един от тези филми ще бъде и филмът, с който се открива фестивала довечера - "Лалета, любов, чест и колело", копродукция Холандия/Италия/Канада, реж. Мике ван Дийм, с участието на Джанкарло Джанини.

Кадър от филма "Прасето"

На 28.9. от 16.00 в зала "Европа" ще се състои специална прожекция на филма "Един киноман в началото на века" на режисьора Петър Одажиев, в памет на кинокритика Георги Ангелов.

В програмата за пълнометражно кино ще видим лентите: "Снимка с Юки", "Сестра", "Пътуващо кино", "Прасето", Писма от Антарктида", "Обичам те, Бойдин", "Лошо момиче", "Котка в стената", "Имало една война", "В кръг", "Бащата" и "Анонс".

Кадър от филма "Лошо момиче"

Председател на журито за пълнометражни филми е Милко Лазаров, ученик на проф. Владислав Икономов, преподавател по "Експериментално кино и инсценизация" в Кинофакултета на НАТФИЗ. Режисьор на националните телевизионни кампании "Великите българи", "Голямото четене", "Събитията на ХХ в." и др.

Още

Продукцията "Ага" спечели голямата награда "Златна роза"

Продукцията "Ага" спечели голямата награда "Златна роза"

Дебютният му филм "Отчуждение" е селектиран в официалната програма "Дни на авторите" на МКФ Венеция, където получава наградата за режисура на дебютен филм на Федерацията на европейските и средиземноморските кинокритици и специален диплом на Европейските кина. Световната премиера на втория му филм "Áга" е в рамките на Официалната конкурсна програма на Берлинале; филмът печели над 40 престижни отличия от фестивали в цял свят, сред които: Голямата награда за игрален филм, МКФ "Фаджър", Техеран; наградата за режисура, МКФ "Евразия", Казахстан; "Сърцето на Сараево" за игрален филм, МКФ Сараево; Голямата награда за игрален филм, Арктически МКФ Чукотка; "Златна роза" за игрален филм, за режисура, за операторско майсторство, Наградата на критиката, Наградата на акредитираните журналисти; Специалната награда "Зелен клас" и наградата за режисура, МКФ Валядолид; Специалната награда на журито, МКФ Малатия; Специалната награда на журито "Сребърен паун", МКФ Гоа; наградата "Шади Абдел Салам" за игрален филм на Седмицата на кинокритиците, МКФ Кайро; Наградата за операторско майсторство, МКФ Макао и "Изток-Запад. Златната арка". "Áга" е българското предложение за наградата за чуждоезичен филм на Американската филмова академия.

Кадър от филма "Писма от Антарктида"

В програмата за късометражно кино са включени филмите:"Химера", "Френско кино", "Съвсем като мен", "Ноември ще бъде май", "Нина", "Непознати", "Майка", "Концерт за кларинет и оркестър", "Инсомния", "Изчезващ вид", "Иван", "Дует", "Дом", "До края на дните ви", "Батут" и "BETTER NATURE".

Кадър от филма "Инсомния"

Председател на журито за късометражно кино на 37-ото издание на фестивала "Златна роза" е Андрей Паунов, сценарист и режисьор на документални филми, между които "Георги и пеперудите" ("Сребърен вълк", Амстердам 2004), "Проблемът с комарите и други истории" (Седмица на критиката, Кан) и "Момчето, което беше цар", чиято премиера е на фестивала в Торонто, а премиерата на най-новия му документален филм за Кристо "Да ходиш по вода" се състоя на фестивала в Локарно. В момента завършва дебютния си игрален филм "Януари".

Кадър от филма "Дует"

Кои са филмите, които любителите на кино у нас ще могат да гледат на фестивалния екран от събота нататък:

Утре, 28-и от 14:00 ч.нататък, извън конкурсната програма, ще могат да гледат филма "Историята на един летен любовник", "Концерт за кларинет и оркестър", "Ноември ще бъде май", "Химера", ""Нина" и др. В 18 ч. е прожекцията на филма "Писма от Антарктида", а от 20,15 ч - "Прасето" - копродукция на България и Румъния.

Кадър от филма "Концерт зца кларинет и оркестър"

В неделния 29-и септември, освен прожекциите са предвидени пресконференция и Кръгла маса на "Филмаутор". В 18 ч. е предвидена прожекция на българо-гръцкия филм "Бащата", а от 20 ч. - "Котка в стената" - копродукция на България, Великобритания и Франция.

Цялата програма можете да видите ТУК

Снимки: Уебсайт на фестивала "Златна роза"

Още

Васил Гендов - рицарят на българското кино

Васил Гендов - рицарят на българското кино

Още

Напусна ни едно от най-одухотворените лица на българското кино

Напусна ни едно от най-одухотворените лица на българското кино

Още

Започва ли Ренесанс в българското кино?

Започва ли Ренесанс в българското кино?

Още

Фотоизложба "Героите на Николай Хайтов в българското кино" в Пловдив

Фотоизложба "Героите на Николай Хайтов в българското кино" в Пловдив

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Вторият тур на конкурса на "Кантус Фирмус" за млади инструменталисти ще се проведе на 16 май

До втория етап от състезанието са допуснати по десет участници от всяка възрастова категория

Габровското биенале на хумора и сатирата се отлага за май 2022 година заради пандемията

През настоящата година Дома на хумора и сатирата ще предложи няколко събития, с които да ви въведе в темата на биеналето: икономия на средствата, в контекста на екология и начин на живот, както и икономия на изразните средства в изкуството и хумора

Да живееш с изкуството: Среща на опита и страстта в колекционирането

Международният колекционер Кристиан Каспар Шварм ви очаква на безплатен уъркшоп, който е кулминацията от пролетните събития на "Форум Колекционери" 2021