Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Окото на минотавъра" - достъпен за хора със зрителни увреждания

БЛАГОРОДНА ИДЕЯ

"Окото на минотавъра" - достъпен за хора със зрителни увреждания

"Окото на минотавъра" ще има прожекция за незрящи в Дома на киното на 28 март в рамките на 21-ия "София филм фест"

"Окото на минотавъра", филм на режисьора Борислав Колев

Филмът на режисьора Борислав Колев е за 18-годишния Денис, който учи в Училището за деца с нарушено зрение "Луи Брайл" и като всички млади хора иска да се развива, да има любов, семейство, професия...

Като всички, но не съвсем - той е напълно незрящ по рождение. Въпреки това си поставя цели и ги постига - практикува активно различни спортове, чете много, дори има свой начин да гледа филми. Неговата дръзка мечта е да бъде скулптор. Готов ли е да се бори за нея? А готово ли е обществото за хора като Денис?

"Окото на минотавъра", филм на режисьора Борислав Колев

След прожекцията ще има среща с режисьора Борислав Колев, сценаристката Мария Ландова, оператора Пламен Герасимов, Денис - главния герой на филма, директора и зам.-директора на училището "Луи Брайл".

Входът е безплатен за хора с нарушено зрение, за техните придружители - 5 лв., за останалите зрители - на стандартните цени на СФФ - 8/6 лв.

На 21-ия СФФ за първи път показваме два филма, тематично свързани с живота на хора, които са загубили зрението си. Прожекциите са специално адаптирани за възприемане на филмите и от незрящи хора, отбелязват инициаторите.

Благородната идея е всички хора да имат равен достъп до фестивалните филми.

Прожекциите са експериментални, като в реализирането им се включват актьори, четящи на живо в залата диалога между героите, както и обяснителния текст между репликите, с помощта на който се прониква в атмосферата на филма.

"Окото на минотавъра", филм на режисьора Борислав Колев

Екипът на СФФ благодари на хората, помогнали за разпространяването на информацията. Специалните благодарности са за Мария Константинова - административен директор на ИзиПей и председател на организацията "Право на зрение", Спас Карафезов - председател на читалището на слепите "Луи Брайл", Асен Алтънов, Йордан Младенов.

Гости на първата прожекция на 21 март в Дома на киното бяха Спас Карафезов и Панчо Карамански - незрящ колега, който от няколко години е в екипа на СФФ, припомнят организаторите.

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Пробуждане" на ценностите ни за 55 часа

Късометражният филм на Николай Урумов с участието на Яна Титова, Свежен Младенов, Виктория Колева, Анна Банкина, Полин Лалова и Василена Винченцо, ще бъде излъчен ексклузивно само в платформата noblink от 10-ти до 12-ти декември

"Житейски сцени" от Петър Пецин в галерия "Неси"

Събитието е на 6 декември, Никулден, от 14 до 18 часа

Васил Гендов - Живот между театъра и киното

130 години от рождението на пионера на българското кино отбелязват в изложба Институт за изследване на изкуствата – БАН и Държавна агенция "Архиви"

На 7 декември култовият мюзикъл "Коса" ще превземе сцената на зала 1 на НДК

За улеснение на гостите, които все още не са ваксинирали или преболедували, в Билетния център на НДК работи лаборатория, където могат да се тестват и получат сертификат след 16:00 часа

Идва Нощ на Европейското кино

Инициатива на Програма ТВОРЧЕСКА ЕВРОПА – МЕДИА в партньорство с Европа Синемас

Вариант "Везувий" от Калин Николов

Изложбата графика е от 2 до 21 декември 2021 г. в СБХ - "Шипка" 6, зала I C