Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Набуко" открива Летните вечери на операта и балета на крепостта Баба Вида

ОТКРИТИ СЦЕНИ

"Набуко" открива Летните вечери на операта и балета на крепостта Баба Вида

Третото издание на музикалния фестивал, организиран от Община Видин започва на 2 август със суперпродукцията на Държавна опера - Стара Загора

Общ изглед към крепостта Баба Вида (Снимка: Държавна опера Стара Загора)

От 2 до 4 август 2019 г. във Видин ще се проведе за трета поредна година музикалния фестивал "Летни вечери на операта и балета - Баба Вида 2019", организиран от Община Видин. "Баба Вида" - единствената изцяло запазена българска крепост в България, служила за замък на местния владетел през Средновековието, ще се превърне в основна сцена на фестивалните събития. За първи път на територията на крепостта ще бъдат представени грандиозни музикално-сценични продукции - до момента са били провеждани концерти и камерни и театрални спектакли.

Специално за фестивала тази година се изгражда сценичната конструкция и амфитеатрална трибуна за публиката с около 800 седящи места. В рамките на три дни и вечери Държавна опера-Стара Загора заедно със своя партньор Симфониета - Видин ще представи разнообразна мултижанрова програма от атрактивни спектакли, както и безплатни представления за най-малките зрители.

Крепостта Баба Вида (Снимка: Държавна опера Стара Загора)

Официалното откриване на фестивала е на 2 август, от 21.00 часа с грандиозния спектакъл на една от най-любимите и популярни опери на Джузепе Верди "Набуко". Суперпродукцията се подготвя специално за третото издание на "Летни вечери на операта и балета - Баба Вида 2019". Спектакъла ще дирижира Ивайло Кринчев, режисьор Огнян Драганов. Сценографията е на художника на Старозагорската опера Тодор Демеров. Дизайнер на костюмите на солистите е Денис Иванов. Диригент на хора Младен Станев.

Звезден солистичен състав ще зарадва с изпълненията си почитателите на оперното изкуство. Драгана Радакович от Сърбия ще изпълни ролята на Абигайл. Именитото сопрано през последните сезони се налага като предпочитана изпълнителка на ролите на Абигайл и Турандот на различни престижни оперни сцени в Европа, Азия и далечна Австралия. В ролята на Набуко ще й партнира блестящият румънски баритон Йонуц Паску, който е познат на българската публика от незабравимите си гостувания в Стара Загора в спектаклите на операта "Набуко" /заедно със световната оперна дива Мария Гулегина - Опера на стадиона 2018/, "Трубадур" и в гала концерта на ФОБИ през 2016 г. Талантливият певец има респектираща биография с постоянни ангажименти освен в Букурещката опера и оперните театри и фестивали в Румъния, в операта в Тел Авив, Израел, в оперните театри в Салерно, Падуа, Лиеж, Валенсия, гастролира в Холандия и Южна Корея.

Йонуц Паску-Набуко в Старозагорската опера (Снимка: Държавна опера - Стара Загора)

Великолепните солисти на Държавна опера-Стара Загора Ивайло Джуров, Офелия Христова и Милко Михайлов ще се представят в трите знакови роли на Захария, Фенена и Измаел. Върховният жрец ще бъде Евгений Арабаджиев, Абдало - Ивайло Йовчев, а Анна - Камелия Стойчева. Участват солисти, хор, камерен оркестър на Държавна опера-Стара Загора, оркестър на "Симфониета - Видин, представители на Прабългарска школа за оцеляване "Бага-Тур" и на трупата КАНЕТИКС - Акробатика в небето.

Най-дългият фестивален ден - 3 август, стартира със специалния подарък на Държавна опера-Стара Загора за малчуганите на град Видин по време на третото издание на Летните вечери на операта и балета - Баба Вида 2019. От 11.00 ч. в Крайдунавския парк-Видин ще бъде спектакъла за деца на Старозагорската опера "Музикално приключение". Представлението е подготвено за децата на Видин и ще бъде представено за първи път на 3 август. Режисьор е Росица Костова, асистент-режисьор Пенка Александрова. Участват Нина Димитрова, Нели Нечева, Теодор Петков, Никола Марулев и Трио "Реверанс". Съпровод на пиано - Светлана Денева. Входът е свободен.

"Процесът срещу Мерилин Монро", спектакъл на Старозагорската опера (Снимка: Държавна опера - Стара Загора)

От 16.00 часа на 3 август - в залата на Общинския съвет на Община Видин, ще бъде представен спектакъла на камерната опера "Процесът Мерилин Монро" от Роланд Баумгартнер. Мястото на представлението не е избрано случайно. Съобразявайки се с историята, заложена във фабулата на "Процесът Мерилин Монро", режисьорът Огнян Драганов избира за сцена на действието Заседателната зала на Общинския съвет в сградата на Община Видин.

Сюжетът на "Процесът Мерилин Монро" разглежда именуването на улица във Виена с името Мерилин Монро. Група граждани завеждат дело срещу решението на Кметството. Сценичното действие отразява процеса, в който се представят позициите и на двете спорещи страни. Ще оживеят познати и непознати моменти от живота на именитата актриса, Мерилин Монро, които със социалната си проекция в живота на САЩ през 50-те и 60-те години на миналия век, поражда противоречиви реакции. Финалът е отворен. Крайното решение ЗА или ПРОТИВ е на публиката-жури.

Диригент Андрия Павлич /Австрия/, сценографията е на Тодор Демеров, адаптация костюми Теодора Джамбазова. Участват солистите Нели Нечева, Тереза Бракалова, Теодор Петков, актьорите от Държавен куклен театър-Стара Загора Янчо Иванов, Биляна Райнова, Камерен оркестър на Държавна опера-Стара Загора.

Анелия Димитрова и Фиорди Лоха в "Нестинарка" (Снимка: Държавна опера - Стара Загора)

От 21.00 часа на 3 август на сцената на крепостта "Баба Вида" ще бъде представена култовата танцова драма "Нестинарка" по музика на Марин Големинов. "Нестинарка" е емблематично заглавие за българския балет, което е едно от малкото български произведения донесли световно признание на своите автори. Идеята да се възкреси в пълната си сценична версия и да се посвети на 90 години български балет и 110 години от рождението на гениалния Марин Големинов, е на Силвия Томова - настоящ художествен ръководител на балета на Държавна опера-Стара Загора. Хореографът Олеся Пантикина, поставя "Нестинарка" по оригиналната хореография на своята майка Маргарита Арнаудова. Дългогодишната ръководителка на първата българска модерна трупа "Арабеск" дава хореографски изказ на изключителната музика на Марин Големинов през 1978 година и след това поставя незабравимата пълна версия на балета "Нестинрка" специално за Националния балет, в която танцува в главната роля и примабалерината Силвия Томова. Именно на този хореографски вариант се базира новата постановка на Държавна опера-Стара Загора. Танцовият спектакъл преплита етно-мотивите на един истински ритуал, който се разиграва в Деня на Светите Константин и Елена, и личната драма на едно влюбено момиче. За огненото въздействие на творбата, наситена с български драматизъм, допринасят грандиозната сценография и костюми на Иван Токаджиев и Ана-Мария Токаджиева /по оригиналните идеи и костюми на Мария Трендафилова/, които са още един силен и завладяващ акцент в спектакъла.

В главните роли на 3 август ще танцуват Анелия Димитрова /Демна/, Ромина Славова /Струна/, Фиорди Лоха /Найден/, Станко Танев /Старецът/ и Ивайло Янев /Кольо/, солисти и кордебалет на Държавна опера-Стара Загора. Примабалерината Анелия Димитрова получи за ролята на Демна престижното отличие на СБМТД и Радио Класик ФМ "Кристална лира" 2018 в категория "Млад изпълнител".

Нети в "Хубавата Елена" в Старозагорската опера (Снимка: Държавна опера - Стара Загора)

Третото издание на "Летните вечери на операта и балета" ще завърши на 4 август от 21.00 часа със спектакъла на операта-буфа "Хубавата Елена" от Жак Офенбах. Впечатляваща, провокативна и нетрадиционна постановка на популярното и обичано заглавие ще предложи Старозагорската опера на меломаните на сцената на средновековната крепост "Баба Вида". Фалшивите новини от древността до наши дни, са отправната точка на режисьора Славчо Николов в търсенето на различен поглед към класическото музикално произведение. Историята на Хубавата Елена, случила се преди 3600 години и записана от Омир около 600 години по-късно, е разказвана от уста на уста, украсена и доизмислена. "Какво друго е това, ако не прототип на днешните фалшиви новини, които мислим за "изобретение" на XXI век?!", казва режисьорът. Според Славчо Николов "Хубавата Елена" трябва се гледа с "непредубедени мисли и чувства". Защото няма сведения дали това се е случило и в "един доминиращо мъжки, патриархален свят" Елена да е била изкупителната жертва, "която да стане заложник на цялата политическа система". С тази поставка режисьорът се опитва да реабилитира Хубавата Елена и да разруши стереотипа, че "Хубавата Елена е жената, изневерила на мъжа си и станала причина за Троянската война."

В ролята на Елена на 4 август ще се превъплъти известната актриса и певица Антоанета Добрева-Нети. В ролята Парис зрителите ще видят Николай Моцов, Милко Михайлов е Менелай, Георги Динев ще бъде в ролята на Калхас. В ролите на Аякс 1 и Аякс 2 са актьорите от Държавен куклен театър - Стара Загора Цвети Пеняшки и Янчо Иванов. Участват. оркестър "Симфониета-Видин", солисти, камерен оркестър, хор, балет на Държавна опера-Стара Загора.

Спектакъла ще дирижира Димитър Косев, сценографията е на Иван Токаджиев, адаптацията на костюмите - Ана-Мария Токаджиева, консултант пластика Ромина Славова.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

По случай 24 май: билети на цена от 10 лева в Народния театър

Кампанията важи само на касите на театъра

Над 50 музея и галерии в София се включват в Европейската нощ на музеите тази година

В Европейската нощ на музеите ще участват общо 61 държавни и общински музея и художествени галерии и техните филиали от 25 области в страната, които ще посрещат посетители със свободен вход

Днес започва Фестивалът на китайското кино в София

На 17 май вечерта е премиерата на "Назначаване на боговете – Част първа: Бури в Джаогъ", а създателите на филма ще бъдат специални гости

Престижният Международен Шекспиров фестивал ще бъде открит със спектакъл на Народния театър

"Бурята" от Уилям Шекспир на режисьора Робърт Уилсън ще се играе на 16 и 17 май в Крайова, Румъния

Вижте благотворителна изложба "Изкуство в помощ на изкуството"

Ще бъде експонирана от 14 до 30 май 2024 г. в Музей-галерия "Анел"