Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Мюзикълът "Тримата мускетари" с премиера във Варна тази вечер

ММФ "ВАРНЕНСКО ЛЯТО"

Мюзикълът "Тримата мускетари" с премиера във Варна тази вечер

Композиторът Максим Дунаевски пристигна специално за музикалното събитие

Ованес Торосян в мюзикъла "Тримата мускетари"

Композиторът Максим Дунаевски ще присъства на премиерата за България на своя мюзикъл "Тримата мускетари" във Варна. Това е голямата новина за премиерния спектакъл на 22 август, който предстои в рамките на ММФ "Варненско лято" и Опера в Летния театър 2017.

Максим Дунаевски, композитор

Синът на легендарния Исак Дунаевски, роден през 1945 година, поема по стъпките на баща си, завършва Консерваторията "Чайковски" в Москва", пише симфонична, театрална и естрадна музика, но става особено популярен с филмовата си музика.

В истински шлагери се превръщат неговите композиции за филмите "Д`Артанян и тримата мускетари", "Мери Попинс, довиждане", "Ах, водевил, водевил" и др. За заслуги към изкуството Максим Дунаевски е удостоен през 2006 година със званието Народен артист на Русия. Композиторът, който живее в САЩ, има и свой дом на българското Черноморие. .

  Николай Априлов, режисьор

Либретото и сценичната реализация за постановката на Държавна опера Варна на мюзикъла "Тримата мускетари" от Максим Дунаевски, са дело на режисьора Николай Априлов.

Маестро Страцимир Павлов, в обичайния си стил, едновременно ще дирижира и ще свири на пианото. Той не само възстановява голяма част от загубения по съветско време нотен материал на "Тримата мускетари", но създава и нови симфонични аранжименти на песните, както и допълнителна музика за танците и други сцени: "Работата бе вълнуваща, понеже с всяка следваща песен се пренасях в случка от детството ми. "Тримата мускетари" е история за мъжеството и бурните емоции, в която освен красиви мелодии, има много смях, сериозни битки с шпаги и заплетена интрига", споделя Страцимир Павлов.

Страцимир Павлов, диригент и пианист

Накрая публиката непременно ще си тръгне, припявайки познатия ни от руския филм, мускетарски химн "Пора, пора, порадуемся", който в българския превод на Мария Донева звучи така: "Букет пера на шапката / и шпага във ръка./ Любимци на съдбата!/ Препускаме така, / опасни приключения, / от остри шпаги звук - готови да умрем един за друг!"

Сценографията и костюмите на "Тримата мускетари" са с почерка на Ася Стоименова, зад сценичния бой стои опитът на преподавателя по фехтовка в НАТФИЗ Николай Дериволков, хореографията е на Татяна Янева. Солистите, подбрани от Николай Априлов от оперните и театрални среди, правят един хомогенен ансамбъл, който се забавлява не по-малко, отколкото публиката, както показа юнският спектакъл на "Тримата мускетари".

Предводител на случващото се отново ще бъде харизматичният филмов и театрален актьор, режисьор, а вече и актьор в мюзикъл, Ованес Торосян. Макар и съвсем различна от досегашните му роли, ролята на Д`Артанян и мускетарската кауза определено му прилягат. "Харесва ми да съм герой", както казва самият той. Същото е валидно и за актьора от Варненския драматичен театър Валери Вълчев:

"Винаги съм изпитвал интерес към рицарството и честта. И към фехтовката. Харесва ми приключенският дух на "Тримата мускетари" и моят Арамис, който не е сложен герой, но е интересен с начина, по който преплита духовното с плътското и успява да държи този баланс."

Във великата четворка влизат още известният баритон Свилен Николов - Атос и солистът на Държавния музикален театър Георги Ханджиев, без когото не минава нито един мюзикъл на варненска сцена, сега ще го аплодираме в ролята на Портос. Сопраното Илина Михайлова, след блестящото си превъплъщение преди няколко дни в Лучия ди Ламермур, една от върховите белкантови роли, сега ще бъде кокетната и леконравна кралица Анна Австрийска. Като Людовик ХІІІ ще й партнира Калоян Лулчев.

Стефан Рядков в "Тримата мускетари"

В поредната си добра роля, този път на Кардинал Ришельо, ще се преобрази Стефан Рядков, Херцог Бъкингам ще бъде Пламен Долапчиев. Като коварната Лейди Уинтър своя дебют ще направи известната от бг клубната сцена певица Антоанела Петрова. Следват Граф Рошфор - Станислав Кондов, Де Жюсак - Людмил Петров, Де Тревил - една чудесна роля на Свилен Стоянов, дебют на сопраното Мария Павлова като Констанс Бонасьо и Пламен Георгиев в ролята на Господин Бонасьо.

Следвайки мускетарския девиз "Един за всички, всички за един", в "Тримата мускетари" участват оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера Варна, заедно с възпитаници на Варненската детско-юношеска опера. Накратко казано, не пропускайте тази премиера.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Връзката с земята - Яна Любенова в "Силата на корена"

Изложбата е от 30 май до 18 юни 2023 г. в Галерия "Нюанс"

Никодиме, това ли е Вселената?

От 1 до 4 юни Галерия "Аросита" ще представи втората книга за козаря Никодим и неговият приятел Козелът от Пенко Гелев и Сотир Гелев

"Ритъмът на Балканите" ще завладее зала "България" на 2 юни

В осмото издание на обичания проект, което съвпада с празничната 70-годишнина на Оркестъра за народна музика на БНР, ще гостуват едни от най-колоритните балкански музиканти

София Стоянова-Донева представя за втори път стихосбирката на дядо си Радой Ралин "Късно Откритие"

Събитието е на 24 май от 18:00 ч. в Народно читалище "Алеко Константинов 1897". Вход свободен