Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Максим Рисанов изпълнява и дирижира творба на Добринка Табакова със Софийската филхармония

КЛАСИКА

Максим Рисанов изпълнява и дирижира творба на Добринка Табакова със Софийската филхармония

Концертът "Предводителят на музите" е включен в Абонаментен цикъл "Класично и патетично"

Максим Рисанов (диригент и виолист)

Световноизвестният музикант Максим Рисанов ще застане пред Софийската филхармония като виолист и диригент на 26 февруари от 19.00 ч. в зала "България", съобщава БТА.

Той ще изпълни като солист  "Сюита за виола, клавесин и струнни" на Добринка Табакова, наскоро избрана от оркестъра на Би Би Си за композитор-резидент.

В програмата на концерта "Предводителят на музите" са още  "Симфония № 29" от Моцарт и "Аполон Мусагет" на Стравински.

Сюитата за виола, клавесин и струнни е част от авторския диск на Добринка Табакова, номиниран за "Грами". Солист и диригент и при записа е Максим Рисанов. Изпълнението е с участието на Василий Илисавски - клавесин.

За Максим Рисанов знаменитият Юрий Башмет казва: "Най-после се роди мой наследник". Днес Рисанов разделя времето си между солистична и диригентска кариера. Много съвременни автори го избират за солист и диригент на световните премиери на своите творби. Работи с Гия Канчели, Кшищоф Пендерецки, Петер Васкс, Михаил Плетньов и много други.

"Симфония № 29" Моцарт пише на 18-годишна възраст. Творбата - по младежки дръзка и искряща, е любимо произведение на публиката в цял свят.

Балетът "Аполон Мусагет"  на Игор Стравински е създаден по поръчка на богата американска наследница и е вдъхновен най-вече от музиката на Люли. Премиерата във френската столица, поставена по време на руските сезони на Дягилев дирижира самият Стравински.

Добринка Табакова, композитор

Добринка Табакова е родена в София, но е израснала в Лондон. Завършва Guildhall School of Music, има докторантура по композиция от Кингс Колидж в английската столица, където печели наградата Адам (2007). Световноизвестната звукозаписна компания ЕСМ издава първия й авторски диск през 2013. Името му е Струнни пътеки (String Paths) и той й носи номинация за наградата Грами. Част от него е и творбата, която ще прозвучи сега в зала "България", а именном Сюитата "в старинен стил" за виола и камерен оркестър, в която композиторката сякаш "предизвиква" Жан-Филип Рамо. Музиката на Табакова е богата на мелодии, чувствителна, емоционало многоспектърна, в нея съжителстват новите тенденции и уважението към традициите. Според западноевропейската критика "духът на Изтока и духът на Запада се редуват и често дори вървят ръка за ръка". Добринка Табакова е избрана да напише кантата, посветена на 400-годишнината от смъртта на Уилям Шекспир, която да бъде изпълнена по време на тържествата в родния му Стратфорд-на-Ейвън.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Артисти представят една от най-енигматичните и провокативни пиеси на френския драматург Фредерик Зонтаг

Спектакълът се фокусира върху темата за разпадането на личността и въпросът "Кой съм аз?", разказват от екипа, голяма част от който са бивши студенти на проф. Иван Добчев и проф. Маргарита Младенова

Аукционна къща "Ракурси" представя изложба на произведения на изкуството от ХХ век

Произведенията могат да бъдат разгледани и закупени от 28 ноември до 9 декември 2023

"Бягащият човек" - между изкуство и лични истории на хора, които бягат от терор, война, политически репресии

Едномесечната изложба e инициатива на платформата за плакатно изкуство Plakatkombinat.com

Арлина Антонова и Дани Казашка в Галерия "Дебют"

Изложбата може да бъде видяна от 24 ноември до 1 декември 2023 г.

Найден Тодоров представя Рапсодия "Вардар" с Букурещката филхармония

Програмата на вечерта включва още Шуман – Концерт за виолончело, и Втора симфония от Брамс

Биг бендът на БНР открива концертния си сезон с авторска музика на Анди Скофийлд

Концертът от поредицата "Нова европейска музика" представя авторска музика на един от най-успешните и утвърдени европейски джаз музиканти