Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Легендарният „Червен Менделсон Страдивариус” от 1720 г. пристига за концерт в Пловдив

АНТОНИО СТРАДИВАРИ

Легендарният „Червен Менделсон Страдивариус” от 1720 г. пристига за концерт в Пловдив

Прочутата Червена цигулка ще звучи на сцената на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”

Елизабет Питкерн, цигулка (САЩ)

На 11 май в Балабановата къща в Пловдив, виртуозната американска цигуларка Елизабет Питкерн ще изнесе концерт с легендарния "Червен Менделсон Страдивариус" от 1720 г., вдъхновил прочутия филм "Червената цигулка" на режисьора Франсоа Жирар, отличен с "Оскар".

Историческата цигулка е създадена от Антонио Страдивари през 1720 г. в неговото малко ателиe в Кремона, Италия. Скоро след направата му инструментът изчезва. Никой не знае къде е бил и на кого е принадлежал повече от 200 години. Многобройни историци, писатели, журналисти, критици са се опитвали да разгадаят мистерията, но без успех. Позната като "Червеният Страдивари", получила името си, когато е била притежание на именития унгарски цигулар, приятел на Брамс и Клара Шуман - Йозеф Йоахим, през 1930 г. тя се появява в Берлин. Неин собственик е наследник на Феликс Менделсон.

През 1956 г. "Червеният Страдивари" отива при следващия си собственик - индустриалец от Ню Йорк, който я съхранява в идеално състояние, "готова" за концерт. Голяма част от оригиналния червен лак е запазена и до днес върху повърхността на цигулката и тя е смятана за един от най-добре звучащите и най-красиви Страдивариуси, останали до наши дни.

В Деня на благодарността през 1990 г. съдбата на цигулката отново се променя, когато индустриалецът я оставя за продажба на аукцион в Christie, Лондон. Докато едни от най-влиятелните и богати хора в света наддават за "Stradivarius-Red Mendelssohn", инструментът се озовава в ръцете на американската цигуларка Елизабет Питкерн, като подарък от нейния дядо. Този факт остава тайна до момента, когато Елизабет не започва да прави международна кариера по големите сцени. Тя възприема цигулката като вдъхновител и приятел, превърнала в мисия възможността си да сподели магическата красота на нейния звук с хора от всякаква възраст, професия и култура.

Много хора твърдят, че Страдивариусът най-накрая си е намерил сродната душа в талантливите ръце на Елизабет Питкерн, която е първият музикант, представил го по световните сцени от времето на Йозеф Йоахим насам. Не случайно Елизабет Питкерн си е спечелила репутация на един от най-обичаните цигулари в САЩ. Наред със солистичната си кариера тя се изявява активно като камерен изпълнител и реализира многобройни записи на цигулков репертоар.

През 2000 г. Питкерн дебютира в Ню Йорк като солист на Нюйоркски камерен оркестър. Свирила е в Carnegie Hall, Walt Disney Concert Hall, the Fisher Center, the Kimmel Center и др. Ревностен защитник на образованието и на младите музиканти, от 2012 г. тя е президент и артистичен директор на Luzerne Music Center, който осигурява обучението на талантливи млади музиканти от 9 до 18-годишна възраст. Работи и като преподавател в Южнокалифорнийския Университет /където самата тя е получила висшето си образование/, заедно със своя учител, известния професор по цигулка Robert Lipsett, както и в Colburn School в Лос Анжелис.

Любимите й занимания извън музиката са ски, тенис, езда, благотворителна дейност.

В концерта на 11 май партньори на Елизабет Питкерн ще бъдат именитите музиканти Василий Илисавски (пиано) и Кристиана Михайлова (виолончело) в програма с произведения от Моцарт, Менделсон и Дворжак.

МФ "Дни на музиката в Балабановата къща" е част от Културния календар на Община Пловдив за 2017 г.

_________________

Цигулката Stradivarius - Red Mendelssohn от 1720 г. гостува в София на 30 януари 2015 г. в зала "България". Американската цигуларка Елизабет Питкерн беше солист на Оркестъра на Класик ФМ радио, под диригентството на Максим Ешкенази. Тогава тя  изпълни романтично-виртуозния Концерт за цигулка и оркестър №1 в сол минор от Макс Брух.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Пищният спектакъл "Набуко" с Найден Тодоров и Плевенската филхармония идва в Ямбол на 22 юни

Операта от Верди ще бъде представена в Спортната зала "Диана", част от Музикалните празници "Златната Диана" от 19.00 часа

"Синьо огледало" от Антон-Константин Анастасов в Brave creation art space

Откриването е на 3 юни от 18 ч. на ул. "Хан Крум" №4

На 30 май виртуозният Борис Белкин отново гостува на Софийската филхармония

Александър Краповски, Александър Сомов и Симон Трпчески се включват в програмата с Тройния концерт на Бетовен

Народният театър продължава кампанията "Препрочитаме Вазов"

В кампанията се включват и актьори от други театри, клиповете ще се излъчват от 24-ти май по БНТ и БНР, партньор на кампанията е и БТА

Награденият с "Оскар" "Момиче с потенциал" тръгва по кината

Нищо в живота на Каси (в ролята е талантливата Кери Мълиган) не е такова, каквото изглежда: тя е невероятно умна, изнервящо пресметлива, а през нощта води таен двойствен живот...