Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Легендарният „Червен Менделсон Страдивариус” от 1720 г. пристига за концерт в Пловдив

АНТОНИО СТРАДИВАРИ

Легендарният „Червен Менделсон Страдивариус” от 1720 г. пристига за концерт в Пловдив

Прочутата Червена цигулка ще звучи на сцената на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”

Елизабет Питкерн, цигулка (САЩ)

На 11 май в Балабановата къща в Пловдив, виртуозната американска цигуларка Елизабет Питкерн ще изнесе концерт с легендарния "Червен Менделсон Страдивариус" от 1720 г., вдъхновил прочутия филм "Червената цигулка" на режисьора Франсоа Жирар, отличен с "Оскар".

Историческата цигулка е създадена от Антонио Страдивари през 1720 г. в неговото малко ателиe в Кремона, Италия. Скоро след направата му инструментът изчезва. Никой не знае къде е бил и на кого е принадлежал повече от 200 години. Многобройни историци, писатели, журналисти, критици са се опитвали да разгадаят мистерията, но без успех. Позната като "Червеният Страдивари", получила името си, когато е била притежание на именития унгарски цигулар, приятел на Брамс и Клара Шуман - Йозеф Йоахим, през 1930 г. тя се появява в Берлин. Неин собственик е наследник на Феликс Менделсон.

През 1956 г. "Червеният Страдивари" отива при следващия си собственик - индустриалец от Ню Йорк, който я съхранява в идеално състояние, "готова" за концерт. Голяма част от оригиналния червен лак е запазена и до днес върху повърхността на цигулката и тя е смятана за един от най-добре звучащите и най-красиви Страдивариуси, останали до наши дни.

В Деня на благодарността през 1990 г. съдбата на цигулката отново се променя, когато индустриалецът я оставя за продажба на аукцион в Christie, Лондон. Докато едни от най-влиятелните и богати хора в света наддават за "Stradivarius-Red Mendelssohn", инструментът се озовава в ръцете на американската цигуларка Елизабет Питкерн, като подарък от нейния дядо. Този факт остава тайна до момента, когато Елизабет не започва да прави международна кариера по големите сцени. Тя възприема цигулката като вдъхновител и приятел, превърнала в мисия възможността си да сподели магическата красота на нейния звук с хора от всякаква възраст, професия и култура.

Много хора твърдят, че Страдивариусът най-накрая си е намерил сродната душа в талантливите ръце на Елизабет Питкерн, която е първият музикант, представил го по световните сцени от времето на Йозеф Йоахим насам. Не случайно Елизабет Питкерн си е спечелила репутация на един от най-обичаните цигулари в САЩ. Наред със солистичната си кариера тя се изявява активно като камерен изпълнител и реализира многобройни записи на цигулков репертоар.

През 2000 г. Питкерн дебютира в Ню Йорк като солист на Нюйоркски камерен оркестър. Свирила е в Carnegie Hall, Walt Disney Concert Hall, the Fisher Center, the Kimmel Center и др. Ревностен защитник на образованието и на младите музиканти, от 2012 г. тя е президент и артистичен директор на Luzerne Music Center, който осигурява обучението на талантливи млади музиканти от 9 до 18-годишна възраст. Работи и като преподавател в Южнокалифорнийския Университет /където самата тя е получила висшето си образование/, заедно със своя учител, известния професор по цигулка Robert Lipsett, както и в Colburn School в Лос Анжелис.

Любимите й занимания извън музиката са ски, тенис, езда, благотворителна дейност.

В концерта на 11 май партньори на Елизабет Питкерн ще бъдат именитите музиканти Василий Илисавски (пиано) и Кристиана Михайлова (виолончело) в програма с произведения от Моцарт, Менделсон и Дворжак.

МФ "Дни на музиката в Балабановата къща" е част от Културния календар на Община Пловдив за 2017 г.

_________________

Цигулката Stradivarius - Red Mendelssohn от 1720 г. гостува в София на 30 януари 2015 г. в зала "България". Американската цигуларка Елизабет Питкерн беше солист на Оркестъра на Класик ФМ радио, под диригентството на Максим Ешкенази. Тогава тя  изпълни романтично-виртуозния Концерт за цигулка и оркестър №1 в сол минор от Макс Брух.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Фестивалът за улични изкуства 6Fеst с лятна програма от куклен и импровизационен театър и карнавал в Пловдив

Специален акцент в лятната програма са двата карнавални парада, създадени по идея на самия фестивал

Броени часове до вълшебния концерт на Джейкъб Колиър с "Мистерията на българските гласове"

Спонтанни импровизации и "магични моменти" за публиката готви феноменалният музикант, а специално за събитието на 11 юли в Зала 1 на НДК пристига и американската танцьорка Дженифър Роуз

Варна посреща 15-тото издание на "Алея на книгата" през август

Програмата включва срещи с автори, представяния на нови заглавия и много събития за малки и големи любители на книгите

"Остров на музиката" започва с концерт на група "Фактор"

Събитието е на 16 юли, на лятната естрада в Борисова градина

"Духът на поета" - 200 пъти на сцената на Народния театър

Спектакълът представя драматична историческа мистификация, едновременно за миналото и настоящето, която ни отвежда в София през ужким 1892 г. и ни показва как някогашните борци за свобода се превръщат в диктатори

АРТИХАРМОНИЯ Family гостува с концерт в Плевен

Разнообразната програмата, която музикантите ще изпълнят включва произведения на Телеман, Виотан, Крайслер, Сарасате, Лало, Рахманинов и Шостакович в соло, дуо и трио формации