Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Кой ще е шестият носител на Националната награда за живопис на името на Майстора?

МАЙСТОРА НА МАЙСТОРИТЕ

Кой ще е шестият носител на Националната награда за живопис на името на Майстора?

Отличието се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година

Владимир Димитров - Автопортрет

Шестото издание на церемонията по връчване на Националната награда за живопис на името на Майстора ще се състои на 1 февруари, от 12,00 часа, в художествената галерия "Владимир Димитров - Майстора" в Кюстендил. Това съобщиха от галерията, цитирани от БТА.

Още

Да си спомним за Майстора на майсторите

Да си спомним за Майстора на майсторите

Наградата съществува от 1973 г. до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012 г. Националната награда за живопис "Владимир Димитров - Майстора" е своеобразен израз на почитта пред паметта на гениалния художник и отрежда значимо място на Кюстендил в културния живот на страната.

Наградата се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година. Тя е учредена от Община Кюстендил и галерията "Владимир Димитров - Майстора", Министерството на културата и Съюза на българските художници. Наградзата е не просто признание и стимул за българските творци - връчването и се превърна в празник и събитие от национална величина, казаха организаторите от галерията в Кюстендил.

Още

Връчиха Националната награда за живопис на името на Майстора за 2016

Връчиха Националната награда за живопис на името на Майстора за 2016

От 2013 г. насам с престижната награда са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев и Николай Майсторов. Името на новия лауреат на наградата ще бъде обявено на официална церемония в деня на рождението на Майстора - 1 февруари. Тази година се навършват 136 години от рождението му.

По традиция награденият от предходната година показва изложба в деня на обявяването на следващия носител на наградата. Живописните платна на проф. Николай Майсторов под мотото "100 икони по 100 сонета" ще бъдат експонирани в зала "Стоян Венев".

В залите на галерията присъстващите на събитието ще могат да разгледат и представителната постоянна експозиция с творби на Майстора, както и изложба-живопис на кюстендилския художник Димитър Стоименов /1931 - 1979/.

В 13.30 часа на 1 февруари, по традиция, участниците в честването ще посетят къщата-музей "Владимир Димитров - Майстора" в с. Шишковци, община Кюстендил. Ще бъдат поднесени цветя пред паметника на Рисувача, както са го наричали жителите на селото, възприемано от Майстора като "Столицата на рая".

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Гледайте "Джоконда" от Амилкаре Понкиели с незабравимата Гена Димитрова

Софийската опера отбелязва 80 години от рождението на незабравимата Гена Димитрова

"Извънредно Любовно" със Стефания Колева, Здрава Каменова и Богдана Трифонова

Театрален отряд Сценична треска и Projector Plus ви очакват в Joy Station на 16 април

"Де е България?" - литература между глобално и локално

Дигиталното събитие ще се проведе на 22 и 23 април и е организирано от Национален център за книгата - НДК

Денят на унгарската поезия ще бъде отбелязан на 11 април в София

Денят на унгарската поезия се празнува в Унгария от 1964 г. на рождената дата на поета Атила Йожеф (1905-1937)

Талантливият виолончелист Атанас Кръстев ще бъде солист на Софийската филхармония на 8 април

Той ще замести френския виртуоз Огюстен Дюме, който не успя да пристигне в страната ни заради симптоми на коронавирус

300 вехнещи нарциса и "Откровения за преди началото на края"

Ива Свещарова и Вили Прагер ни канят да си представим началото на края на света в новия си артистичен апокалиптичен проект с вход свободен