Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Да си спомним за Майстора на майсторите

135 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВЛАДИМИР ДИМИТРОВ-МАЙСТОРА

Да си спомним за Майстора на майсторите

Банално е да кажем, че Владимир Димитров-Майстора е изтъкнат български художник. Той е легендата на българското изобразително изкуство. Име с главна буква в българската живопис. На 1 февруари 2017 г. се навършват 135 години от рождението му.

Роден е на 1 февруари 1882 г. в с. Фролош, в семейството на бежанци от македонско влашко село. Животът му е труден. Преди да започне да твори върху платното, чиракува като бояджия, после става писар в Окръжния съд в Кюстендил. Съгражданите му забелязват таланта му на художник, и доброволно събират пари, за да го пратят да учи в София, в Художественото индустриално училище /днес Художествената академия/. Един от преподавателите му там е легендарният Иван Мърквичка. В началния си период Майстора рисува портрети. Рисува своя учител и други знаменити личности, като Александър Тодоров-Балан и Николай Лилиев.

По време на Балканската и Първата световна война Майстора е военен художник в състава на Рилската дивизия на българската армия, и в картини отразява българското участие в тези войни и живота на фронта. /"Ранени", "По Беласица", "Инвалиди", "На фронта на р. Струма", "В гр. Скопие, 1916", "Завръщане от фронта" и др. / Мнозина считат, че заради този период от творчеството му, може да бъде смятан и за един от първите български военни кореспонденти.

След войните Майстора се утвърждава като художник, отхвърлящ академизма и творец със собствен поглед върху изкуството. През 1923 г. негови герои стават обикновени хора от кюстендилските села - главно от Шишковци, Дивля и Раждавица, и природата в онзи дивно красив край. Картините "Моми" (ок.1925 - 1935), "Моми сестри от с. Дивля, Радомирско" (1928 - 1930), "Цветница", "Фамилия" (ок. 1928), "Девойка от Кюстендилско" (ок. 1930 - 1935), "Жетварка" (1930 - 1935), "Мома с ябълки" (ок. 1930 - 1935), "Жетварка от с. Шишковци" (1935), "Жетвари на обяд" (ок. 1935 - 1938), "Копачки" (ок. 1935 - 1938), "Селско момиче сред макове" (1935 - 1938) и др., са в златния фонд на българската живопис.

Надарен с уникален талант и чувствителност, Владимир Димитров-Майстора пресъздава вечните български теми и добродетели, красотата на вековните традиции. Затова съвсем неслучайно, пред сградата на Съюза на художниците в София е поставен именно паметник на Майстора. Това е израз на високото признание, което поколения художници отдават на своя учител - Майстора на майсторите, както често наричат Владимир Димитров-Майстора.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Афроамериканският художник Ърни Барнс се превърна в звездата на търга за изкуство от 20-и век на "Кристис"

"За някои слоеве в Америка картината "Sugar Shack" ("Бараката за захар") е по-известна от "Мона Лиза", коментира купувачът й Бил Пъркинс

"Цветогледи" от Александър Хофарт в Галерия "ЛИК"

Самостоятелна изложба от 25 май до 14 юни 2022 г. Вернисаж 25 май от 17ч до 20 ч.

Откриха изчезнал портрет от Тициан

Картината, изобразяваща "благороден мъж с барета", е изчезнала преди около 20 години

Японският милиардер Маедзава продаде картина на Баския за 85 милиона долара

Творбите на американския неоимпресионист, починал на 27 г. през 1988 г., се продават много скъпо последните години

"Гол мъж и две фигури зад него" на Микеланджело бе продадена за над 23 милиона евро

Рисунката на ренесансовия майстор е определена като френско национално съкровище

Почитаме Майстора с две изложби в Националната галерия

"Образът на Майстора" и "Майстора и "Родно изкуство" ще бъдат открити на 19 май (четвъртък) - съответно в "Квадрат 500" и в "Двореца" и ще могат да бъдат видяни там до 28 август