Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Връчиха Националната награда за живопис на името на Майстора за 2016

СБХ

Връчиха Националната награда за живопис на името на Майстора за 2016

Николай Майсторов беше удостоен с престижното отличие

Николай Майсторов, художник, сн. СБХ

Официалната церемония се проведе на 1 февруари, точно на рождения ден на Владимир Димитров-Майстора, съобщават от Съюза на българските художници.

В тазгодишната надпревара бяха номинирани художниците: Десислава Минчева, Димитър Генчев, Иван Димов, Иван Милев, Игнат Игнатов, Красимир Русев, Надежда Кутева, Николай Майсторов, Сашо Стоицов, както и носителят на голямата награда за 2016 година - проф. Николай Майсторов.

Николай Майсторов, художник, сн. СБХ

Николай Майсторов, художник, сн. СБХ

Той беше номиниран за изложбата "100 икони х 100 сонета", която се състоя в столичната галерия "Райко Алексиев" от 8 до 26 март 2016 г. В нея авторът показа живописни платна, правени по негови рисунки, вдъхновени от любовната лирика на Пабло Неруда.

Събитието беше придружено с чествания на 135-ата годишнина от рождението на големия художник: откриване на изложбата "Завръщане" на миналогодишния носител на наградата - Станислав Памукчиев.

Престижната награда е възстановена през 2013 година след прекъсване от над 20 години по инициатива на Община Кюстендил, с участието на Съюза на българските художници и Министерството на културата. В периода от 1973 г., когато е учредена от СБХ, до 1989 г., когато е връчена за последен път, наградата има 39 лауреати. Между тях са Илия Петров, Калина Тасева, Златю Бояджиев, Ненко Балкански, Стоян Сотиров, Генко Генков, Димитър Киров, Светлин Русев. Двукратно са награждавани Вера Недкова, Атанас Яранов, Веса Василева, Емил Стойчев, Милко Божков и други.

 __________________

проф. Николай Майсторов, художник, сн. Фейсбук

Николай Майсторов

Роден е на 7 август 1943 г. През 1969 завършва Художествената академия в София, специалност "Живопис" в класа на проф. Ненко Балкански. През 1995 г. е представен със самостоятелна статия в 34-томната световна енциклопедия на изкуствата в Макмилън, Лондон.

Член е на СБХ от 1974 година.

Има многобройни самостоятелни изложби, сред които едни от последните са в СГХГ (2014), Галерията на "Шипка" 6 (2009) и др., участия в международни изложби, някои от които: областния съд на град Бон, Германия; CBK GSA galerie Hilversum, Холандия; галерия De Qeeste, Хеерде, Холандия (2011); посолство на България в Хага, Холандия; галерия De Qeeste, Хеерде, Холандия (2008).

Награди:

Национална награда за живопис "Захари Зограф"; награда за графика - галерия "Възраждане", Пловдив (2005); "Златно перо" - годишна награда за култура на галерия "Макта" и радио Classic FM (2003); награда на Международна фондация "Св. Св. Кирил и Методий" - единадесето международно биенале на графиката "Варна 2001" (2001); почетна грамота на Министерство на културата за принос към българската култура (1998); награда за живопис от Международно триенале на живописта "София 1996"; голяма награда от годишна изложба на СБХ (1996); награда за графика - Международно биенале на хумора и сатирата, Габрово (1987); голяма награда за живопис на името на Владимир Димитров - Майстора (1986); наградата на критиката за живопис, СБХ (1984); награда (раздел фигура) от изложба на илюстрацията, СБХ (1982); награда (раздел рисунка), СБХ (1980). Негови творби са притежание на галерии в България, Германия, Холандия, Южна Корея и други страни.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Световноизвестният художник Riv Bulgari в България с новата си изложба “Цвят и форма“

"Цвят и форма" е празник на възхитителни капризи, под формата на причудливи скулптури, картини и рисунки, които подканват зрителите да се включат във възхитителен танц на фантазията, казва Riv Bulgari

В София предстои аукцион, посветен на модерното и пост-военно българско изкуство

Той ще предложи над 100 картини на едни от най-големите български художници

"Преминаване" - посмъртна изложба на богатото творчество на Иван Б. Иванов

През последните години художникът работи в областта на абстракцията, като разгръща живописната си мощ в големи формати, ярка цветност и разнообразни структури

Кралски портрет на Веласкес, оценен на 35 милиона долара, отива на търг за първи път от половин век

"Тази изключителна творба е забележителна не само с красотата и качеството си, но и с размера и темата си - кралски портрети", казват от аукционна къща "Сотбис"

Скицник на германския художник Каспар Давид Фридрих беше продаден на търг за над 1,8 млн. евро

Екземплярът е принадлежал на семейство в Карлсруе повече от 200 години

Антония Дочева показва изложба, вдъхновена от тангото и фламенкото

Експозицията ще бъде подредена от днес до 13 декември в Съюза на архитектите в България