Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Христо Мутафчиев, Бойка Велкова и Теди Москов са част от избора ни тази седмица

АКЦЕНТИ НА IMPRESSIO

Христо Мутафчиев, Бойка Велкова и Теди Москов са част от избора ни тази седмица

Вижте културните събития и места, които подбрахме за вас за периода 1-9 март 2021 г.

Христо Мутафчиев в моноспектакъла "Плач на ангел", реж. Стоян Радев, Народен театър (Снимка: Божидар Марков)

Impressio продължава да организира вашите срещи с родните и световни творци. Представяме ви някои от по-интересните събития на културната сцена тази седмица, които подбрахме за вас:

"Плач на ангел" от Стефан Цанев
Моноспектакълът на Христо Мутафчиев можете да гледате на Камерна сцена на Народен театър "Иван Вазов" на 5 март от 19.00 часа

Христо Мутафчиев и режисьорът Стоян Радев по време на репетициите на "Плач на ангел", Народен театър (Снимка: Божидар Марков)

"В "Плач на ангел" един малък човек отчаяно повдига големи въпроси. Отчаяно, защото не е могъл да им отговори, не е могъл да се справи с живота и даже казва, че не го е живял. Затова по своя воля се отказва от своята воля.

Действието се развива в България и причините за несполуките са колкото лични, толкова и като цяло български. Малкият човек ги обсъжда като такива. И традиционно за нашия край не изглежда, че има как нещата да се оправят."

В ролята на Райчо, притихнал, но и несмирим в своята несвобода, макар и вън от затвора, е брилянтният Христо Мутафчиев. Режисурата на Стоян Радев ("Опит за летене", "Караконджул", "Ничия земя"), костюмите и сценографията на Елица Георгиева, музиката на Веселин Митев - всички тези брънки от веригата ще потопят зрителите в развързаните бесове на хаоса, които шетат из душите ни.

Билети за "Плач на ангел" могат да се закупят на касите на Народния театър и онлайн - ТУК

Бойка Велкова (Снимка: Театър Азарян)

 "Федра" или Защо любовта винаги е едно от най-трудните изпитания за човек?
Спектакълът на Бойка Велкова прави своята премиера на сцената на Театър Азарян на 8 март от 19.00 часа

Пиесата, основана на митовете за "любовните отмъщения" на незачетената богиня Афродита, не следва строго древните образци - нито Еврипид, нито Сенека или интерпретацията на Расин от века на Класицизма, а показва Федра като съвременна силна, осъзната и пронизана от страст жена, която притежава изключително чувство за красота и лично достойнство.

Режисурата и главната роля са поверени в ръцете на Бойка Велкова, която на сцената си партнира с актьорите Пламен Манасиев, Михаил Сървански, Севар Иванов и Петя Силянова. Автор на текста е Петър Пламенов.

В спектакъла Бойко Велкова релефно изобразява женската емоционалност с нейната неочаквана дълбочина и противоречивост, вглежда се без укор в мъжкото его, във волята за авторитет и власт.

Билети за премиерата на "Федра" в Театър Азарян могат да бъдат закупени от касите на Билетен център - НДК и онлайн - ТУК

Леонид Йовчев в "Шекспирин по време на пандемия" на Теди Москов (Снимка: Малък градски театър "Зад канала")

"Шекспирин по време на пандемия", предписан от Теди Москов
Най-новото заглавие в репертоара на Малък градски театър "Зад канала" можете да гледате на 2 и 12 март на сцената на театъра от 19.00 часа

"...Чумата се появила в Лондон през лятото на 1592 година. Няколко години по-рано преподобният Т. Уилкокс доказал, че "причината за чумите, ако се вгледате добре, е грехът, а причината за греха са драмите, следователно причината за чумите са драмите".

"Шекспирин по време на пандемия" е пиеса за властта, гадостите относно властта, ужасът на едно дете и една режисьорка, която се мъчи да сглоби представление на Шекспир, но без успех, разказва режисьорът Теди Москов.

В спектакъла участват Леонид Йовчев, Светлана Янчева, Бойко Кръстанов, Мак Маринов, Каталин Старейшинска, Христина Караиванова, Иван Петрушинов, Георги Кацарски, Владимир Димитров, Атанас Чопов и Таня Пашанкова.

Асистент режисьор е Атанас Кр. Атанасов. Сценографията и костюмите са на Свила Величкова и Ванина Цандева. Музиката е на Антони Дончев.

Билети за "Шекспирин по време на пандемия" можете да закупите онлайн - ТУК

 Лекция №1 за народното творчество на Камен Донев ви очаква в Пловдив
Хитовият авторски спектакъл на актьора и режисьор е на 5 март от 19.00 часа на сцената на Драматичен театър - Пловдив

Спектакъл с песни, танци, импровизации и примери от живота. Народното творчество е творчество, което се създава от народа. Толкоз. То се ражда основно по селата, т.е. извън града. Но и това, което се ражда в града, пак може да се каже, че е народно творчество, защото хората в града обикновено са от селата.

Темата, с която ще се занимаем, е: преоткриването на народното творчество и широкото му прилагане в ежедневието за подобряване здравето, работоспособността, общуването и почивката на хората. Народните песни и танци могат да помогнат за справянето с житейските несгоди, стреса, самотата, скуката, проблеми с двигателно-опорния апарат, умората, негативните емоции, общуването.

От премиерата, която се състоя на 16 октомври 2007 година, до днес спектакълът е изигран 500 пъти. Любими реплики от представлението се разнасят от уста на уста из цяла България и извън пределите й... като народно творчество.

Билети за Лекция №1 за народното творчество на Камен Донев на касата на Драматичен театър - Пловдив и онлай - ТУК

 

Солистките на Музикалния театър Илона Иванова и Десислава Михайлова (Снимка: Музикален театър)

 "И все пак светът е красив" - концертни вариации в Музикалния театър
На 7 март от 17.00 часа театърът кани зрителите на елегантно дамско парти, изпълнено с музика и красота, поднесено от женски състав солисти и оркестранти.

На него ще звучат незабравимите хитове на Едит Пиаф, Лара Фабиан, Марая Кери, Уитни Хюстън, Нат Кинг Коул, изпълнени от солистките на Музикалния театър.

Подбрани са и популярни песни от мюзикълите "Фантомът на операта", "Обичам жена си", от филма-мюзикъл "Кабаре" и от "Петият елемент" на Люк Бесон.

Билети за атрактивната програма на касата на Национален музикален театър "Стефан Македонски" и онлайн - ТУК

Маестро Григор Паликаров и Лиляна Кехайова с концерт за националния празник

Държавна опера Варна по традиция отбелязва 3 март, Националния празник на България, със специален симфоничен концерт на 2 март 2021 от 19.00 часа

Купи билет

За празничната програма на концерта маестро Григор Паликаров е избрал забележителни български творби - "Дивертименто" от Панчо Владигеров и Концерт за виолончело и оркестър от Марин Големинов със солист известната виолончелистка Лиляна Кехайова, която за пръв път варненската слуша преди две години.

Концертът, посветен на Националния ни празник, ще завърши с Увертюра фантазия "Ромео и Жулиета" от П. И. Чайковски.

Билети за концерта можете да купите в Театрално-музикален продуцентски център - Варна и в мрежата на Ивентим -ТУК

Световнопризнатият диригент, композитор, пианист и писател Фредерик Шаслен свири със Софийската филхармония
Един от най-обичаните и популярни диригенти и композитори гостува в зала "България" на 7 март от 19.00 часа

Купи билет

Под диригентската му палка Софийската филхармония ще представи неговите "Тема и вариации за тромбон и оркестър върху симфония номер 3 от Г. Малер", Четири последни песни от Рихард Щраус и Симфония номер 38 "Пражка" от Моцарт.

Солисти в концерта са първият тромбонист на Концертгебау - Йорген ван Райен, и ученичката на Райна Кабаиванска - Мария Радоева.

Билети за концерта са налични на касата на зала "България" и в Ивентим - ТУК

Снимка: Юлиян Табаков

Юлиян Табаков кани зрителя в творческия процес на изложбата си "Портрет на умиращ титан"

След "Мигновения" - изложбата с широкоформатни фотографии на Златина Тодева, които предизвикаха размисъл за любовта между началото и края на живота, този март Юлиян Табаков ще представи своя нов проект "Портрет на умиращ титан" с изложба в галерия "Райко Алексиев" в София.

Изложбата ще проследи процеси в околната среда, породени от човешка намеса, чрез различни художествени произведения - фотографии, рисунки и триизмерни обекти.

"С този проект искам да постигна у зрителя усещането, че присъства на живо в изобразените места, а не само в галерията: в горяща гора, в стаята на колекционер, в спалнята на луд, и да го доведа до убежденито, че това, което гледа на екрана на телевизора или си разцъква в телефона, е истина, а не просто изображение с кратка информация" - споделя авторът Юлиян Табаков за "Портрет на умиращ титан".

Изложбата "Портрет на умиращ титан" ще бъде в галерия "Райко Алексиев" на ул. "Г.С.Раковски" 125 в София между 5 до 16 март 2021 г. Повече за Юлиян Табаков вижте - ТУК

Пристанището на Браила на Никола Танев (Източник: НХГ)

 Меланхоличните пътувания на художника Никола Танев продължават до 28 март в Националната галерия

Изложбата е посветена на 130 години от рождението на дин от най-колоритните български художници и може да бъде видяна до 28 март в Двореца, пл. "Княз Александър І" в София при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп.

Няма друг български художник, пътувал толкова много като Никола Танев. Това е неговият начин на живот - да събира впечатления, за да работи, за да показва и да продава картините си. Неговите пътешествия са основен източник на вдъхновение и доходи. Пътува и за забавление, но понякога и като опит за започване на чисто, като радостно бягство, но понякога и като тъжно обръщане към отминалото.

Част от маслените творби и от рисунките са представени в авторския дизайн на куратора, експонирането на другите намеква за пощенски картички, толкова популярни за времето на художника. Експозицията е съпроводена от албумно издание, в което илюстративният материал е допълнен с цитати от спомените на Никола Танев и снимки от архива на Националната галерия.

 

Хатидже Муратова в "Медена земя" (Снимка: София Филм Фест)

На кино с "Медена земя" на Тамара Котевска и Любомир Стефанов в Дома на киното

На 2 март от 16.00 часа и на 4 март от 20.30 можете да гледате филма, които триумфира през 2020 с две номинации за Оскар - за най-добър международен филм и най-добър документален пълнометражен филм, както и наградата за най-добър чуждестранен документален филм на Сънданс "19.

Историята пренася зрителите в запустяло кътче на Европа, където една жена се грижи за пчелни семейства - реалност, съвсем различна от задъханото ежедневие на високотехнологичния ХХI век...

Във фокуса на филма е една от последните майсторки-пчеларки Хатидже Мурадова - тя и възрастната ѝ майка, прикована на легло, са единствените жители в изоставеното македонско село Бекирлия. Двете живеят примитивно в къща от кирпич, без електричество и течаща вода, ала в хармония с околния свят - половината от меда на пчелите Хатидже оставя за тях в стремежа си да върне баланса в "медената земя", докато едно многодетно семейство не се заселва в близост.

Филмът неусетно се превръща в епичен разказ за безразсъдната експлоатация на природните ресурси, поразил киноспециалистите и публиката в целия свят...

Билети можете да закупите - ТУК

 

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

За 13-та година фестивалът "Опера в парка" ще стартира на 25 юни

Събитието е в парка на Военна академия "Г. С. Раковски"

Шаржове на най-известния руския политически карикатурист Сергей Елкин – на всички дигитални платформи на БНР

Първата карикатура за кризата в България, събра няколко хиляди преглеждания

Анника Липсиус и диалогът на формите

Откриването е на 20 юни, 17.00 часа, изложбата ще продължи до 30 юни 2022 г.