Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Грандиозен финал на Балетния конкурс във Варна

28. МЕЖДУНАРОДЕН БАЛЕТЕН КОНКУРС ВАРНА 2018

Грандиозен финал на Балетния конкурс във Варна

Гала концертът, посветен на Бога на танца - Владимир Василиев, вдигна на крака публиката в Летния театър

„Елегия“ по музика на Рахманинов и хореография на проф. Владимир Василиев (Снимка: Балетен конкурс - Варна)

"Ето какво е да си бил 60 години на сцената - не съм направил и една крачка, а вие ме аплодирате толкова много", каза с усмивка проф. Владимир Василиев на публиката в Летния театър на Варна. Богът на танца, който е председател на журито на 28-ия Международен балетен конкурс, отбеляза 60 години творческа дейност точно в града на най-големия си триумф.

Проф. Владимир Василиев приема аплодисментите на публика в края на Балетната Гала (Снимка: Балетен конкурс - Варна)

Магнетичната „Елегия“ по музика на Рахманинов и хореография на проф. Владимир Василиев (Снимка: Балетен конкурс - Варна)

Именно във Варна в романтичния Летен театър той спечели Гран при на първия конкурс през 1964 и до момента е единственият носител на наградата в цялата история на конкурса.

Още

Богът на танца - Владимир Василиев оглавява журито на Балетния конкурс във Варна

Богът на танца - Владимир Василиев оглавява журито на Балетния конкурс във Варна

Развълнуван от супергала концерта, с който беше почетен, Василиев положи огромния букет на сцената и съобщи, че той е за младите таланти - победителите в балетната надпревара.

Най-новите носители на медали, заедно с любими звезди - лауреати от минали конкурси и нови хореографи бяха събрани на една сцена от организаторите - Фондация Международен балетен конкурс Варна. Зрителите, препълнили до последното място Летния театър, останаха поразени от магнетичната "Елегия" по музика на Рахманинов и хореография на проф. Владимир Василиев.

„Елегия“ по музика на Рахманинов и хореография на проф. Владимир Василиев (Снимка: Балетен конкурс - Варна)

„Елегия“ по музика на Рахманинов и хореография на проф. Владимир Василиев (Снимка: Балетен конкурс - Варна)

„Елегия“ по музика на Рахманинов и хореография на проф. Владимир Василиев (Снимка: Балетен конкурс - Варна)

Артист с многостранни таланти - от танц и поезия до изобразително изкуство, той показа и класата си на балетмайстор. Публиката аплодира горещо и номера "Балетно училище по време на война" на японския хореограф Такане Ямамото, виртуозно изпълнен от две японски деца.

Олена Солтикова и Артьом Шошин – артисти от трупата на Поклитару „Киев модерн балет“, хореография - Радо Поклитару (Снимка: Балетен конкурс - Варна)

Специален акцент в Супер гала концерта "Среща на поколенията" бе световната премиера на хореографа Радо Поклитару "Зима-Пролет-Лято-Есен" по музика на Александър Раскатов. Философският танц, изпъстрен с оригинални метафори, беше изпълнен от Олена Солтикова и Артьом Шошин - артисти от трупата на Поклитару "Киев модерн балет".

Лауреатите на 28-ия Международен балетен конкурс изпълниха избрани класически и съвременни танци с енергия и апломб. Те бяха подарък за балетните почитатели, които възнаградиха с цветя и викове "Браво" своите фаворити. Отново публиката доказа с викове и аплаузи, че Антонио Казалинхо, който заслужи най-високите призове в младша възраст, е нейният голям любимец.

Новата звезда на Балетния конкурс във Варна - Антонио Казалинхо от Португалия (Снимка: Балетен конкурс - Варна)

Най-малкият балетист тази година - Антонио Казалинхо от Португалия на Балетната Гала (Снимка: Балетен конкурс - Варна)

Много емоции предизвикаха изпълненията на Кадир Окюрер от Турция, който като тийнейджър спечели отличие през 2006 г.

Кадир Окюрер от Турция(Снимка: Балетен конкурс - Варна)

Кадир Окюрер от Турция, който като тийнейджър спечели отличие през 2006 г. (Снимка: Балетен конкурс - Варна)

Изключителен блясък внесе в концерта младият французин Пол Марк. Преди две години той спечели златен медал при мъжете и вече е премиер солист на Парижката Гранд опера.

Пол Марк, премиер солист на Парижката Гранд опера, носител на Златен медал при мъжете през 2016 г.(Снимка: Балетен конкурс - Варна)

Пол Марк, премиер солист на Парижката Гранд опера, носител на Златен медал при мъжете през 2016 г.(Снимка: Балетен конкурс - Варна)

Заедно с Амбр Ширкозо Пол Марк изигра едно великолепно па-де-дьо по музика на Доницети с хореограф Манюел Льогри. Зрителите го видяха и в съвременен танц на актуални хореограф Бенжамин Мелпие.

Още

Звездата на Гранд Опера Патрик Дюпон пристигна във Варна

Звездата на Гранд Опера Патрик Дюпон пристигна във Варна

Сред специалните гости в публиката беше и Патрик Дюпон - едно от най-значимите имена в балета на ХХ век, чиято звезда изгря през 1976 г. Също на конкурса във Варна.

При всяка ярка артистичня изява той аплодираше горещо младите изпълнители и ставаше на крака в знак на възхищение и почит към тях.

Проф. Владимир Василиев приема аплодисментите на публика в края на Балетната Гала (Снимка: Балетен конкурс - Варна)

Супер гала концертът завърши с бравурен танц, в който всички лауреати показаха най-виртуозните си умения и създадоха финална витрина на младостта и красотата - магията, която прави първия професионален балетен конкурс в света толкова желан и притегателен за хора с балетни сърца от цял свят.

Мигове от сцената и атмосферата на конкурса, запечатани в много снимки и видео от концертните вечери ще откриете на страницата във Фейсбук.

Международният балетен конкурс Варна е основан е през 1964 г. и е Първият в света балетен конкурс. Организира се от фондация "Международен балетен конкурс Варна", съорганизатор е Община Варна. Форумът се провежда с подкрепата на Министерството на културата на Република България. Патрон на 28-то издание е председателят на Народното събрание на Република България госпожа Цвета Караянчева. Балетната Oлимпиада е под патронажа на UNESCO. Генерален спонсор на конкурса е Societe Generalе Експресбанк.

Конкурсът се реализира с любезното съдействие на: Фондация Америка за България, Citroën, So Danca, Harlequin, The Palace Hotel, Флорис, Swiss-Belhotel Dimyat, RidaCom, Фестивален и конгресен център Варна, Дворец на културата и спорта Варна, Хотел Черно море, Ресторант Ларго, Фондация Куолити арт, Актив груп, Омега Транс, Алмагест. Медийни партньори са: БНТ, Дарик, ТВ 1, ТВ Черно море, Dir.bg, сайтът Морето нет, БНР Радио Варна, Impressio, в. Черно море.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Два Дома": уникален арменски танцов спектакъл в София

Събитието и на 29 април 2023 г. от 18:30 ч. в ДК Искър /парк Дружба/. Концерт-спектакълът е под егидата на Н. Пр. Г-н Армен Едигарян, извънреден и пълномощен посланик на Република Армения в България

Бляскав юбилей ще отпразнува Биг бендът на националното радио

На този празник - 80-годишния юбилей на Янко Миладинов - Биг бендът ще посвети един от най-обичаните си проекти "Биг бенд джаз академия", даващ път на млади и изявени музиканти и певци на сцената

Наградите ИКАР 2023 ще бъдат връчени в Свeтовния ден на театъра 27 март

Събитието по традиция ще се проведе в Народен театър "Иван Вазов"

"Вкусът на Африка" завладява Столичната библиотека в концептуален концерт на 22 март

Фокусът на второто мултикултурно събитие от "Заслушай се" са новите светове, които разкриват книгите и музиката

"Полет отвътре": Български музиканти свирят в памет на Румен Тосков и Васил Пармаков

Събитието е на 23 март в Софийската градска художествена галерия

Радиосимфониците и Виви Василева заедно на Мартенски музикални дни на 20 март

В Доходното здание те ще изпълнят за първи път пред русенска публика "Оракул" - концерт за перскусии и оркестър от каталунския композитор Ориол Крушен