Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Звездата на Гранд Опера Патрик Дюпон пристигна във Варна

28. МЕЖДУНАРОДЕН БАЛЕТЕН КОНКУРС ВАРНА 2018

Звездата на Гранд Опера Патрик Дюпон пристигна във Варна

Именитият французин - един от най-адмирираните балетисти на своето време ще има среща с медии и почитатели на 27 юли от 12 ч. в хотел "Черно море"

Патрик Дюпон, Франция (Снимка: Международен балетен конкурс - Варна)

Патрик Дюпон - етоал (étoile), а след това и директор на Парижката Гранд Опера, пристигна в града на своя звезден старт - Варна, откъдето тръгна неговата бляскава кариера. Той спечели сърцата на публиката и журито, което го отличи с най-високата награда в категория Младша възраст - Специалната награда на град Варна през 1976.

Сега световната балетна звезда ще проследи представянето на финалистите на 28-ия Международен балетен конкурс в Летния театър - сцената, която промени целия му живот.

В отговор на многобройните запитвания на почитатели организаторите от Фондация Международен балетен конкурс Варна осигуриха възможност за разговор с търсения гост. Срещата "Една звезда отблизо - Патрик Дюпон" ще се проведе на 27 юли от 12:00 в конферентната зала на хотел "Черно море". Журналисти и почитатели на балетното изкуство са добре дошли на нея със своите въпроси. Входът е свободен.

Още

43 състезатели продължават във Втория тур на Балетната Олимпиада във Варна

43 състезатели продължават във Втория тур на Балетната Олимпиада във Варна

Патрик Дюпон е роден през 1959 г. В Париж. Тъй като бил енергично дете, майка му го записва първо на футбол, а после - на джудо. Веднъж обаче той попаднал в балетната зала и класическия танц го пленил завинаги. Започнал да изучава балет при Макс Бозони - в миналото звезда на Парижката Гранд опера. На 15-годишна възраст постъпва в балета на Парижката опера, а година по-късно изиграва своята първа солова партия в балета "Нана" на Ролан Пти. След блестящото му представяне на Международния балетен конкурс във Варна, неговата кариера в балета полита нагоре: играя в балета "Федра" на Серж Лифар, "Спящата красавица", "Ромео и Жулиета", в "Блудния син" на Джордж Баланчин. На 19-годишна възраст вече изпълнява главната партия в "Болеро" по хореография на Морис Бежар.

Танцува също в балети на Джон Ноймейер, Алвин Алей, Рудолф Нурее,в Юрий Григорович. На 21 години е обявен за etoile - звезда на Гранд опера. Гастролира успешно в различни трупи в Европа, Америка и Япония.

Морис Бежар поставя с "Балета на ХХ век" "Саломе" с Патрик Дюпон в главната роля. Майкъл Кларк създава хореография специално за великия французин в балета "Храна за ангели".

През 1988 г. Патрик Дюпон става артистичен директор на балетната трупа на Нанси, където постява балета на Боб Уилсън "Мъките на Св. Себастиян". В него изпълнява главната роля в партньорство със Силви Гилем и Микаел Денар.

През 1990 г. 30-годишният Дюпон е назначен за директор на балетната трупа на Парижката Гранд опера. Същата година се снима с Ален Делон във филма "Танцуващата машина".

Като директор на една от най-значимите трупи в света той обогогатява репертоара с нови спектакли: "Баядерка" на Нуреев, "Парк" на Прелокаж, нова класическа версия на "Жизел" и съвременната версия на Мац Ек, а също "Лешникотрошачката" на Ноймайер и балети на Робинс.

През 1997 г. Патрик Дюпон напуска трупата на Парижката опера - повод за това е участието му в журито на кинофестивала в Кан, заради което закъснял за репетиции. Като свободен артист той прави опити в различни видове театрално изкуство, в това число и с "Имперсия руски балет" като партньор на Мая Плисецкая.

През своята кариера Патрик Дюпон си е партнирал с най-големите звезди на танца: Ноела Понтоа, Силви Гилем, Мари-Клод Пиетрагала. Неговите мемоари са събрани в книгата му "Etoile".

През 1996 г. Патрик Дюпон се завърна в града на своя голям триумф - Варна, за който винаги е говорил с любов и признание. В супергалата "Среща на поколенията" на сцената на Летния театър той изпълни солото от балета "Саломе" на Морис Бежар.

В продажба са билетите за всички конкурсни вечери. Цените на билетите за Трети тур започват от 18 лв., а за двете Гала вечери - от 25 лв. Билетите за концертните вечери могат да се купят от ДКС, Летен театър и мрежата на Eventim в цялата страна - бензиностанции OMV, книжарници Orange, магазини Office1Superstore, както и онлайн в мрежата на eventim.bg.

Пълна програма на балетните вечери и Гала концертите можете да откриете на сайта на конкурса: www.varna-ibc.org . Актуална информация за конкурса, много снимки и видео от концертните вечери търсете на страницата във Фейсбук.

Още

Световни звезди преподават в Международната лятна балетна академия във Варна

Световни звезди преподават в Международната лятна балетна академия във Варна

Международният балетен конкурс Варна е основан е през 1964 г. и е Първият в света балетен конкурс. Организира се от фондация "Международен балетен конкурс Варна", съорганизатор е Община Варна. Форумът се провежда с подкрепата на Министерството на културата на Република България. Патрон на 28-то издание е председателят на Народното събрание на Република България госпожа Цвета Караянчева. Балетната Oлимпиада е под патронажа на UNESCO. Генерален спонсор на конкурса е Societe Generalе Експресбанк.

Още

Богът на танца - Владимир Василиев оглавява журито на Балетния конкурс във Варна

Богът на танца - Владимир Василиев оглавява журито на Балетния конкурс във Варна

Още

Балетмайстори от три континента в журито на Международния балетен конкурс Варна 2018

Балетмайстори от три континента в журито на Международния балетен конкурс Варна 2018

Коментирай 0

1/1

Патрик Дюпон, Франция (Снимка: Международен балетен конкурс - Варна)

Календар

Препоръчваме ви

"Момо" - странната история за детето, което върна откраднатото време, вече е в Театър Азарян

Спектакълът на неподражаемия тандем Веселка Кунчева - Мариета Голомехова става част от програмата театъра, а премиерата е на 30 септември

"Просто кажете нещо хубаво и да приключваме!" "Страх за опитомяване" - в Народния театър

Спектаклите на Камерна сцена са на 23, 24 и 25 септември 2020 г.

"Портокалова кожа" на Петър Денчев рови в раните на днешния ден

Спектакълът в театър "Възраждане" е по едноименната съвременна сръбска пиеса на Мая Пелевич

Потопете се в мистерията "Той е дяволът" с Михаил Билалов

Премиерата на спектакъла от Себастиан Тиери е тази вечер от 19.00 часа на Голямата сцена на Младежкия театър, където още ще ви очакват актьорите Рашко Младенов, Мая Бабурска и Веселина Конакчийска

НДК е в готовност да посреща събития на закрито, спазвайки всички противоепидемични мерки

Изложбените площи на Двореца са приведени в готовност съобразно мерките срещу коронавируса

Танцов фестивал "PLOVDIV OPEN" 2020 - "Дъга от таланти" ще се проведе в Пловдив

Събитието е на 10 и 11 октомври 2020 г. в зала "Колизеума"