Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Звездата на Гранд Опера Патрик Дюпон пристигна във Варна

28. МЕЖДУНАРОДЕН БАЛЕТЕН КОНКУРС ВАРНА 2018

Звездата на Гранд Опера Патрик Дюпон пристигна във Варна

Именитият французин - един от най-адмирираните балетисти на своето време ще има среща с медии и почитатели на 27 юли от 12 ч. в хотел "Черно море"

Патрик Дюпон, Франция (Снимка: Международен балетен конкурс - Варна)

Патрик Дюпон - етоал (étoile), а след това и директор на Парижката Гранд Опера, пристигна в града на своя звезден старт - Варна, откъдето тръгна неговата бляскава кариера. Той спечели сърцата на публиката и журито, което го отличи с най-високата награда в категория Младша възраст - Специалната награда на град Варна през 1976.

Сега световната балетна звезда ще проследи представянето на финалистите на 28-ия Международен балетен конкурс в Летния театър - сцената, която промени целия му живот.

В отговор на многобройните запитвания на почитатели организаторите от Фондация Международен балетен конкурс Варна осигуриха възможност за разговор с търсения гост. Срещата "Една звезда отблизо - Патрик Дюпон" ще се проведе на 27 юли от 12:00 в конферентната зала на хотел "Черно море". Журналисти и почитатели на балетното изкуство са добре дошли на нея със своите въпроси. Входът е свободен.

Още

43 състезатели продължават във Втория тур на Балетната Олимпиада във Варна

43 състезатели продължават във Втория тур на Балетната Олимпиада във Варна

Патрик Дюпон е роден през 1959 г. В Париж. Тъй като бил енергично дете, майка му го записва първо на футбол, а после - на джудо. Веднъж обаче той попаднал в балетната зала и класическия танц го пленил завинаги. Започнал да изучава балет при Макс Бозони - в миналото звезда на Парижката Гранд опера. На 15-годишна възраст постъпва в балета на Парижката опера, а година по-късно изиграва своята първа солова партия в балета "Нана" на Ролан Пти. След блестящото му представяне на Международния балетен конкурс във Варна, неговата кариера в балета полита нагоре: играя в балета "Федра" на Серж Лифар, "Спящата красавица", "Ромео и Жулиета", в "Блудния син" на Джордж Баланчин. На 19-годишна възраст вече изпълнява главната партия в "Болеро" по хореография на Морис Бежар.

Танцува също в балети на Джон Ноймейер, Алвин Алей, Рудолф Нурее,в Юрий Григорович. На 21 години е обявен за etoile - звезда на Гранд опера. Гастролира успешно в различни трупи в Европа, Америка и Япония.

Морис Бежар поставя с "Балета на ХХ век" "Саломе" с Патрик Дюпон в главната роля. Майкъл Кларк създава хореография специално за великия французин в балета "Храна за ангели".

През 1988 г. Патрик Дюпон става артистичен директор на балетната трупа на Нанси, където постява балета на Боб Уилсън "Мъките на Св. Себастиян". В него изпълнява главната роля в партньорство със Силви Гилем и Микаел Денар.

През 1990 г. 30-годишният Дюпон е назначен за директор на балетната трупа на Парижката Гранд опера. Същата година се снима с Ален Делон във филма "Танцуващата машина".

Като директор на една от най-значимите трупи в света той обогогатява репертоара с нови спектакли: "Баядерка" на Нуреев, "Парк" на Прелокаж, нова класическа версия на "Жизел" и съвременната версия на Мац Ек, а също "Лешникотрошачката" на Ноймайер и балети на Робинс.

През 1997 г. Патрик Дюпон напуска трупата на Парижката опера - повод за това е участието му в журито на кинофестивала в Кан, заради което закъснял за репетиции. Като свободен артист той прави опити в различни видове театрално изкуство, в това число и с "Имперсия руски балет" като партньор на Мая Плисецкая.

През своята кариера Патрик Дюпон си е партнирал с най-големите звезди на танца: Ноела Понтоа, Силви Гилем, Мари-Клод Пиетрагала. Неговите мемоари са събрани в книгата му "Etoile".

През 1996 г. Патрик Дюпон се завърна в града на своя голям триумф - Варна, за който винаги е говорил с любов и признание. В супергалата "Среща на поколенията" на сцената на Летния театър той изпълни солото от балета "Саломе" на Морис Бежар.

В продажба са билетите за всички конкурсни вечери. Цените на билетите за Трети тур започват от 18 лв., а за двете Гала вечери - от 25 лв. Билетите за концертните вечери могат да се купят от ДКС, Летен театър и мрежата на Eventim в цялата страна - бензиностанции OMV, книжарници Orange, магазини Office1Superstore, както и онлайн в мрежата на eventim.bg.

Пълна програма на балетните вечери и Гала концертите можете да откриете на сайта на конкурса: www.varna-ibc.org . Актуална информация за конкурса, много снимки и видео от концертните вечери търсете на страницата във Фейсбук.

Още

Световни звезди преподават в Международната лятна балетна академия във Варна

Световни звезди преподават в Международната лятна балетна академия във Варна

Международният балетен конкурс Варна е основан е през 1964 г. и е Първият в света балетен конкурс. Организира се от фондация "Международен балетен конкурс Варна", съорганизатор е Община Варна. Форумът се провежда с подкрепата на Министерството на културата на Република България. Патрон на 28-то издание е председателят на Народното събрание на Република България госпожа Цвета Караянчева. Балетната Oлимпиада е под патронажа на UNESCO. Генерален спонсор на конкурса е Societe Generalе Експресбанк.

Още

Богът на танца - Владимир Василиев оглавява журито на Балетния конкурс във Варна

Богът на танца - Владимир Василиев оглавява журито на Балетния конкурс във Варна

Още

Балетмайстори от три континента в журито на Международния балетен конкурс Варна 2018

Балетмайстори от три континента в журито на Международния балетен конкурс Варна 2018

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Спектакъл за жени, избрали да направят аборт, с премиера в I AM Studio

"Ембриони" е документална пиеса на Йордан Славейков

Известни режисьори с атрактивни семинари за мюзикъл и балет на Софийския фестивал на музикалния театър

Събитието се открива на 24 юни от 20:00 часа с театрализирано концертно изпълнение на мюзикъла "Фантомът на операта"

Над 20 часа програма и повече от 700 самодейци се качват на сцената на Църногорския събор

Част от събитията по време на събора ще бъдат "Поляната на животновъдите", "Алеята на манастирските производители", "Алея на занаятите", улицата "Възрожденско село от Граовския край", изложбата "Уникални църкви и манастири от Брезнишко, Трънско, Пернишко и Радомирско" и "Граовци в края на XIX и началото на XX век"

Мартина Пенева с втора награда за "Най-добра актриса" от международен фестивал

Тя е за първия й моноспектакъл. Актрисата е дъщеря на Атанас Пенев - Наско, фронтмен на Б.Т.Р.

Съкровища от Изтока откриват Sofia Summer Fest

Четвъртото издание на Азиатския Фестивал се завръща в София на 2 юли на сцената на Летния фестивал в Южен Парк II, зад музея "Земята и хората"

Балетът "Ана Каренина" е първата премиера в OPERA OPEN 2022 в Античния театър

Спектакълът на водещия хореограф Лео Муич ще бъде представен на 24 юни от 21 часа