Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Фестивалът "Дни на музиката в Балабановата къща" - с празнична програма за 10-годишния си юбилей

ИЗКУСТВО БЕЗ ГРАНИЦИ

Фестивалът "Дни на музиката в Балабановата къща" - с празнична програма за 10-годишния си юбилей

На пловдивска сцена ще видим световно известни изпълнители

Ансамбъл "WIEN" от Виенска филхармония

Емблематичният международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща", носител на едни от най-престижните награди в областта на изкуството и трикратно удостоен със сертификата за качество "Европейски фестивал" на Европейската фестивална асоциация, през 2019 г. празнува своя 10-годишен юбилей. Откриването ще се състои на 21 май в Дома на културата "Борис Христов".

"Дни на музиката в Балабановата къща" е част от Културния календар на Община Пловдив и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Министерство на културата, фондация "Америка за България", фондация "Музикартисимо".

В програмата на фестивала през годините са участвали стотици прочути музиканти и формации с бляскава кариера, като всепризнатата заслуга на "Дни на музиката в Балабановата къща" е да създава събития с уникален знак. Именно на неговата сцена са осъществени първите гостувания в България на знаменитите музиканти: Еманюел Паю (соло флейтист на Берлинска филхармония), Радек Баборак (соло валдхорнист на Берлинска филхармония) и "Баборак ансамбъл", солистите на Националния оркестър на Франция, Ансамбъл "WIEN" от Виенска филхармония, начело с българката Албена Данаилова, "Paganini String Quartet" от Миланската Скала, първите рецитали в Пловдив на Красимира Стоянова, Евгени Божанов, Пламена Мангова, на клавирно дуо Аглика Генова и Любен Димитров, на Орлин Анастасов; на сцената на фестивала се случиха новосъздадени партньорства като това на: Евгений Божанов и Светлин Русев, на Виктор Вълков и Станимир Тодоров, на Сергей Накаряков, Аркадий Шилклопер и "Софийски солисти", на Лия Петрова и Виктория Василенко, на акад. Васил Казанджиев и Оркестър на НУМТИ "Добрин Петков".

Соло флейтистът на Виенската филхармония Карл-Хайнц Шютц

За пръв път на подиума на "Дни на музиката в Балабановата къща" се състоя първото авторско представяне на композиторката Добринка Табакова /с участието на Максим Рисанов/, първото освещаване с музика на новооткритите исторически паметници - Римския Стадион и Малката Базилика, първите майсторски класове у нас на именити ментори, първите прожекции в Пловдив на програмата "Метрополитън опера на живо от Ню Йорк", с оперите "Травиата" и Тоска", с участието на Соня Йончева и др.

Международният фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" има безспорна заслуга за завръщането в Пловдив и представянето на голям брой музиканти, родени в Града под тепетата и градили своята кариера извън пределите на родината. Сред тях са Елмира Дърварова (дългогодишен концертмайстор на Метрополитен опера), на Мария Широколийска, Лъчезар Костов, Вангел Тангъров, Никола Таков, Румен Цветков, Деница Костова-Кучера, Елена Чолакова, Светлана Цонева и мн. др.

Специалната годишнина изисква и специално отбелязване. През 2019 предстоят нови предизвикателства: първият солов рецитал на световноизвестния цигулар Светлин Русев в България, насрочен по изричното желание на музиканта в емблематичната Балабанова къща; първите гостувания у нас на прочутия Квинтет "Мурагес" /Франция/, на Брас квинтет от солисти на Кралския Концертгебау оркестър /Амстердам/, на Кьолнските виртуози с участието на българката Ангелина Абаджиева /концертмайстор на Оркестъра на Кьолнското радио/, първият гастрол на знаменития соло флейтист на Виенска филхармония Карл-Хайнц Шютц, в партньорство с пианистката Мария Принц.

Квинтет "Мурагес", Франция

С огромен интерес се очакват гастролите на блестящия Ансамбъл "WIEN"от Виенска филхармония, чийто лидер е концертмайсторът на виенските филхармоници Албена Данаилова; на звездните дуа Светлин Русев и Евгени Божанов, Василена Серафимова и Тома Енко и мн. др.

Акцент в програмата е и специалното участие на световноизвестната оперна прима Красимира Стоянова, камерзингерин на Виенската Щатсопера, солист на прочути оперни театри по цял свят и създател на проекта "Красимира Стоянова представя млади оперни певци".

Наред с привличането на ярки личности с международно признание, фестивалът ще продължи да предоставя форум за изява на млади дарования, като им осигурява рядката привилегия да музицират на една сцена с прочути артисти. И през тази юбилейна година ще им бъде осигурена безценната възможност за усъвършенстване, чрез организираните "Музикартисимо" майсторски класове, водени от световноизвестни майстори в професията.

Над 1000 млади музиканти са взели участие в концертната и образователната програма на фестивала през 10-годишната му история до този момент. През юбилейната 2019-а организаторите на фестивала са подготвили поредния оригинален акцент в превърналия се в традиция Голям детски концерт на Римския стадион, озаглавен "Светът има нужда от нашата песен", ще отдаде заслужена почит на младежкото хорово изкуство на Пловдив, чрез представянето на едни от най-обичаните певчески колективи в града: хорът на НУМТИ "Добрин Петков", хор "Детска китка" и Хор на пловдивските момчета, с техните именити диригентки Николета Енева, Яна Делирадева и Милка Толедова.

Билети за концертите от програмата на фестивала можете да си подсигурите онлайн - в мрежата на Ивентим, и на всички билетни каси в гр. Пловдив.

Коментирай 0

1/1

Ансамбъл "WIEN" от Виенска филхармония

Квинтет "Мурагес", Франция

Соло флейтистът на Виенската филхармония Карл-Хайнц Шютц

Календар

Препоръчваме ви

Първи фестивал "МУЗИКА В ПЕЩЕРАТА" - в "Леденика"

Класически, акустични поп, рок, джаз и фолклорни изпълнения - сред уникална атмосфера

КУНГ - ФУ Театърът на Джеки Чан идва за пръв път у нас

Спектакълът "11 война" - зашеметяващ синкретизъм от бойни умения, звук, светлина и ефекти

С "Двойствен живот" тази вечер се открива фестивала "Любовта е лудост"

Повече от 70 филма ще се завъртят в залите на ФКЦ във Варна от 23 август до 1 септември

Старт на новия сезон в Театър "София" с 2 комедии в 1 вечер и подарък - изненада

"Вечерята" по едноименния роман на Херман Кох е първата премиера, която ще ви въвлече в една спираща дъха история между сатира, драма и психологически трилър

Русенска филхармония представя "Музика от Америка" в двореца Врана

Концертът на 5 септември 2019 г. от 19:00 часа в парка на резиденцията е под палката на маестро Марк Кадин

Откриха тържествата на връх Шипка с изложба

Възстановката на боевете при славния връх тази година ще бъдат впечатляващи, обещават организаторите