Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Антистатик" започва след месец! Готови ли сте за едно Романтично издание?

ФЕСТИВАЛИ

"Антистатик" започва след месец! Готови ли сте за едно Романтично издание?

10-тото Романтично издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс стратира от 12 май

На пръв поглед допирните точки между романтиката и съвременното изкуство изглеждат малко. Но в нашия свят, в който дори интимните отношения често са сведени до стока на пазара, а насилието е част от ежедневието, правилата на играта са преобърнати.

Съвременното изкуство своевременно регистрира тези промени и отговорно бърза да ги коментира.

А пък "Антистатик" намира за романтичен факта, че е наличен вече цели 10 години и остава в отдадена, моногамна връзка със съвременния танц и пърформанс, въпреки трудностите и насрещните течения. Затова през 2017 насочва поглед в тази посока и предлага емоционално-наелектризираща програма за тялото, ума и сърцето.

От 12 до 20 май в София ще се проведе 10-тото, Романтично, издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик". Той е единственият за съвременен танц и пърформанс в София и един от двата такива в страната. За него в България пристигат артисти от Франция, Германия, Австрия, Полша, Израел, Япония, Сърбия. 

Вижте с какво ще ви изненада тази година:

Програмата на Антистатик 2017 започва на 12 май от 19:30 в ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс с "DUO (couple dance)" ("Дует (танц по двойки)") на хореографа Брис Льору (Франция), ученик на легендарните Триша Браун и Мърс Кънингам, танцувал и в трупата на Анна-Тереза де Керсмакер - "Rosas".

В България той работи с доказания тандем Виолета Витанова и Станислав Генадиев, за да предложат своя радикален, красив, отговор на опита да се "създаде конфликтна ситуация на страх в Европа", освободен от йерархии и захранен от уважение към тялото на другия.

На следващата вечер, 13 май, от 20.00 ч. в Център за култура и дебат "Червената къща, носителят на европейската награда за млади хореографи за 2010 г. "Prix Jardin d"Europe" Драгана Булут (Сърбия/Германия) кани зрителите на среща. Бърза, разбира се. Взимайки повод от популярните практики за намиране на интимен партньор като "мачмейкинга", пърформансът й "Market of Love" ("Борса за любов") проследява "хореографията" на актуалната социална представа за любовта и начините, по които чувствата биват превърнати в продукти за покупко-продажба.

На 16 май от 19.30 ч. отново в ДНК Кевин Джийн (Франция) представя "Des Paradis" ("Райски места") и предлага на публиката заедно да се завърнат в един особен рай, неочаквано разположен в споделеното им ежедневие. Да го отвоюват обратно, измисляйки ново измерение, остров и територия, благодатни за съвместно съществуване и сбъдване на мечти. Тук, сега, веднага, без отлагане и чакане.

Дрор Либерман (Израел) и Казуйо Шионой (Япония) също повеждат зрителите в посоката на "завръщането" със своите два пърформанса на 17 май от 19.30 в ДНК - "Take Down" ("Събаряне") и "EmptinessFullness" ("Празнота/ Пълнота"). Първата работа безстрашно нахлува зад фасадата на социалното лицемерие, за да потърси нови начини за отстояване на позиции във все по-привикващия с насилието свят. За тази цел посяга към стихийните лица на тъмното, злостното и морталното. С вторият пърформанс Казуйо Шионой пък разказва за собствения си път, по който се научава да гледа смъртта право в очите и без страх, след внезапната загубата на няколко близки хора.

На следващия ден, 18 май от 19.00 ч., в Младежки театър "Николай Бинев", едни от най-горещите имена на танцовата сцена в Германия в момента, Верена Билингер и Себастиан Шулц, гостуват с "Romantic afternoon" ("Романтичен следобед"). С него те провокират публиката да погледне към уж така обикновения и романтичен акт на целуването от съвсем различен ъгъл. Заедно с изпълнителите на сцената - Джунгюн Ба, Лудвиг Дае, Юлия Блаверт/Тюмай Килинчел, Роберт Редмер, Юли Райнарц, Ури Туркенрих - те създават "машина", която показва колко лесно могат да се симулират чувства чрез рутинни, физически действия, незадвижени от вътрешни емоции, а от заучени движения.

В предпоследната вечер от програмата на "Антистатик", 19 май от 20.00 ч., в Център за култура и дебат "Червената къща", артистичното дуо bücking&kröger (Флориан Бюкинг и Райза Крьогер, Германия) канят зрителите в "Narragonien" ("Нарагония"), въображаемата страна към която поема екипажът от световноизвестната творба на Себастиан Брант "Корабът на глупците". А собствената им интерпретация започва от точката, в която едно изтощително пътуване прави пътниците физически неспособни да си представят каквото и да било отвъд непосредствената реалност, която е пред погледа им.

Артистичната програма на Романтичното издание на фестивала завършва подобаващо на 20 май, 19:30 ч. в ДНК с пърформанса-концерт-и-чудо "Sanctuary" ("Светилище") на Магдалена Хованиец (Австрия). В него авторката създава специално пространство, разположено в бездната, зееща между религиозните практики и всепоглъщащия консумеризъм на съвременното общество. Поместено там, то съчетава белезите на високорейтингов риалити формат, групова артистична терапия и мистичен духовен ритуал.

Така с увереност, страст, съзерцателност и мечтателност съвременното изкуство формулира своята дефиниция за романтика през 21 век. Не пропускайте да я разучите с 10. Антистатик (и внимавайте да не се влюбите, защото не е на мода).

В рамките на 10. Фестивал ще се проведе и Платформата за танцови практики и теории "Без дистанция", където очаквайте освен интересни работни ателиета и семинари, така и танцов архив: истории в движение, премиери на книги, warm up на зрителите, разговори с артисти след представленията.

Антистатик 2017 се организира от: Брейн Стор Проджект, Асоциация Информбюро и Център за култура и дебат "Червената къща".

Антистатик 2017 се реализира в партньорство с Календар на културните събития на Столична община 2017; Гьоте-институт България; Театроскоп, в рамките на FranceDanse Orient-Express, (Театроскоп е програма, лансирана от Френския институт, Министерството на културата и комуникацията и Министерството на външните работи и международното развитие на Франция); Nationales Performance Netz (NPN) - Фонд за международно разпространение на танцови проекти със средства на Федералното министерство за култура и медии по решение на немския парламент, Германия; Министерство на културата; INTPA - Международна мрежа за танц и пърформанс - Танцквартир Виена, Австрия, финансирана от Австрийското правителство; Посолство на Израел в България; Платформа Aerowaves, подкрепена от програма "Творческа Европа" и представлявана в България от Derida Dance Center; НДК и ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс, в рамките на програма "Мигриращо тяло", финансирана от СП "Култура" на СО за 2017; Младежки театър "Николай Бинев" и Галерия Етюд.

Медийни партньори на фестивала са телевизия Bulgaria ON AIR, Портал за култура, изкуство и общество "Култура" и лайфстайл платформата Vibes.bg.

Повече за фестивала можете да научите на antistaticfestival.org, както и на страницата във Фейсбук.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Представяне на двуезичен албум Георги Баев - 100 години от рождението на художника

На 21 юни /петък/ 2024 г. от 17.00 ч. в зала I на Бургаска Художествена Галерия "Петко Задгорски"

В Левски започват Празниците на изкуствата "Парцалев 2024"

Началото ще бъде поставено с награждаване на отличените автори от Националния литературен конкурс за хумор и сатира "Георги Парцалев – Българският рицар на смеха"

Български солисти и композитори в концерта на Симфониета - Враца на 17 юни в Зала "България"

Специално за изпълнението на Симеон Гошев пристига нов роял "Бьозендрофер" 280vc Concert Grand

Народният театър отново е домакин на събитие от платформата ПроТекст

На 21 юни от 19:30 ч. на Сцена "Апостол Карамитев" ще се състои пърформанс-четенето на пиесата на Радослав Чичев - "Голямото чудовище"

Музикално дихание от Корея - музикални идеи и вибрации, съчетание на наследство и съвременност

Гост музиканти от Южна Корея ще чуем на 14 юни от 19:00 часа в Камерна зала "България"