Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Алонсо" - симпатично намигване на Марий Росен към вечната тема за изневярата

ПРЕМИЕРА

"Алонсо" - симпатично намигване на Марий Росен към вечната тема за изневярата

В премиерното заглавие на театър "София" Лилия Маравиля, Стефания Колева, Пламен Манасиев и Ириней Константинов са ви подготвили и провокации, и много смях

Пламен Манасиев, Стефания Колева, Ириней Константинов и Лилия Маравиля в "Алонсо" на Театър "София" (Снимка: Симеон Варсано)

Вчера Театър "София" обра овациите на премиерата на най-новото си заглавие - комедията "Алонсо" от Щефан Фьогел в превода на Владко Мурдаров. Режисьор е Марий Росен - режисьор изследовател, за когото реалността предлага неочаквани препятствия, а границите са относителни понятия.

Не е изцяло комедия на ситуациите - има такъв елемент. Интересно ми беше да се занимавам с баналното, което винаги разсмива, коментира Марий Росен, за когото "Алонсо" е и първо представление на голяма сцена - обикновено работи в нетрадиционни пространства.

Представете си едно жонглиране с две двойки.
Изчерпваме възможните комбинации.
Накрая единият от играчите се отказва.
Kазано с много малки букви и на чужд език: middle class, middle finger, ass.
Всичко останало, което знам за Алонсо
предпочитам да ви го покажа.
Приятно гледане!

Марий Росен

Две двойки нищят отношения, разочарования и изневери над екзотичните ястия, а Алонсо (едно куче) постепенно разкрива тайните на всеки от четиримата в комедията на нашумелия немскоезичен драматург Щефан Фьогел.

Режисьорът представя с екстравагантно чувство за хумор героите на комедията, която се занимава със сериозни проблеми във взаимоотношенията, според драматурга на театър "София" Богдана Костуркова. Тя "издаде", че Марий Росен толкова омаял автора, който гостувал по време на репетициите, че той му разрешил "да прави каквото си иска" с текста. 

Сценографията и костюмите са дело на Петя Боюкова, а видеото е на Албена Баева. Специално е и мястото на музиката на Константин Тимошенко - не е само фон, създава атмосферата на четирите вечери - с различна национална кухня, в много добра колаборация с действието, а понякога дори разрешава ситуацията, по думите на режисьора.

Актьорския квартет - Стефания Колева, Лилия Маравиля, Пламен Манасиев и Ириней Константинов сменят ролите си във всяко от четирите действия. 

Ето какво споделиха те пред камерите на БНТ за новото си предизвикателство:

Стефания Колева: 

"Една пиеса за взаимоотношенията мъж-жена в едно семейство. Аз има усещането, че това представление ще има вечен живот, заради изненадите, които е подготвил режисьорът Марий Росен."

Лилия Маравиля в "Алонсо" на Театър "София" (Снимка: Симеон Варсано)

Лилия Маравиля: 

"За мен бе предизвикателство да работя с Марий и състав, който той е подбрал. Марий подава доста различни средства, с които актьорите трябва да се справят.

По принцип комедия се играе трудно, това е сериозна отговорност. За да се получи трябва да си изключително честен, сериозен и отговорен. Затова, както и в повечето добри представления, се опитваме не да се кукумижим, а да мислим. Силно се надявам публиката да го оцени и да ни отговори с обратна връзка."

Марий Росен

Марий Росен: 

"Артистите непрекъснато сменят ролите си и това мое решение надскочи баналността на темата за изневярата и семейните отношения. Става въпрос за всички семейни двойки, за всички мъже и жени в партньорство и тези смени водят до изчерпване на всички възможности в едни такива взаимоотношения. Все пак това е комедия и се предполага, че трябва да бъдеш максимално ясен. Нещо, което на мен не ми е много лесно, обикновено гледам да маскирам нещата и да направя публиката търсач. И тук има такъв подход, докато публиката не си отговори как точно ги баламосвам. Но в момента, в който си отговорят всичко става чисто и честно. Все пак това е комедия и аз използвам класическите комедийни средства. Има само едно куче, което е по-некласическо, но то си е от пиесата."

Ириней Константинов и Пламен Манасиев в "Алонсо" на Театър "София" (Снимка: Симеон Варсано)

Ириней Константинов (директор на театър "София"):

"Темата за изневярата е вечна, формулата по която се разкрива тя в пиесата на Щефан Фьогел е по-любопитна, интересна и различна. Въпросът е гледната точка като се избира един такъв съвременен текст, да се намери в него балансът и смисълът. Не просто заглавие, заради заглавието в репертоарен театър, какъвто е театър "София".

Пламен Манасиев: 

"Понякога трудно разкриване самите себе си. Прекалено много сме се затворили и понякога ни трябва някакъв допълнителен стимул. Нашият подход в постановката е доста интересен, интересен е подходът на режисьора, който непрекъснато сменя ролите ни - двете женски и двете мъжки роли. Получава се един странен калейдоскоп и е голямо предизвикателство. При всички положения зрителят трябва много да внимава и да бъде много концентриран, поне дакато се отключат нещата."

Следващите представления на "Алонсо" са на 26 октомври, 8 и 23 ноември от 19 ч. на Голяма сцена в театър "София". 

Още за спектаклите, които ви е приготвил театърът вижте ТУК

1/1

Пламен Манасиев, Стефания Колева, Ириней Константинов и Лилия Маравиля в "Алонсо" на Театър "София" (Снимка: Симеон Варсано)

Лилия Маравиля в "Алонсо" на Театър "София" (Снимка: Симеон Варсано)

Ириней Константинов и Пламен Манасиев в "Алонсо" на Театър "София" (Снимка: Симеон Варсано)

Марий Росен

Календар

Препоръчваме ви

Изключителен интерес към празничните заглавия на Опера Пловдив

Сред спектаклите, които ще бъдат повторени е и "Оперетната гала: Виена - Будапеща-Париж" с най-доброто от Щраус, Калман, Лехар и Офенбах

САМ И - Много къщи. Един човек. Тишина

Документалният спектакъл на Театър Реплика и В/ХОД арт док зона можете да гледате на 14 декември в Център за култура и дебат "Червената къща"

Оркестърът на Класик ФМ радио ще свири музика от компютърни игри и любими филми

Цикълът стартира на 31 януари 2018 с дебютна изява на цигуларя Алекси Кени, носител на "Айвъри Фишър Кариър Грант" за 2016 г.

"Лоши деца" на театър "Реплика" - Кой носи вината?

Спектакълът изследва насилието в училище като болест на обществото

Концертът на Томас Хемпсън в зала “България” се мести на 16 май 2018 година

Причината е заболяване на артиста, съобщават от Софийска филхармония

"За теб" отново в театър "Азарян"

Спектакълът ще се играе на 16 и 30 януари 2018-а