Център за култура и дебат “Червената къща”

Центърът за култура и дебат "Червената къща" организира и представя обществено-политически програми, програми в областта на изкуствата и културата и социални и образователни програми. Организацията стимулира развитието на независим сектор на съвременното българско изкуство, осигурява обучение в по-малко познати области и методи в изкуствата, културата, социалните дейности и практики, допринася за създаването на плурализъм на естетическите норми и организационни форми на изкуството и културата в България, развива груповата култура и процеси, създава среда за адекватна публичност в представянето на различни обществени теми, развива критическото мислене и публично говорене, стимулира развитието на различните общности и диалога между тях, стимулира обществено-политическия дебат.

Центърът за култура и дебат "Червената къща "Андрей Николов" организира публични лекции на видни интелектуалци на теми, които засягат цялото общество.

Червената къща е място за представяне на интердисциплинарни артистични проекти в областта на съвременните изпълнителски и визуални изкуства, киното, музиката, литературата и новите медии.

Социалната програма на Червената къща развива идеята за силата и ефективността на груповите креативни процеси, както в общността, така и в обществото като цяло. Тя е насочена към най-уязвимите групи в обществото.

Червената къща е сграда в центъра на София, която е принадлежала на скулптора Андрей Николов (виж по-долу "Кой е Андрей Николов"). След смъртта му през 1959 г. неговите наследници даряват къщата на Министерство на културата за стопанисване и извършване на обществени и културни дейности. Построена в "духа на Италия" къщата приканва посетителя "да остави предразсъдъците навън". Сградата - дело на талантливия български архитект Иван Васильов и паметник на културата от национално значение - пустее през втората половина на 80те и през 90те години на ХХ век.

При завръщането си след няколкогодишна работа в Рим, Андрей Николов решава да построи в София свой дом-ателие: едно вълшебно място, съхраняващо духа на Италия, създаващо условия за щастлив живот на едно голямо семейство и отговарящо на работните нужди на твореца-скулптор. Иван Васильов проектира сградата по скици на очарования от духа на италианската градска среда Андрей Николов. Не е чудно, че в необичайната за София архитектура се чувства "италиански привкус".

Още информация за Център за култура и дебат "Червената къща" вижте ТУК