Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Преди да умра искам да...

РАЗМИСЛИ И СТРАСТИ

Преди да умра искам да...

Арт инсталацията на площад "Славейков" разбуни духовете

Снимка: Розалина Евдокимова, Фейсбук

Арт инсталация на площад "Славейков" разбуни духовете на софиянци и гости на столицата, предизвикайки противоречиви чувства и коментари.

От няколко дни на емблематичния площад е поставен голям куб с надпис на български и английски "Преди да умра..." ("Before I die"), на който хората да вписват своите мисли, желания и копнежи. Мнозина минувачи се запитаха каква е идеята и целта на черните дъски, част от които бяха изпълнени с още по-"черни" отговори.

Оказа се, че "Преди да умра..." е световна кампания на почти 10 години, привнесена на родна почва тази седмица.

Началото й е дадено през 2011 г. от нюйоркчанката Кенди Чанг. Тя е американка с тайвански произход, артист, дизайнер на градско пространство, говорител на TED. След смъртта на своя приятелка Чанг превръща запустяла къща в квартала си в гигантска черна дъска с молба съседите й да допълнят изречението: "Преди да умра искам да...". Много бързо тази локална инициатива се превръща в глобален арт проект, който кани хората да помислят /или пък преосмислят/ целите в живота си.

Същата е и причината на младата певица Албена Танева да постави черен куб на площад "Славейков" - за кратко време тя загубва двама любими хора - свой приятел и леля си. "Аз вярвам, че след смъртта само физически си отиваме, иначе присъствието ни се усеща. За мен този проект е много скъп", разказва Албена през БНР.

Снимка: Емил Георгиев, Фейсбук

Случайно или не, инсталацията е поставена точно до фонтана на площада, където преди 15 години загина нелепо от токов удар 34-годишният Веселин Маринов.

Арт провокацията "Before I die" ("Преди да умра") ще остане на площад "Славейков" до края на месеца. Така България се превръща в 78-та страна в света, до която инициативата достига.

Кенди Чанг вече притежава 5000 дъски на 35 езика със споделянията на хора какво искат да постигнат, преди да настъпи последният им ден. Взети заедно, те показват моментна снимка на ценностите, които обществото ни цени най-високо в този момент. А, съдейки по българските надписи, и на страховете ни...

Още

Един човек с електронно тяло в градска среда

Един човек с електронно тяло в градска среда

Още

Малки (голи) жертви в името на изкуството (видео)

Малки (голи) жертви в името на изкуството (видео)

Още

Ода Жон: Изкуството няма пол

Ода Жон: Изкуството няма пол

Още

Споделена градска мебел на крайречната алея на река Марица

Споделена градска мебел на крайречната алея на река Марица

Още

Арт инсталация с боядисани 55 000 квадратни метра трева

Арт инсталация с боядисани 55 000 квадратни метра трева

Още

Зашеметяваща плаваща инсталация в четирите сезона на Монреал

Зашеметяваща плаваща инсталация в четирите сезона на Монреал

Коментирай 42

Календар

Препоръчваме ви

Картина на Банкси бе продадена за 2 милиона долара

Напоследък има значително търсене на произведенията на тайнствения майстор на улично изкуство

Психеделична зоологическа градина открива FLUCA 2021 този петък

Шестият сезон на Австрийския културен павилион FLUCA ще бъде открит на 7 май 2021 г. на ул. "Отец Паисий" 36 в Пловдив с колективна изложба на трима млади артистки - Rosie Eisor, Алина Папазова и Александра Георгиева, а куратор е визуалният артист Вълко Чобанов

Фестивалът на изкуствата "Бърнинг мен" в САЩ отново е отменен заради пандемията

"Въпреки, че в САЩ имаме усещането, че се вижда светлина в края на тунела, все още живеем в условията на пандемия", посочват организаторите

Операта в Стара Загора се включи в предизвикателството Jerusalema Dance Challenge (видео)

Предизвикателството е известно като универсален химн на единството, пример за това как танцът сплотява в тези времена дори и с маска на лицето

Уличният фестивал 6Fest с ново тридневно издание в Пловдив през май

Цирк, улични музиканти и танцьори, огън, театър и др. на 14, 15 и 16 май 2021 г.