Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Започва Седмицата на изкуствата на театралния фестивал в Авиньон

ТЕАТЪР И ПАНДЕМИЯ

Започва Седмицата на изкуствата на театралния фестивал в Авиньон

"Поне играем" - отменен през лятото, международният театрален фестивал в Авиньон се трансформира в "седмица на изкуствата"

Кадър от фестивала в Авиньон от 2016 г. (Снимка: festival-avignon.com)

"Поне играем" - отменен през лятото, международният театрален фестивал в Авиньон се трансформира в "седмица на изкуствата", която започва в петък и очакванията са всичко да протече добре, въпреки ограниченията и вечерния час, въведен заради пандемията от новия коронавирус, съобщи АФП, цитирана от БТА. 

Престижният фестивал отново се готви да вдигне завесата, макар и символично. От 45-те спектакъла, планирани за фестивала през юли, бяха избрани само седем, а множество представления изобщо не бяха поставени заради пандемията.

Всяка година през месец юли Авиньон, известен навремето като папския град, защото през четиринадесети век там е била папската резиденция, се превръща в "театрална столица". Това лято Авиньон се лиши от очакваните 150 000 посетители и дори туристите, дошли да видят прочутия Папски дворец, бяха малко.

Седмицата на изкуствата се организира от театралния фестивал. Градът в югоизточна Франция е домакин и на "Оф Авиньон", още едно мащабно събитие с над 1500 спектакъла извън основната програма на театралния фестивал, който тази година също беше отменен.

Организаторите са подготвени да приложат противоепидемичните мерки. Зрителите се разполагат на разстояние, а заради въвеждането на вечерния час началото на представленията бе изтеглено с три часа напред.

"Убеден съм, че всеки иска да отиде на театър. Артистите също са много щастливи да се върнат на сцената в този момент на изолация", каза директорът на фестивала Оливие Пи.

"Театърът е първа необходимост, не можем само да ходим на работа, да се прибираме у дома и да консумираме, ние не сме машини. Имаме нужда да обменяме чувства, да задаваме въпроси, да общуваме и всичко това намираме в театъра", каза Каори Ито, японска танцьорка и хореограф, която през последните години живее във Франция. "Сцената трябва да бъде максимално защитена, за да можем ние да мечтаем, да творим бъдещето, иначе ще умрем", каза тя.

Темата "Ерос и Танатос" на тазгодишното издание на фестивала в Авиньон бе избрана дълго преди настъплението на Ковид-19.

 

Още

Музикалният театър и Балет "Арабеск" отменят спектаклите си до 1 ноември

Музикалният театър и Балет "Арабеск" отменят спектаклите си до 1 ноември

Още

Театър 199 затваря врати до края на октомври, неясна е съдбата на останалите

Театър 199 затваря врати до края на октомври, неясна е съдбата на останалите

Още

Театър отвъд хоризонта: Machina Ex

Театър отвъд хоризонта: Machina Ex

Още

Честваме 90 години от рождението на Харолд Пинтър със спектакъла "На скорост" в  Театър Азарян

Честваме 90 години от рождението на Харолд Пинтър със спектакъла "На скорост" в Театър Азарян

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Започва Фестивалът за нова драматургия

Между 12 и 16 май културният живот в София става още по-наситен с пърформанс-четения, театрални инсталации, семинари, дискусии и др., организирани от Гьоте-институт България

Бродуейските театри ще бъдат отворени на 14 септември

"Бродуей е съставна част от идентичността и икономиката на Ню Йорк и ние сме във възторг от факта, че завесите отново ще могат да бъдат вдигнати!", написа губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо на страницата си в Туитър

Задава се първото издание на фестивала за нова драматургия на Гьоте-институт

Тази пролет Гьоте-институт България събира любителите на сценичните изкуства, за да ги срещне с нова драматургия от България и Германия

"София МОНО" се завръща с три премиерни заглавия от 1 до 22 юни в Парка на Военна Академия

Премиерният моноспектакъл на Камен Донев -"Лекция 3 Възгледите на един учител за силата на словото" и биографичният на Александра Сърчаджиева - "На живо" са част от страхотните заглавия в единадесетото му издание

Пледоария за танц

През 2012 г. група хора на Балканите мечтаят да превърнат тази част от континента в хъб за съвременен танц, за изкуство, което е живо и реактивно още по смисъла на възникването си. Те са създатели на мрежата NOMAD и се обявяват за "адвокати на танца"

Празнична балетна гала за Световния ден на танца

Събитието е на 29 април 2021, 19:00, Държавна опера Варна