Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Явор Гърдев, Светлана Янчева и Христо Мутафчиев са сред носителите на "Златен кукерикон"

ТЕАТРАЛНИ НАГРАДИ

Явор Гърдев, Светлана Янчева и Христо Мутафчиев са сред носителите на "Златен кукерикон"

Ицхак Финци получи награда за цялостно творчество

Наградата за мъжка роля е за Христо Мутафчиев - за "Плач на ангел" от Стефан Цанев (режисьор Стоян Радев, постановка в Народния театър) (Снимка: БТА)

Още

Ицхак Финци получава "Златен кукерикон" за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев

Ицхак Финци получава "Златен кукерикон" за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев

Наградите "Златен кукерикон" - за достижения в хумора и сатирата в българския театър, бяха връчени снощи в Сатиричния театър.

Водещи на церемонията бяха директорът на трупата Калин Сърменов и актрисата Александра Сърчаджиева, които се появиха с престилки и метли, и бяха представени като "задълбочени изследователи в изхвърлянето на боклуци".

Водещи на церемонията бяха директорът на трупата Калин Сърменов и актрисата Александра Сърчаджиева (Снимка: БТА)

Ицхак Финци получи "Златен кукерикон" за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев (Снимка: БТА)

Наградата за млада надежда получи Ния Кръстева - за ролята й в "Съблечи се за вечеря" от Марк Камолети (режисьор Венцислав Асенов, Младежки театър). Актрисата обясни, че споделя първата си театрална награда с майка си и баща си. Тя благодари на колежката си Августина, която влиза в обувките на нейната героиня, докато тя е по майчинство.

Наградата за мъжка роля е за Христо Мутафчиев - за "Плач на ангел" от Стефан Цанев (режисьор Стоян Радев, постановка в Народния театър).

"Почна се - миналата година "Аскер" тази година - "Кукерикон". Един колега ми каза, че почнат ли така да ме награждават, или съм много талантлив актьор - нещо, в което моята природа се съмнява. Защото и Геро, и Христо Пъдев - другите номинирани, са изключително талантливи актьори и ви моля да ги аплодирате. Другото, заради което ми дават всичките тези награди, е защото ми казват, че трябва да сляза от сцената, но аз, понеже съм инат, няма да го направя скоро.

Въпреки всенародната любов, която кипи в интернет пространството, особено през последните няколко дни. Хора, спрете се малко, няма да свърши светът", каза Мутафчиев.

Още

Кой се окичи с приза за хумор и сатира "Златен Кукерикон"?

Кой се окичи с приза за хумор и сатира "Златен Кукерикон"?

"Искам да благодаря на Стефан Цанев, че текстовете му някак си, незнайно как, попадат все в мен", добави той. Мутафчиев благодари и на Стоян Радев, който по думите му е най-деликатният и най-чувствителният българския дресьор, с когото е работил.

"Златен кукерикон" за женска роля бе отреден на Светлана Янчева за ролята й в "Шекспирин по време на пандемия" от Теди Москов ("Зад канала").

Актрисата обаче не бе в залата, както и режисьорът Явор Гърдев - който също бе сред тазгодишните лауреати - за работата му по "Опашката" от Захари Карабашлиев в плевенския драматичен театър "Иван Радоев".

Албена Михова (Снимка: БТА)

8 април 2022 г. Наградите "Златен кукерикон" - за достижения в хумора и сатирата в българския театър, бяха връчени в Сатиричния театър (Снимка: БТА)

Красимир Куцупаров, Александра Сърчаджиева и Рада Кайрякова (Снимка: БТА)

Наградата за спектакъл бе за "Укротяване на опърничавата" от Шекспир, постановка на Стайко Мурджев в Пловдивския театър.

"Благодаря ви за тази награда. Благодаря ви, че ви има, и се занимавате с най-сложното в нашата професия - със смеха и сатирата. Защото, знаете, колко тънко е острието на което стоите. Стойте здраво!", каза директорът на театъра Кръстьо Кръстев. "На мен ми е чужд този жанр. Аз съм гост в него. И затова се чувствам още по-добре с тази награда", каза Стайко Мурджев. Той благодари на директора на театъра, който по думите му е основният виновник за това представление.

Наградата за спектакъл бе за "Укротяване на опърничавата" от Шекспир, постановка на Стайко Мурджев в Пловдивския театър (Снимка: БТА)

Ицхак Финци получи "Златен кукерикон" за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев. Големият български актьор е поредният носител на отличието след Пламен Марков (2021), Андрей Аврамов (2020), Татяна Лолова (2019), Славчо Пеев (2018).

Водещи на церемонията бяха директорът на трупата Калин Сърменов и актрисата Александра Сърчаджиева (Снимка: БТА)

Ицхак Финци получи "Златен кукерикон" за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев (Снимка: БТА)

 "Някога, между 60-а и 66-а година, работих в този театър. Тук се играеха комедии и сатири, обаче най-ненадейно една лирична комедия бе поставена от Гриша Островски. Казваше се "Когато розите танцуват". И по този повод си спомних една песен...", каза Ицхак Финци. След което запя стиховете на Валери Петров:

"Сърцето е заложна къща, в която пазим уж докрай една усмивка, вечно съща, една разходка с трамвай, един далечен образ бледен, един билет, един портрет, един часовник, сочещ 7, от срещата за 5...".

Още

Как видяхме ИКАРИ-те (видео и снимки)

Как видяхме ИКАРИ-те (видео и снимки)

Още

Дългоочакваните награди ИКАР 2022 вече са факт: Вижте победителите!

Дългоочакваните награди ИКАР 2022 вече са факт: Вижте победителите!

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

Премиер солистът на Виенския държавен балет Денис Черевичко е принц Дезире в "Спящата красавица"

Спектакълът на балета от П. И. Чайковски на 31 май в Зала 1 на НДК ще почете 45 години творческа дейност на изключителната Силвия Томова, която ще празнува на сцената в ролята на злата фея Карабос

Спектакли от България, Белгия и Бразилия във втория уикенд на ONE DANCE WEEK

След зашеметяващ старт фестивалът за съвременен танц продължава с пълна сила в Пловдив

Петото юбилейно издание на SoFest ще се проведе в третата седмица на юни

Любимият софийски фестивал ще предложи на феновете уникални концерти и спектакли в четири поредни дни

"Фолкпевица" от Народния театър с бенефис на 19 май

Последно за сезона представление на моноспектакъла "Бонбон" на София Бобчева, бонбони и вълк за публиката в салона

"Свободно падане" - новият спектакъл на Марион Дърова със световна премиера на ONE DANCE WEEK 2022

Спектакълът е първата копродукция на фестивала за съвременен танц ОNE DANCE WEEK и Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала"