Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Ясна поляна" или защо "Чехов каза "сбогом" на Толстой"

МЕЛПОМЕНА

"Ясна поляна" или защо "Чехов каза "сбогом" на Толстой"

"Режисьорът е поставил пиесата изключително добре", коментира авторът Миро Гавран, който дойде специално за премиерата на спектакъла в Театър 199

Георги Кадурин, София Бобчева и Мариана Миланова в "Ясна поляна" от Миро Гавран (Снимка: Борис Урумов/Театър 199)

На 15 ноември на сцената на Театър 199 "Валентин Стойчев" се състоя премиерата на една от най-пътуващите пиеси "Ясна поляна" ("Чехов каза "сбогом" на Толстой") на известния хърватски драматург Миро Гавран, който дойде специално за представянето й.

"Изключително щастлив съм, че пиесата ми "Чехов каза "сбогом" на Толстой" или "Ясна поляна" - заглавието, на което се спряхме за настоящата постановка, ще се играе в България на сцената на уважавания софийски Театър 199 "Валентин Стойчев". Текста написах през 1988, когато бях 27 годишен. В него става дума за взаимоотношенията между млад и възрастен писател и техните съпруги, но аз не исках да се ограничавам само с конфликтите помежду им, а по-скоро да разгледам широките аспекти на темата за сблъсъците между поколенията и между мъжа и жената въобще, любима моя тема.

Георги Кадурин, София Бобчева, Иван Юрукон и Мариана Миланова в "Ясна поляна" от Миро Гавран (Снимка: Борис Урумов/Театър 199)

През изминалите 30 години тази пиеса има 15 премиери в Европа и Америка, от Париж до Вашингтон, от Загреб до Белград. Ще ми се да вярвам, че тя е толкова жива не само поради факта, че съм се стремил да предоставя достатъчно богат материал, с който актьорите да разгърнат своите способности в разработката на героите си, но също и защото за миг не съм пренебрегвал какво би развличало зрителите най-добре.

Иван Юруков и София Бобчева в "Ясна поляна" от Миро Гавран (Снимка: Борис Урумов/Театър 199)

Някои критици са обръщали внимание, че в биографичните драми за личности от миналото, аз ги представям и като "най-обикновени" хора, което ги прави по-убедителни и близки до съвременния човек. Освен това, обичам да преплитам сериозното с комичното, тъй като живият живот е изтъкан от тях.

Убеден съм, че българи и хървати възприемат света по подобен начин, и че така ще се окаже и с моята пиеса, а също, че избраните артисти ще я представят по най-добрия възможен начин на зрителите си", сподели Миро Гавран.

Георги Кадурин в "Ясна поляна" от Миро Гавран (Снимка: Борис Урумов/Театър 199)

Главните роли в спектакъла са поверени на Георги Кадурин и Иван Юруков. Мариана Миланова, съпруга на Кадурин и в живота, е София Толстая, а София Бобчева е спътницата на Чехов - актрисата Олга Книпер-Чехова. Сценографията е на Мария Диманова, музиката - на Добрин Векилов - Дони.

"Оригиналното заглавие на "Ясна поляна" е "Чехов каза "сбогом" на Толстой", но след консултация с Миро Гавран ние се заиграхме с бележката, която той прави на титулната страница на текста, която гласи: "Героите в тази пиеса са взели назаем имената на известни личности, но това не означава, че историята в нея е биографична". И така поехме по своя път към Ясна поляна, имението на автора на "Война и мир", за да изследваме по-общите теми за битките между полове, поколения и свтоусещане, а също и покоя, който настава с всяко прояснение след подобни бури.

По този начин прекосихме от света на Чехов, Олга, София и Толстой през юни 1890-та до нашата реалност (тази на Георги, Мариана, Иван, София, Мария, Дони и Иван) днес, ноември 2018-та. И отвъд. През призмата на силния хумор на драматургията на Гавран. Хумор, който води към едно сериозно и дълбоко разбиране за стойността на достойнството и любовта", коментира драматургът на Театър 199 Андрей Филипов.

Иван Юруков и София Бобчева в "Ясна поляна" от Миро Гавран (Снимка: Борис Урумов/Театър 199)

МИРО ГАВРАН е съвременен хърватски автор, роден през 1961 г. Неговите произведения са преведени на 40 езика, а книгите му са излезли в 200 различни издания в родината му и в чужбина. Драмите и комедиите на Гавран имат над 330 премиери по света и са гледани от повече от три милиона театрални зрители.

Той е единственият жив драматург в Европа, който има театрален фестивал, посветен единствено на неговите пиеси извън страна му. "Гавранфест" е основан през 2003 г. в град Търнава, Словакия, преместен в Краков, Полша през 2013 г., а от 2016 г. в Прага, Чехия.

Мариана Миланова и Георги Кадурин в "Ясна поляна" от Миро Гавран (Снимка: Борис Урумов/Театър 199)

Миро Гавран дебютира през 1983 г. с драмата "Антигона на Креон", в която се занимава с темата за политическата манипулация. Три години по-късно излиза "Нощта на боговете", като тук разглежда връзката между твореца и тоталитарната власт. Следва цикъл от пиеси, съсредоточаващи се върху отношенията между мъжа и жената, в които героите му често са големи исторически фигури. В тези творби авторът създава серия от сложни женски образи, силни и емоционални.

Досега Гавран е написал четиридесет пиеси, включително "Смъртта на актьора", "Всичко за жените", "Всичко за мъжете", "Любовта на Джордж Вашингтон", "Как да се убие президент", "Тайната на Грета Гарбо", "Паралелните светове", "Нора в нашето време", "Мъжът на жена ми", "Пациентът на д-р Фройд", "Куклата", "Сладолед", "Бира" ...

София Бобчева, Мариана Миланова и Иван Юруков в "Ясна поляна" от Миро Гавран (Снимка: Борис Урумов/Театър 199)

Сред градовете, в които водещи театри представят негови текстове са: Ротердам, Вашингтон, Москва, Рио де Жанейро, Париж, Буенос Айрес, Уотърфорд, Мумбай, Братислава, Прага, Любляна, Сараево, Краков, Белград, Атина, Аугсбург, Виена, Ню Йорк, Лос Анджелис, Рига, Вилнюс, София...

Гавран е публикувал десет романа, сборник с разкази, а също и редица книги за деца и юноши. Носител е на двадесет хърватски и международни награди. През 2014 г. става член на Академията за литература на Русия и асоцииран член на Академията за наука и изкуство на Хърватия. След като авторът получава званието си по драматургия в Академията за театър, филм и телевизия в Загреб, работи като драматург и театрален директор в известния театър ITD в Загреб. От 1993 г. той живее и работи като професионален писател. Женен е за актрисата Младена Гавран, с която основават Театър "Гавран" в Загреб през 2002 г. Синът им Яков също е актьор.

Георги Кадурин в "Ясна поляна" от Миро Гавран (Снимка: Борис Урумов/Театър 199)

Следващите представления на "Ясна поляна" са на 2-ри и 18-ти декември на сцената на Театър 199 "Валентин Стойчев".

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Виенски вкус в ритъма на валс, полка, кадрил и кан‐кан с "Прилепът"

Под палката на Димитър Косев, Еделина Кънева и Марчо Апостолов гостуват в главните роли в една от най-известните оперети от Йохан Щраус-син на 27 февруари в операта в Бургас

Ясмина Реза, Стоян Радев и "Три версии на живота" с премиера в I AM Studio

Спектакълът е на 28 февруари на сцената на I AM Studio

Танцовата драма "Нестинарка" - 96 години български професионален балет

Обичаният и емблематичен танцов спектакъл се показва в изложба, филм и спектакъл на 29 февруари от балетната трупа на Старозагорската опера

Народният театър посреща над 50 гости от цяла Европа за първото издание на формата "НТ Мини"

От 27 февруари до 2 март в Народен театър "Иван Вазов" ще се проведе първото издание "НТ Мини" - умален формат на шоукейс, който в пет поредни вечери ще покаже селекция от пет емблематични спектакъла от репертоара на театъра

Театър "Българска армия" ни кани на сватба с "Пет жени в еднакви рокли"

Режисьор е Атанас Атаносв , а авторът на пиесата Алън Бол е носител на "Оскар" за сценария на "Американски прелести"

"Behind you" с премиера на 1 март на сцената на Yalta Art Room

Филип Миланов и Елизабет Якимова представят солов танцов пърформанс