Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Веско Ешкенази: "Концертът на Кралски Концертгебау оркестър е историческо събитие за България"

СЕЗОН 2017/18

Веско Ешкенази: "Концертът на Кралски Концертгебау оркестър е историческо събитие за България"

Световноизвестният цигулар ще бъде солист на вечерта

Веско Пантелеев-Ешкенази, концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър-Амстердам/Сн.: НДК

"Събитието, очаквано от мен и българската публика от много дълго време насам, е вече факт - 30 юни от 20:00 часа в зала 1 на НДК. Това е историческо музикално събитие за България и за Кралски Концертгебау оркестър - Амстердам, защото за първи път в 130-годишната си история този легендарен оркестър ще гостува в родния ми град София. За мен е наистина емоционално, тъй като ще имам честта да съм солист на вечерта", споделя световноизвестният цигулар Веско Ешкенази за предстоящия концерт в НДК.

Още

Кралски Концертгебау оркестър - Амстердам с Веско Ешкенази с концерт в НДК

Кралски Концертгебау оркестър - Амстердам с Веско Ешкенази с концерт в НДК

Вече 18 години Веско Ешкенази е концертмайстор в кралския оркестър. Още през 2000 г. един от най-големите холандски ежедневници - "Де Телеграф" - го определя като "брилянтен цигулар" след интерпретацията му на Първи концерт за цигулка на Шимановски с Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам. Други паметни концерти са изпълненията на Концерт за цигулка в ла мажор на Моцарт под диригентството на Марис Янсонс, цигулковите концерти от Дворжак под диригентството на Сър Колин Дейвис и от Брух в сол мажор под диригентството на Анкуш Курам Баа - всички с Кралския Концертгебау оркестър.

Още

Веско Ешкенази за Веско Ешкенази

Веско Ешкенази за Веско Ешкенази

Веско Ешкенази е музикант с гъвкав и разнообразен подход към интерпретациите на творби от Бах, Моцарт и Дворжак - толкова обичани, колкото и тези на композитори като Шимановски, Барбер, Гершуин и Пиацола. През 2016 г., заедно с кралския оркестър, е номиниран за най-престижната награда "Грами" в раздела "Най-добри оркестрови записи" за изпълнението на Петата симфония на Сергей Прокофиев.

Концертът на водещия европейски и световен оркестър е част от турнето "Кралският Концертгебау оркестър среща Европа" /RCO meets Europe/, което включва концерти в 28 европейски държави. На сцената на зала 1 на НДК публиката ще чуе и Младежка филхармония "Пионер". Младите български музиканти ще бъдат подготвени предварително от своя диригент Любомир Денев-младши. Появата им е част от проекта Side by Side, който приобщава млади музиканти към високата класа на кралския оркестър. Диригент на концерта ще е маестро Даниеле Гати.

Билетите са в продажба на касите на Билетен център - НДК на цените от 50, 70, 90, 110, 130 и 150 лв. Има и 20% намаление от всеки ценови пояс за ученици, студенти, пенсионери и хора в неравностойно положение. Резервации могат да бъдат правени през онлайн платформата на НДК.

Коментирай 0

1/1

Веско Пантелеев-Ешкенази, концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър-Амстердам/Сн.: НДК

Кралски Концертгебау оркестър-Амстердам/Сн.: НДК

Календар

Препоръчваме ви

68 000 зрители споделиха Нощта в 18 български града

Десетки сцени в страната бяха домакини на европейската инициатива

Актьори стават гидове на разходките в Народния театър

Специалните обиколки в тайните "Зад завесата" са с Дарин и Деян Ангелови, Гергана Змийчарова, Илиана Коджабашева и Биляна Петринска

Изложбата на международното жури на сценичния плакат - в Театър Азарян

Сред наградените автори са Лекс Древински (Германия), Радован Йенко (Словения), Агнешка Жемишевска (Полша), Божидар Йонов (България) и творби на Божидар Икономов (1943-2016)

Трагичната история на Калуньо от "Калуня-Каля" за първи път на сцена

Родопски драматичен театър "Николай Хайтов" - Смолян представя историческия шедьовър на Георги Божинов, под режисурата на Благой Бойчев

Гледаме спектакъла "Ада Лавлейс", вдъхновен от дъщерята на Лорд Байрон

Премиерата е на 16 ноември в ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс

Специалните проекти на седмата Нощ на театрите в България

Дискусия, Tеатър на късите форми и дигитални активности стартират в инициативата