Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Веско Ешкенази за Веско Ешкенази

ВИРТУОЗИ

Веско Ешкенази за Веско Ешкенази

Интервю с автограф за Impressio: "Не забравяйте, че класическата музика лекува. Доказано е! : ) "

"Веско Ешкенази е брилянтен цигулар" - отбелязва през ноември 2000 г. един от най-разпространeните ежедневници в Кралство Холандия De Telegraaf, след интерпретацията му на Първия цигулков концерт от Карол Шимановски с Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам.

Веско Ешкенази, цигулка/Сн. Кантус Фирмус

Ешкенази е негов концертмайстор от началото на сезон 1999/2000. Роден в България през 1970 в семейство на музиканти, още като дете се изявява като оркестров водач. Неговият брат Мартин Пантелев е  главен гост-диригент на филхармонията на Кейптаун (Южна Африка) и главен диригент на Софийска филхармония до сезон 15/16. През 1990 Веско Пантелеев - Ешкенази заминава за Лондон, завършва двегодишен майсторски клас за солист-изпълнители при проф. Ифра Нийман в Гилдхол скул и през 1992 получава диплома за соло изпълнител. Концертира в Европа, САЩ, Южна Америка, Индия, Китай. Веско Пантелеев - Ешкенази е бил солист на Софийската филхармония, Концертгебау оркестър Амстердам, Лондонския филхармоничен оркестър, Английския камерен оркестър, Симфоничния оркестър на Монте Карло, Симфоничния оркестър на Мексико сити, Холандския филхармоничен оркестър, Пражкия симфоничен оркестър, Ирландския национален симфоничен оркестър, Баховия камерен оркестър - Берлин и др.

От 2005 Веско Пантелеев - Ешкенази свири редовно в България с Оркестъра на Класик ФМ радио.

Неговите концерти се радват винаги на изключителен интерес от страна на публиката. През сезон 2010-1011 Есшкенази представи с огромен успех цикъл от четири камерни концерта в зала "България", в които си партнираше с пианистите Людмил Ангелов, Георги Черкин и Виктория Василенко.

Носител е на отличието "Музикант на годината 2010". От лятото на 2000 Веско Пантелеев - Ешкенази свири на цигулка "Гуарнери дел Джезу" (Guarneri del Gesu) oт 1738 г., собственост на анонимен спонсор.

Представяме Ви Веско Пантелеев - Ешкенази - специално пред Impressio.

- Г-н Ешкенази, разговаряме непосредствено преди концерта на 20 май в зала "България" - "4+4 - Годишните времена от Вивалди и Пиацола", който е част от програмата на Европейския музикален фестивал. Не мога да не Ви задам въпроса - Антонио Вивалди или Астор Пиацола? Вашите лични пристрастия?
- Този цикъл на двете Годишни Времена представлява абсолютна симбиоза и цяло! В момента, тъй като съм повече на вълна Пиацола мога да кажа, че това е един изключително сериозен композитор, владеещ всички техники на големите композитори. Създател на силна и много "човешка" музика.

 - С Людмил Ангелов издадохте съвместен албум "Танго", с който отбелязахте 20-годишното си арт партньорство, а после го представихте с национално турне. И двамата правите впечатляваща международна солова кариера и въпреки това намирате време и поводи да свирите заедно?
- Именно това ни партньорство на сцената прави нашите отделни пътища по сцените толкова вдъхновяващи. Не бих могъл да си представя да не свирим заедно.

Всеки проект с Людмил ми дава толкова много енергия, нови идеи и положителен заряд! Щастливи сме, че публиката оценява толкова високо нашето творчество. Това е коректива ни, а също и наша отговорност.

Веско Панталеев - Ешкенази и Людмил Ангелов на представянето на албума "Танго" в "Перото"

- Наскоро приключи Майсторският Ви клас, който беше включен в ЕМФ 2017 и проведен съвместно с Къща-музей "Панчо Владигеров" - София. Какви са впечатленията Ви от младите български цигулари? Срещате ли ярки таланти?
- Много ярки! Имах привилегията да работя с наистина талантливи млади цигулари. Някои от тях вече с постижения на световните конкурсни сцени, други по-млади, но също толкова способни и влюбени в музиката. Специално бих искал да спомена Зорница Иларионова и Лора Маркова, както и Кай Орлинов.

Майсторски клас на Веско Пантелеев-Ешкенази - ЕМФ 2017

- Вие сте ученик на проф. Петър Христосков, който пък е учил цигулка при изключителния виртуоз Саша Попов - създател на Софийска филхармония и на още много оркестри у нас. Той споделял ли е с Вас лични истории с него?
- Проф. Христосков помня с изключително високите си изисквания към мен в много млада възраст. Това беше както труден, така и много продуктивен период в моето развитие.

Караше ме например да уча призведенията и да ги знам отзад напред. Буквално! Или пък да упражнявам едно определено място от произведение броейки на глас. Това са свръх трудни дейности за човешкия мозък и го развиват максимално.

- Станахте Посланик на класическата музика на НДК. Предстои Председателство на България в ЕС и Дворецът се превръща в център на европейски събития за 6 месеца. Има ли акцент, който ще представи тази изключително силна страна на българската култура?
- Към днешна дата не мога да коментирам програмата за догодина, но се готвим усилено.

- Impressio е новият сайт на култура на Dir.bg, създаден с амбицията да вдъхновява... Вас какво какво Ви зарежда емоционално? Красива музика, любим човек, разходка сред природата? Или?
- Мен ме вдъхновяват хората и природата.

Хората, които имат големи сърца, постъпват човешки и помагат на други хора. Хората, които с тези си добродетели вдъхновяват други. Природата пък ме връща към красивото, истинското. Напомня ми, че сме тук за малко и сме част от нея.

- Какви са ангажиментите Ви до края на сезона? Предстои ли лятно турне с Кралския Концертгебау оркестър?
- Ангажиментите ми включват първо концерта на 20-ти май в зала "България" с оркестъра на "Класик ФМ" и четирима прекрасни млади цигулари! След това се връщам в Амстердам, където с Концертгебау оркестър имаме още редица програми до края на сезона. Откроява се гостуването на новия главен диригент на Берлинската филхармония Кирил Петренко. Началото на новия 17/18 започва наистина с обичайното ни турне включващо големите летни фестивали на Европа.

 - Какъв музикален фон си представяте за перфектната романтична среща?
- Бавната част на клавирния квартет от Роберт Шуман.

- Как бихте изсвирили "Обичам те!...?
- Необичайно! С "Либертанго" от Пиацола!

- Пиано бар, джаз клуб или? Къде отивате в първата свободна вечер?
- Първа свободна вечер - обикновено в къщи. Нямам тази възможност често заради непрекъснатите пътувания и това за мен е един вид лукс:) Иначе предпочитам някое по-спокойно заведение, където няма силна музика.

- Все още ли най-силният концерт, на който сте присъствали за Вас е - Брамс, Симфония №1, под диригентството на Карло-Мария Джулини с Ваше участие? В коя концертна зала свирихте тогава?
- Това е запомнящ се концерт - в залата на Концертгебау Амстердам. От тогава съм имал и други, разбира се. Помня много добре камерния концерт в същата тази зала, който свирих заедно с Мстислав Ростропович и Юрий Башмет. Както и концерта за 60-я юбилей от работата на Бернард Хайтинк с нашия оркестър. Все исторически събития.

- Пловдив ще бъде Европейска столица на културата през 2019-та. Ще изненадате ли с нещо специално претенциозната пловдивска публика?
- Много се надявам! Наскоро направих съвместен проект с оркестъра на Държавна Опера Пловдив. Идеалната работна атмосфера и ентусиазмът, както и препълнената зала бе знак за мен, че следващата ни среща няма да е твърде далеч!

- Вашият автограф за Impressio?
- Желая успех! На читателите ви желая здраве и късмет.

Не забравяйте, че класическата музика лекува. Доказано е!:)

- Благодарим Ви!  Екипът на Impressio е сред най-ревностните Ви почитатели! Здраве и нови незабравими срещи с красотата на класическата музика! Желаем Ви успех на предстоящия концерт с оркестъра на Класик ФМ Радио!

Веско Пантелеев-Ешкенази с оркестър на Класик ФМ Радио/Сн. Кантус Фирмус

 Интервю на МАЯ ФИЛИПОВА

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

Кой е необикновеният, винаги усмихнат художник Думисани Карамански?

Победителят в категория "Визуално изкуство" е избран заради страстта му да пресъздава емоциите и вълненията на младото поколение

Филмът "Блок" ще разблокира възприятията ни за българско кино

От 31 март по екраните тръгва български филм от италиански продуцент, съчетаващ в едно жанровете: черна комедия, трилър, романтична драма и криминале

Паоло Дженовезе пред Dir.bg: Все по-трудно е да оставаме заедно

Един от най-известните италиански режисьори гостува в София, за да представи най-новия си филм "Първият ден от моя живот"

Postmodern Jukebox преминават отново през България

Турнето на американската формация е празненство на най-големите хитове на 20-ти век

За пръв път в историята португалски филм е номиниран за награда "Оскар"

В категорията за най-добра късометражна анимация един от петте претенденти е 14-минутният филм "Търговци на лед" на младия португалски режисьор Жоау Гонзалеш

В поздрав за 3 март: 7 звезди разкриват защо са горди, че са българи

Навръх 145-ата годишнина от Освобождението на България, 7 от големите звезди на музикалната, телевизионната, филмовата и театралната сцена честитят 3 март в емоционално и проникновено видео

Виж всички

Календар