Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Валентин Ганев представя "Контрабасът" за 399-и път на сцената на Народния театър

БИСОВЕ

Валентин Ганев представя "Контрабасът" за 399-и път на сцената на Народния театър

Събитието е на 16 март

Валентин Ганев представя "Контрабасът" за 399-и път на сцената на Народния театър

Още

Валентин Ганев играе "Контрабасът" за 400-ен път

Валентин Ганев играе "Контрабасът" за 400-ен път

Валентин Ганев представя "Контрабасът" за 399-и път на сцената на Народния театър, 23 сезона след премиерата на 10 януари 2001 година, съобщават от театъра.

Специално за случая моноспектакълът на един от водещите актьори от трупата ще се изиграе на голяма сцена - нещо, което за последно се случи през 2018 г., когато "Контрабасът" отбеляза своя 300-ен юбилей.

Събитието е на 16 март.

ИЗНЕНАДИТЕ

По традиция, Валентин Ганев ще изненада зрителите на спектакъла - този път в изненадата, която той предпочита да не разкрива, за да не развали удоволствието на публиката, са замесени виртуозните музиканти Слав Бистрев и Жорж Паликарски, както и актьорът Стефан Додуров (който играе в режисирания от Валентин Ганев спектакъл "Теремин: музика, любов и шпионаж").

През годините всяко юбилейно представление на "Контрабасът" по едноименната пиеса на Патрик Зюскинд се превръща в паметно събитие. За номер 200 на финала звучаха 12 контрабаса, номер 250 завърши като рок концерт, а в 300-тното митичната любима на главния герой "оживя" в плът и кръв в лицето на световноизвестната оперна прима Ина Кънчева, припомнят от Народния театър.

За 399-ото представление Валентин Ганев възнамерява да покани всички, които през годините са участвали в създаването на спектакъла. Ще има изненади и за публиката, които ще бъдат обявени допълнително, казват от театъра.

Валентин Ганев (Снимка: БТА)

ЕКИПЪТ, НАГРАДИТЕ, СЮЖЕТЪТ

Още

Валентин Ганев с постановка за двоен агент-изобретател в премиера на Народния

Валентин Ганев с постановка за двоен агент-изобретател в премиера на Народния

"Контрабасът" е носител на множество национални театрални награди, сред които "Икар" за режисура, участвал е в на 15 театрални фестивала. Самият Валентин Ганев е играл на сцените на Лондон, Бостън, Ню Йорк, Москва, Белград, Скопие, и е печелил награди "Икар" и "Аскеер" за мъжка роля.

Героят на Валентин Ганев е музикант, влюбен в млада оперна дива. Проблемът му е, че макар и да обича своя контрабас, той е отчаян от неговата незабележимост в оркестъра. Затворен сам в клаустрофобичното пространство на музикалната си стая, той ту се идентифицира със своя инструмент, ту се разграничава, като някъде в движението между двата полюса търси да намери себе си по парадоксален и трагикомичен начин.

Сценографията е на Невена Белева, музикалното оформление - на Валентин Ганев, музикален педагог е: Слав Бистрев.

МАЛКО ИСТОРИЯ

След "Контрабасът", литературен дебют на Патрик Зюскинд, авторът пише "Парфюмът: Историята на един убиец", "Гълъбът", "За любовта и смъртта", "Три истории и едно наблюдение". "Парфюмът" е един от най-известните романи, писани на немски език и една от най-четените книги в света.

"Написах този текст през лятото на 1980 г. Става дума, наред с разни други неща, за съществуването на един човек в неговата малка стая. При писането се ръководех от собствения си опит, защото и аз прекарвам значителна част от живота си в стаички, които напускам с голямо усилие. Надявам се някой ден да открия толкова тясна стаичка, че да се уморя от самотата. Тогава ще напиша пиеса за двама в повечко стаи", казва Зюскинд за "Контрабасът".

"Контрабасът", най-дългогодишното представление в репертоара на Народния театър, трябваше да се изиграе на 13 ноември миналата година за 400-тен път, но събитието не се състоя.

Още

Валентин Ганев:  Работата държи актьора в равновесие и добро творческо самочувствие

Валентин Ганев: Работата държи актьора в равновесие и добро творческо самочувствие

Още

Валентин Ганев разказва "Историята на войника" от Стравински с Quarto

Валентин Ганев разказва "Историята на войника" от Стравински с Quarto

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Явор Гърдев започна репетициите на "Венецианският търговец" от Уилям Шекспир в Народния театър

От Германия, където живее и работи, за специално участие в проекта е поканен актьорът Самуел Финци. Премиерата ще бъде на 12 и 13 май на Голяма сцена

"Джобове, пълни с хляб" от Матей Вишниек с премиера на 26 февруари в Националния студентски дом

Проектът включва още четирима млади артисти - Теодор Кисьов и Йоан Попов (актьори) и Калоян Вешков и Кая Иванова (сценографи)

Мариус Куркински започва национално турне с "Нашенец"

Актьорът подготвя гастроли в САЩ и Канада

Новият спектакъл на Яница Атанасова с премиера на One Dance Festival

Продукция на One Dance и РЦСИ Топлоцентрала, "Шило" ще бъде представен на 24 май в Драматичен театър, Пловдив

Започнаха репетициите на спектакъла "Елементарните частици" на режисьора Крис Шарков по романа на Мишел Уелбек

Премиерата ще бъде на 21 април на Камерна сцена на Народен театър "Иван Вазов"