Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ученици на Райна Кабаиванска от цял свят идват за "Аида" в Софийската опера и балет

ЗВЕЗДНИ ПАРТИИ

Ученици на Райна Кабаиванска от цял свят идват за "Аида" в Софийската опера и балет

Солистите ще се представят в главните роли на 25, 26, 27 и 28 януари

С бразилското мецосопрано Ана Виктория Питс (Снимка: НБУ)

Още

Паоло Андреоли дирижира "Аида" в Софийската опера

Паоло Андреоли дирижира "Аида" в Софийската опера

Етиопската принцеса Аида е Витория Йео. Южнокорейското сопрано е призната изпълнителка на партията, която е представяла на Залцбургския фестивал, в Кралския театър в Мадрид и Римската опера.

Работила е с най-големите диригенти - Рикардо Мути, Марко Армилято, Мюнг Вунг Чунг, Даниел Орен, Микеле Мариоти. Екзотичното й излъчване вдъхновява режисьори от ранга на Дейвид Ливърмор и Питър Грийнъуей.

Ученици на Райна Кабаиванска от цял свят идват за „Аида“ в Софийската опера и балет. С Виториа Йео (Снимка: НБУ)

В ролята на Амнерис, дъщерята на фараона на Египет, е италианското мецосопрано Вероника Симеони, една от най-титулуваните ученички на Райна Кабаиванска, с изяви в "Ла скала", "Ковънт гардън", "Метрополитън", Парижката опера и десетки други важни оперни сцени в Европа, Америка и Азия.

За участието си в София, Симеони пристига директно от "Ла скала", където под диригентството на Рикардо Шаи пя с Ана Нетребко в "Дон Карлос".

Партията на египетския военачалник Радамес е за друго голямо име от школата на Кабаиванска, познато в Ню Йорк, Лондон, Милано, Мадрид, Виена, Мюнхен, Копенхаген - италианският тенор Андреа Каре. През 2006 г. Кабаиванска го запознава с Лучано Павароти и той става неговия последен ученик. На сцената Каре си партнира със самата Райна Кабаиванска, а също с Пласидо Доминго, Елина Гаранча, Александра Куржак, както и с българската оперна звезда Соня Йончева.

С италианския тенор Андреа Каре (Снимка: НБУ)

Във втората премиерна вечер има двама дебютанти в произведението на Верди - София Соловий и Давиде Риу. Ролята на Аида е за София Соловий. Украинското сопрано е аплодирано на много сцени в Европа, включително Виенската опера, "Театро Реал" в Мадрид, Двореца на изкуствата "Кралица София" във Валенсия, Кралския театър на Валония в Лиеж, "Театро Сан Карло" в Неапол.

С Вероника Симеони (Снимка: НБУ)

След нападението на Русия срещу Украйна, Соловий се завръща при семейството си в родния Лвов и участва в серия концерти Muses are not silent, излъчвани онлайн от подземието на Лвовската филхармония. Година по-късно, възстановява международните си изяви.

Със София Соловий (Снимка: НБУ)

Преди месец по покана на световно признатия режисьор Вера Немирова, Соловий направи дебют в "Летящия холандец", на сцената на Варненската опера.

Още

Българско сопрано от класа на Райна Кабаиванска ще дебютира в операта във Флоренция

Българско сопрано от класа на Райна Кабаиванска ще дебютира в операта във Флоренция

Южнокорейският тенор Давиде Риу е Радамес. Познат е у нас от изявите си в Софийската опера като Калаф в "Турандот" през 2016 г. и 2022 г., Полионе в "Норма" през 2017 г. и Манрико в "Трубадур" през 2019 г. Междувременно, дебютира във Филхармоничния театър на Верона, "Театро Франческо Чилеа" в Реджо ди Калабрия и в оперния театър на Кайро.

Амнерис е бразилското мецосопрано Ана Виктория Питс, позната на родната публика от ролята й на Азучена в "Трубадур" през 2019 г. Поради извънреден ангажимент в "Театро Голдони" в Ливорно, Питс пристига в София за генералната репетиция на "Аида" и ще разчита на прочутата си творческа дисциплина и адаптивност, за да навлезе успешно в постановката, коментират от НБУ.

Още

Ученици на Райна Кабаиванска ще имат четири представления на операта "Бохеми"

Ученици на Райна Кабаиванска ще имат четири представления на операта "Бохеми"

Други трима артисти от майсторските класове на Райна Кабаиванска в НБУ ще са на сцената във всеки от четирите спектакъла. Царят е Костадин Мечков, солист на Държавната опера в Бургас и лауреат на редица певчески конкурси. Амонасро и Рамфис са младите Хе Канг и Божидар Божкилов. Баритонът от Южна Корея е печелил два от най-престижните музикални конкурса в Италия - "Пиеро Капучили" и "Вердиеви гласове". За представленията в София пристига от "Театро лирико" в Каляри, където представянето му като Марчело от в "Бохеми" критиката определи като "вдъхновено и завладяващо". 

С Костадин Мечков (Снимка: НБУ)

Божидар Божкилов има успешни дебюти в Парижката опера, "Театро Реджо" в Торино, Софийска опера и балет, академията "Санта Чечилия" в Рим.

С Божидар Божкилов (Снимка: НБУ)

Всички тези артисти са били подпомагани през годините от фонд "Райна Кабаиванска" в НБУ, който осигурява стипендии за обучение на млади оперни певци и подкрепа за началото на тяхната кариера, уточняват от НБУ.

2024 година е юбилейна за Райна Кабаиванска. По инициатива на д-р Георги Текев, изпълнителен директор и член на настоятелството на НБУ, под егидата на НБУ поредица от събития, посветени на великата дива, се обединяват в "Годината на Кабаиванска". За инициативата към НБУ се присъединяват Софийската опера и балет, Софийската филхармония, Столичната община, българските културни центрове в Париж и Лондон, посолството на Италия в България, "Театро Лучано Павароти" в Модена, "Театро Масимо" в Палермо, "Театро Ла Фениче" във Венеция, "Фантастико груп", "Сами М", "Кока кола", Италианската търговска камара.

Солистите ще се представят в главните роли на "Аида" на 25, 26, 27 и 28 януари.

Още

Райна Кабаиванска получи наградата "Карлота Болонини" в Рим

Райна Кабаиванска получи наградата "Карлота Болонини" в Рим

Още

Лили Иванова, Райна Кабаиванска и Мариус Куркински говорят за личностите, събудили любовта им към изкуството

Лили Иванова, Райна Кабаиванска и Мариус Куркински говорят за личностите, събудили любовта им към изкуството

Още

Ученицитe на Райна Кабаиванска в концерт на Софийската филхармония

Ученицитe на Райна Кабаиванска в концерт на Софийската филхармония

Още

Ученици от майсторския клас на Райна Кабаиванска в НБУ завладяха публиката на опера "Бастий" в Париж

Ученици от майсторския клас на Райна Кабаиванска в НБУ завладяха публиката на опера "Бастий" в Париж

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Народният театър посреща над 50 гости от цяла Европа за първото издание на формата "НТ Мини"

От 27 февруари до 2 март в Народен театър "Иван Вазов" ще се проведе първото издание "НТ Мини" - умален формат на шоукейс, който в пет поредни вечери ще покаже селекция от пет емблематични спектакъла от репертоара на театъра

Театър "Българска армия" ни кани на сватба с "Пет жени в еднакви рокли"

Режисьор е Атанас Атаносв , а авторът на пиесата Алън Бол е носител на "Оскар" за сценария на "Американски прелести"

"Behind you" с премиера на 1 март на сцената на Yalta Art Room

Филип Миланов и Елизабет Якимова представят солов танцов пърформанс

В Дeня на българския балет - балетна гала във Варна

Спектакълът е на 22 февруари 2024, 19.00, Държавна опера Варна

"Цигулар на покрива" се завръща в Музикалния театър

Поради големия зрителски интерес ще има две представления - на 24 и 25 февруари 2024 г.

"Медея" в Софийската опера - предизвикателство, любов и различност

На 23, 24 и 25 февруари са премиерните представления на "Медея"