Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Учебният театър при НАТФИЗ празнува 60-годишен юбилей

МЕЛПОМЕНА

Учебният театър при НАТФИЗ празнува 60-годишен юбилей

Академията отбелязва и 75 години държавно театрално образование с премиери и безплатни спектакли

(Снимка: НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов")

НАТФИЗ ще отбележи 60 години Учебен драматичен театър и 75 години държавно театрално образование, съобщава БТА.

(Снимка: НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов")

Академията планира да отпразнува юбилея с поредица от спектакли в началото на ноември - "За любовта и други демони" пост. проф. Маргарита Младенова (3 ноември), "Бай Балчо споменува" пост. проф. Пламен Марков (4 ноември), премиерата на "Антихрист-суперзвезда" пост. проф. Здравко Митков (7 ноември), "Ориент експрес" пост. проф. д-р Александър Илиев (7 ноември) и "Януари" пост. Ованес Торосян (8 ноември), "Нос" - на 11 ноември на голямата сцена, както и "Кум Лисан" от Гьоте - на 10 ноември на Сцена 47.

(Снимка: НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов")

Два от спектаклите, посветени на юбилейните годишнини - "Бай Балчо споменува" на дипломиралия се клас на проф. Пламен Марков и "Януари" на дипломиралия се клас на проф. д-р Ивайло Христов, ще се играят на голяма сцена, при вход свободен, но при предварително заявени на касата на театъра пропуски!

(Снимка: НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов")

"Името на Нерон пренася през вековете представата за престъпност, нарцисизъм, деспотизъм. Едно чудовищно съчетание на жестокост с екстравагантност, със странна сантименталност, с постоянен страх. За съжаление тази перверзна комбинация и до днес съществува в политическите практики дори на страни, които се кичат с определението "демокрация", казва проф. Здравко Митков по повод на "Антихрист-суперзвезда".

По думите му, цикълът от едноактни пиеси на Миклош Хубай интерпретира трагикомедията на неосъществения актьорски талант, извежда на сцената един човек, обладан от маниакален ексхибиционизъм. Ситуация, в която не актьорът играе ролята на император, а императорът постоянно си играе на актьор. Това е трагикомедия за тиранията, своеобразно политическо кабаре с изключително дълбоко съдържание, "скрито" в остроумни диалози. Героите са полубездарници, които - придобили обществена власт - следват личните си капризи и с това предизвикват политически катастрофи, допълва режисьорът.

(Снимка: НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов")

(Снимка: НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов")

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Студентите на Малин Кръстев от Театрален колеж "Любен Гройс" - на сцената на Народния

Дипломният им спектакъл "Шум и бяс", можем да видим на 21 юни на Голяма сцена, предстоят последни представления за сезона на хитови спектакли

"Любовни истории" на Габровския театър ще има премиера в София

Постановката, създадена по едноименната пиеса на Иво Сиромахов, ще се играе на 14 юни в парк-театър "Борисова градина"

Народният театър тръгва на най-голямото си турне от 14 години насам

Шест заглавия и 21 представления ще гостуват в 11 български града в продължение на месец

Андрю Лойд Уебър обеща да отвори театрите си в Лондон дори под заплаха от арест

Той заяви, че неговите театри са подложени на "остър финансов стрес" заради ограниченията, които го принудили да направи втора ипотека на дома си в Лондон

Балет "Арабеск" представя "Опера Diva" с вечната музика на Белини, Верди, Пучини

Спектакълът е на 20 юни 2021 г. от 17.00 ч., на сцената на Музикален театър