Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Три високи жени" на култовия Едуард Олби в Народния театър

МЕЛПОМЕНА

"Три високи жени" на култовия Едуард Олби в Народния театър

25 години по-късно легендата Мария Стефанова се завръща на първата ни сцена

Мария Стефанова, репетиция на "Три високи жени"/Сн.: Народен театър

Девет години след премиерата на "Козата или коя е Силвия" култовият американски драматург Едуард Олби отново е на сцената на Народния театър - този път с не по-малко известната си и отличавана с редица престижни награди пиеса "Три високи жени", която се поставя за първи път на първата ни сцена.

Режисьорът Стефан Спасов и Мария Стефанова по време на репетиция на "Три високи жени"/Сн.: Народен театър

С пиесата на един от най-харесваните съвременни автори се заема младият режисьор Стефан Спасов, за когото това ще е дебют в Народния театър. Спасов е завършил актьорско майсторство в НАТФИЗ при проф. Снежина Танковска и Андрей Баташов, а по-късно и режисура при проф. Красимир Спасов.

Режисьорът Стефан Спасов, репетиция/Сн.: Народен театър

Голямата новина около спектакъла, чиято премиера ще бъде на 26 и 30 март на Сцена на IV етаж обаче не е само една, защото той ще отбележи завръщането след 25 години отсъствие на легендарната актриса на Народния театър Мария Стефанова, която сега прие поканата на Стефан Спасов и директора на театъра Мариус Донкин. В прецизно подбрания актьорски състав на "Три високи жени" са и Виктория Колева, Василена Винченцо, Радина Боршош и Явор Вълканов.

Сн.: Народен театър

"За мен е голям шанс да получа покана от млад режисьор и да бъде подкрепена от Народния театър в лицето на директора Мариус Донкин. Надявам се, че всички усещате моето вълнение от тази среща и от възможността да работя с тези млади хора, които ми напомнят за моята младост и за хората, с които съм работила. Ролята е много сложна и ако съумея да се справя, аз самата ще се уважавам", сподели Мария Стефанова.

Музиката за спектакъла е дело на виртуозния Теодосий Спасов, а сценографията и костюмите - на Нина Пашова, която е ангажирана и с актуалния хит "Калигула". Драматург е д-р Светлана Панчева.

Сн.: Народен театър

"Предизвикателството да поставя тази пиеса е огромно, но вярвам, че с този екип сме готови да се справим достойно. Благодаря на Мариус Донкин за шанса да работя в Народния театър и най-вече- за срещата с Мария Стефанова, защото тя е истински пример за това, как човек на тези години може да има съвременно виждане за театъра, енергия и хъс за работа, съхранен и отгледан талант, който не увяхва.

В пиесата ме заинтригува това дълбоко изследване на женската природа, вплетено в историята на три жени, които отказват да бъдат функция на семейството, мъжа и децата си. Не бих искал да издавам повече от сюжета, искаме публиката да бъде изненадана от това, което ще види", каза режисьорът Стефан Спасов.

Сн.: Народен театър

Любопитна подробност е, че агентите на Едуард Олби лично са одобрили всеки един от актьорите в каста за "Три високи жени", като са поискали подробности за техния ръст, тегло, и разбира се - снимки.

Стефан Савов с акьорите, "Три високи жени"/Сн. Народен театър

Трима от екипа на спектакъла са участвали по едно или друго време в представления по пиеси на Олби - Мария Стефанова във "Всичко в градината", Виктория Колева и режисьорът Стефан Савов са играли в "Кой се страхува от Вирджиния Улф".

"Говорим за истински висока драматургия и аз силно се надявам да сме достойни за този текст и за предизвикателството да работим с актриса от ранга на Мария Стефанова. Младите ни колеги също са прекрасни, репетициите са истинско удоволствие", сподели актрисата Виктория Колева. 

Премиерните спектакли на "Три високи жени"са на 26 и 30 март 2018 г., Сцена на IV етаж, Народен театър "Иван Вазов".

Снимки: Росина Пенчева и Антон Марков

Коментирай 0

1/1

Мария Стефанова, репетиция на "Три високи жени"/Сн.: Народен театър

Режисьорът Стефан Спасов и Мария Стефанова по време на репетиция на "Три високи жени"/Сн.: Народен театър

Режисьорът Стефан Спасов, репетиция/Сн.: Народен театър

Сн.: Народен театър

Сн.: Народен театър

Сн.: Народен театър

Стефан Савов с акьорите, "Три високи жени"/Сн. Народен театър

Календар

Препоръчваме ви

"Чаплин" се качва на сцената на НДК на 14 октомври

"Да изиграеш Чаплин е много смело и опасно", споделя Мариан Бачев, който влиза в ролята на великия Чарли Чаплин

Режисьорът Иван Пантелеев представя "Капитал(на) грешка" в Народния

Премиерните спектакли са на 26, 27 и 29 септември 2020 г.

Музикалният спектакъл "Седемте чудеса на България" в Бургас показа магичната красота на фолклора ни

Красивата авторска хореография, създадена специално, пресъздаде характера и живота на българина от всяка фолклорна област

"Момо" - странната история за детето, което върна откраднатото време, вече е в Театър Азарян

Спектакълът на неподражаемия тандем Веселка Кунчева - Мариета Голомехова става част от програмата театъра, а премиерата е на 30 септември

"Просто кажете нещо хубаво и да приключваме!" "Страх за опитомяване" - в Народния театър

Спектаклите на Камерна сцена са на 23, 24 и 25 септември 2020 г.

"Портокалова кожа" на Петър Денчев рови в раните на днешния ден

Спектакълът в театър "Възраждане" е по едноименната съвременна сръбска пиеса на Мая Пелевич