Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Театрите в Белгия с победа срещу принудителното затваряне заради вируса

КУЛТУРА И КОВИД 19

Театрите в Белгия с победа срещу принудителното затваряне заради вируса

Държавният съвет - върховният административен съд в страна, спря временно правителственатото разпореждане заради "несъразмерност"

Белгийските театри и други културни обекти постигнаха първоначална съдебна победа да отворят отново, след като правителството нареди те да бъдат затворени като част от ограниченията за борба с разпространението на коронавирусния вариант Омикрон, предаде Ройтерс.

Държавният съвет - върховният административен съд на Белгия, временно спря разпореденото от правителството затваряне, което беше обявено миналата седмица и влезе в сила в неделя.

Съдът определи мярката като "несъразмерна". Той заяви, че дори ако заради Омикрон се налага въвеждането на допълнителни ограничения, правителството би трябвало да покаже защо дадена мярка е необходима във връзка с общественото здраве. Решението на съда все още не е окончателно.

Не е съвсем ясно кои места се смятат за културни обекти, но те няма да включват кината и други закрити обекти като боулинг клубове или нощни заведения.

Властите решиха миналата седмица да затворят кината и театрите, а спортните прояви да се провеждат без публика. Те обаче позволиха баровете, ресторантите, фитнес залите и други обекти да останат отворени.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Честит световен ден на театъра!

Христо Мутафчиев, председател на Съюза на българските артисти, отправи специален поздрав към колегите си

"Момичето и смъртта" - Градска фантазия от Балет "Арабеск"

Премиерата на новия им спектакъл е на 31 март 2023 г., от 19.00 ч. и 2 април 2023 г., от 17.00 ч. на сцената на Музикалния театър

Михаил Билалов и Мая Бежанска с премиера на комедията „Моето мъжко момиче“ на 7 април в София

Режисьор е Димитър Стефанов, а актьорският състав допълват Асен Данков и Теона Димова

Френският спектакъл "Спомням си, че Небесата са далеч и Земята също" гостува в Народния театър

Това е визуален театър, без текст. Автори са френският сценограф, режисьор и хореограф Орелиен Бори и на роденият в Сараево режисьор Младен Материч. Събитието е на 5 и 6 април

Съни Сънински ще режисира пиесата, носител на наградата "Славка Славова"

"Кулата" на Борис Кръстев е последният засега носител на наградата на името на актрисата Славка Славова (1924-2002), която се дава от екипа на "Театър 199". Участват Йоана Буковска, Свежен Младенов и Йордан Ръсин

„Шърли Валънтайн“ ще има 100-тно представление в Народния театър

Едноименният моноспектакъл на Албена Колева е режисиран от нейния баща Тодор Колев