Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Театрална Варна в Театрална София

ХИТОВИ ВАРНЕНСКИ ЗАГЛАВИЯ

Театрална Варна в Театрална София

Най-новите постановки на Варненския Драматичен театър "Стоян Бъчваров" правят своя гастрол в София 11 - 15 февруари и 16 - 17 март 2019 година

"Драконът" на режисьора Явор Гърдев (Снимка: Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Врана)

И през 2019-а Варненският драматичен театър при Tеатрално-музикален продуцентски център Варна по традиция гостува в началото на годината в София с най-новите си постановки. Столичани ще могат да видят през февруари и март на различни сцени петте най-нови варненски заглавия: "Драконът", "Изборът на Марта", "Приключения опасни със герои сладкогласни", "Магьосническо езеро" и "Телефонът на мъртвеца".

Различни като жанр и режисьорски прочит, те свидетелстват за интересните творчески търсения и естетически постижения на една от водещите театрални трупи в България.

"ДРАКОНЪТ" с 2 представления
11 и 12 февруари, 19.00, Театър "София"

"Драконът" (Снимка: Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Врана)

Гастролът започва на 11 и 12 февруари, 19.00, Театър "София", с топ спектакъла "Драконът" от Евгений Шварц на големия режисьор Явор Гърдев. Това е неговото грандиозно завръщане на варненската сцена, която още помни знаковите му постановки "Бастард", "Марат/Сад", "Крум" и "Калигула", задали в началото на милениума нова посока на театралното мислене в България.

Пиесата "Драконът", забранена по времето на Сталин, режисьорът дефинира като притча за въплъщенията на властта, която поразява с актуалността си. "Когато детските писатели започнат да пишат за възрастни, въображението им с болезнената си проницателност направо разбалансира света. Това е пиеса за дълбоките човешки интуиции и мотивации, по отношение на които политическите идеологии са само вторична маска, риторическо алиби", обяснява Явор Гърдев подхода си към текста, превърнат от него в блестяща антиутопия.

Сценографията и костюмите са дело на Свила Величкова, музиката е на Калин Николов. Главните персонажи защитава с изключително майсторство звездната актьорска четворка: Михаил Мутафов, Михаил Билалов, Стоян Радев и Ованес Торосян, заедно с младия Ненчо Костов, 16-годишната Александра Златева от Детско-юношеския театър "Златното ключе" и 7-годишния Здравко Кънчев от Детската театрална академия "Питър Пан" при Държавен куклен театър Варна. Във великолепния ансамбъл се вписват адекватно и останалите актьори от различни театрални поколения.

"ИЗБОРЪТ НА МАРТА" с 2 представления
13 и 14 февруари, 19.00, Театър "Българска армия"

"Изборът на Мрата" (Снимка: Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Врана)

На 13 и 14 февруари, 19.00, Театър "Българска армия", ще се играе "Изборът на Марта", първа постановка в България по пиесата "Без резерви" от най-известния съвременен каталунски драматург Жорди Галсеран. "Става дума за политик, който се сблъсква с обикновени на пръв поглед хора, а всъщност с шайка мошеници от високо ниво.

Трилър, но едновременно с това и пиеса за любовта. А както знаем, любовта е като бурена - тя просто никне и вирее там, където се хване, без никаква логика и причина. И разбира се, това е пиеса за избора, много ефектна и виртуозна пиеса за любовта и избора", обобщава режисьорът Георги Михалков.

Съмишленик в неговата впечатляваща сценична реализация е художникът Петър Митев. А познатите лица от телевизионния и филмов екран Симеон Лютаков и Яна Маринова, заедно с Валентин Митев, Николай Кенаров и Розалия Абгарян, така се въвличат в шеметните обрати на действието, че оставят зрителите без дъх.

"ПРИКЛЮЧЕНИЯ ОПАСНИ СЪС ГЕРОИ СЛАДКОГЛАСНИ" с 2 представления
15 февруари, 14.00 и 19.00, Театър "Театро"

"Приключения опасни със герои сладкогласни" (Снимка: Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Врана)

За 15 февруари, 14.00 и 19.00, Театър "Театро", е планиран вечният мюзикъл, любим на деца и възрастни "Приключения опасни със герои сладкогласни" по текст на Недялко Йорданов и музика на Хайгашод Агасян. Това ведро и щастливо представление създават с много любов режисьорът Костадин Бандутов, художничката Даниела Николчова, хореографът Георги Енчев - Гош и голям отбор актьори, сред които Цветина Петрова, Стоян Радев, Гергана Арнаудова, Свилен Стоянов и др.

Песните на Хайгашод отдавна са влезли в учебниците по пеене от първи до седми клас, така че варненското издание на "Х-фактор" и "България търси талант" веднага може да започне. В конкурса, в който се състезават магарето Генчо Генчев и гарванът Пенчо Пенчев, се случват редица интересни и поучителни неща. Вие сигурно ще си ги припомните, дори може да пригласяте, когато прозвучи онази популярна песничка: "Ако понякога ти дотежи от чужди обиди и чужди лъжи, ти не замлъквай, ти не тъжи - тихо и просто наум си кажи: Светът е хубав, светът е чудесен, светът има нужда от моята песен."

След шестте февруарски спектакъла, зимният гастрол на Варненския драматичен театър в София продължава през март с още две заглавия и четири представления.

"МАГЬОСНИЧЕСКО ЕЗЕРО" с 2 представления
16 март, 17.00 и 20.00, "НАТФИЗ"

"Магьосническото езеро" (Снимка: Симеон Лютаков/Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Врана)

Още

Стоян Радев Ге. К: Ние продължаваме да бъдем Адам и Ева, макар и в глобалния свят

Стоян Радев Ге. К: Ние продължаваме да бъдем Адам и Ева, макар и в глобалния свят

На 16 март, 17.00 и 20.00, на сцената на "НАТФИЗ", актьорът и режисьор Стоян Радев ще постави зрителите в предизвикателна близост с героите на Чехов от "Чайка". Странен е животът им около самотно езеро, в което те сякаш искат да изхвърлят цялата вина за своите неудачи. "За всичко е виновно магьосническото езеро" - тази реплика от пиесата става отправна точка за разсъжденията върху Чехов и води до смяната на заглавието "Чайка" с "Магьосническо езеро".

Структуриран минималистично в оскъдна сценична среда, камерният спектакъл от новия сезон на Варненския драматичен театър насочва вниманието към актьорските превъплъщения. А те катарзисно артикулират любовта - чудовищна, объркана, възторжена, копнежна, смешна... Със силно актьорско присъствие се открояват: АРКАДИНА - Веселина Михалкова, ТРИГОРИН - Ивайло Иванов, НИНА - Цветина Петрова, КОСТЯ - Ненчо Костов, МАША - Полина Недкова, ШАМРАЕВ - Свилен Стоянов и др.

"ТЕЛЕФОНЪТ НА МЪРТВЕЦА" с 2 представления
17 март, 17.00 и 20.00, Театър "Крикор Азарян"

"Телефонът на мъртвеца" (Снимка: Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Врана)

На 17 март, 17.00 и 20.00, в Театър "Крикор Азарян" напразно ще звъни... "Телефонът на мъртвеца". Докато в един момент някой ще отговори на обаждането и това ще бъде завръзката към едно странно и крайно объркващо пътешествие, в което търсят надмощие самотата, омерзението, престъплението, любовта, животът, смъртта. Режисьорът Петър Денчев овладява предизвикателствата в забележителния текст на Сара Рул с близките и до белетристичното му творчества средства на парадокса и иронията в стил ноар.

Резултатът е един модерен спектакъл, в който интелектуалното и театралното, подкрепени от оригиналната визия на Петър Митев и музиката на Христо Намлиев, достойно си съперничат. Забележителна игра на Симеон Лютаков, Биляна Стоева, Веселина Михалкова, Милена Кънева, Полина Недкова и Николай Божков.

Коментирай 0

1/1

"Драконът" на режисьора Явор Гърдев (Снимка: Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Врана)

"Телефонът на мъртвеца" (Снимка: Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Врана)

"Изборът на Мрата" (Снимка: Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Врана)

"Магьосническото езеро" (Снимка: Симеон Лютаков/Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Врана)

"Драконът" (Снимка: Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Врана)

"Приключения опасни със герои сладкогласни" (Снимка: Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Врана)

Календар

Препоръчваме ви

"Ромео и Жулиета" - най-щастливата трагедия в човешката култура

Режисьорът Анастасия Събева представя нов прочит на Шекспировата класика в Младежки театър "Николай Бинев"

"Хаос" с Йоана Буковска-Давидова, Елена Атанасова и Радина Думанян

Най-новата премиера на Театър 199 е лирична комедия от финландския драматург Мика Миляхо и режисьорът Марий Росен я поставя за пръви път в България

Пищна премиера на "Прилепът" в Музикалния театър

Следващите дати са 25, 26, 27 октомври и 22 и 24 ноември

"Маркус и Маркус" за табутата, за Смъртта и личното решение да отнемеш живота си

"Ние вярваме в независимия театър много, защото отваря дискусии и предлага друга гледна точка", казва театралният колектив от Германия, чието представление "ИБСЕН: Призраци" можете да гледате на АСТ фестивала в София

Флашмоб под звуците на Йохан Щраус (галерия)

Бляскави и заредени с положителна енергия за първата си за сезона премиера, хористите от Музикалния театър пресякоха бул. "Васил Левски", за да поканят софиянци на "Прилепът"

"Ти промeняш играта. Играта променя теб" - актьори и творци в седмата Нощ на театрите

Нощните персонажи на Диляна Флорентин с добавена реалност в книжка и изложби в София през ноември