Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Театърът като хроника на любовта - "Аскеер" 2017

АСКЕЕР

Театърът като хроника на любовта - "Аскеер" 2017

Театърът е нещо, без което може, но нали човек живее за нещата, без които не се умира", каза драматургът Константин Илиев, който получи Аскеер за цялостен принос

Участниците в церемонията пеят "Върви народе възродени" заедно с публиката (Снимка: BulFoto)

На 24 май - Денят на най-светлия ни празник: празникът на българската духовност, просвета и култура и на славянската писменост, в Театър "Българска армия", за 27 път Фондация "Академия Аскеер" връчи своите национални награди за постижения в театралното изкуство през изтеклия сезон. 

Още

Вижте кой ще се бори за "Аскеер 2017"!

Вижте кой ще се бори за "Аскеер 2017"!

През годините Академията разчиташе на своите не конвенционални, а притежаващи вътрешноприсъща посветеност журита, наброяващи днес - с естествени вариации - до 100 най-изявени артисти и културни дейци.

Изборът за всяка една от общо 12-те наградни категории принадлежи на широка театрална и духовна общност - актьори, режисьори, сценографи, композитори, драматурзи, театроведи, на писатели, хуманитаристи и учени културолози, които формират журитата на Академия "Аскеер".

Председателят на фондация "Аскеер" Милен Миланов и актрисата Татяна Лолова (Снимка: BulFoto)

Милен Миланов - председател на Фондация "А`Аскеер":

Академия Аскеер" непрекъснато се променя, стремим се да бъдем в крак с времето и то да ви кажа това не е насила. Достатъчно е човек да има очи и уши, така да ги освободи към съсловието и нещата се продиктуват от необходимостта.

От създаването на отличията до сега 198 са творците, удостоени със статуетката на рицаря Аскеер, дело на Георги Чапкънов - Чапа.

Правете изкуство, а не война, в този наш идиотски свят", призова актрисата Меглена Караламбова, която спечели "Аскеер - 2017" за водеща женска роля за Майката в "Разговори с мама" по Сантяго Овес от Жорди Галсеран, постановка на Венцислав Кулев в Театър 199 "Валентин Стойчев".

Меглена Караламбова (Снимка: БТА)

"Мислех, че ми дават наградата, защото другите две актриси са на представления, но аплодисментите ви ме карат да вярвам, че я заслужавам", пошегува се Меглена Караламбова в отговор на бурните ръкопляскания и възгласите "Браво!", с които беше посрещната.

"Театърът като хроника на любовта" беше мотото на галаспектакъла под режисурата на Диана Добрева - шеговито-романтична и "поучителна" мозайка от музикални номера, фрагменти от вълшебни приказки и театрални образци от различни епохи - с акцент върху античността, с които актьорите от трупата представяха номинираните си колеги.

Диана Добрева (Снимка: БТА)

Диана Добрева беше удостоена с "Аскеер" за режисура за постановката си "Вълци" по "Трънски разкази" от Петър Делчев в Пловдивския театър. Тя благодари на всички актьори в България, които въпреки липсата на материална мотивация, държат високо духа и сърцата си и продължават да сътворяват чудото театър.

"Вълци" взе още две награди - за поддържаща женска роля - на Ивана Папазова за Икония, и за театрална музика - на Петя Диманова.

За водеща мъжка роля беше отличен Свежен Младенов - поп Кръстьо във "Великденско вино" от Константин Илиев на Весела Василева в Театър "Възраждане". В същата трупа отиде и наградата за поддържаща мъжка роля - на Йордан Ръсин за Телегин във "Вуйчо Ваньо" от Чехов на Григор Антонов.

Свежен Младенов (Снимка: БТА)

Бележитият драматург Константин Илиев, награден с "Аскеер-2017" за цялостен принос към театралното изкуство, беше аплодиран продължително от всички присъстващи, изправени на крака.

Без любов, както и без театър животът няма никаква стойност, заяви Константин Илиев, носител на "Аскеер" за цялостен принос (Снимка: BulFoto)

"Театърът е нещо, без което може, но нали човек живее за нещата, без които не се умира - като театъра и любовта, без които животът е тъжен и няма стойност", каза драматургът. Той припомни думите на Гьоте, че създаването на една нация завършва с разцвета на националната драма и театър. По тази логика повяхването на цветето театър може да е показателно за състоянието на една нация, отбеляза Константин Илиев.

Чърчил през Втората световна война не се е съгласил да се съкрати бюджета за култура, защото според него войната се води, за да се спаси културата. А когато днес у нас някой повдигне въпроса, отговорът е: "Няма пари!". "Контраотговорът" може да е: "Сложете ред в държавата и ще има пари", посочи драматургът.

С видеоклип беше почетена паметта на проф. Богдан Богданов, режисьорката Юлия Огнянова, писателя Георги Данаилов, актьорите Никола Гълъбов, Илия Раев, Никола Анастасов, Мирослав Косев.

Статуетката на Чапа за съвременна българска драматургия заслужи Николай Гундеров за "Пробен срок", постановка на Тея Сугарева в Театър 199. С характерното си чувство за хумор авторът нарече положението в българския театър задушно, а не задушевно, защото, по думите му, има много сценичен пушек. Той може да има и положителна роля - да прикрива фалша и маниерността, но най-добрата кислородна маска срещу тях е хуморът, смята драматургът. За него това е и най-верният път към сърцето на зрителя.

Владимир Люцканов (Снимка: BulFoto)

Най-доброто представление за 2017 г. според Академия "Аскеер" е "Еквус" от Питър Шафър на Стайко Мурджев в Младежкия театър "Николай Бинев".

"Изгряващите звезди" на "Аскеер-2017" са три - Боян Крачолов за режисурата и Димитър Крумов и Иван Николов за ролите си в "Това НЕ Е Хамлет", авторски спектакъл на Боян Крачолов по текстове на Шекспир, Бекет, Молиер, Сервантес, Том Стопард, Петер Вайс, Мюлер, Калдерон и други в Театралната работилница "Сфумато".

Свила Величкова (Снимка: БТА)

Свила Величкова "обра" статуетките за костюми и за сценография - за "Малката морска сирена" от Катрин Ан по приказката "Малката русалка" от Андерсен, постановка на Василена Радева в Театър "София".

По традиция празникът завърши с общо изпълнение - от сцената и залата, на химна на светите братя Кирил и Методий "Върви народе, възродени!".

Спонсори на наградите "Аскеер" са "Овергаз", "Евробет", "Синергон холдинг" и Столичната община, а медийни партньори - БНТ, БНР и БТА.

Пълен списък с наградените:

Изгряваща звезда

Боян Крачолов, Димитър Крумов и Иван Николов (Снимка: BulFoto)

Боян Крачолов за режисурата и Димитър Крумов и Иван Николов за ролите си в "Това НЕ Е Хамлет", авторски спектакъл на Боян Крачолов по текстове на Шекспир, Бекет, Молиер, Мигел де Сервантес, Том Стопард, Петер Вайс, Мюлер, Калдерон и други, Театрална работилница "Сфумато"

Поддържаща мъжка роля

Йордан Ръсин (Снимка: БТА)

Йордан Ръсин за ролята на Телегин във "Вуйчо Ваньо" от Антон П. Чехов, постановка Григор Антонов, Общински културен институт Театър "Възраждане"

Поддържаща женска роля

Ивана Папазова (Снимка: БТА)

Ивана Папазова за ролята на Икония във "Вълци" по "Трънски разкази" от Петър Делчев, постановка Диана Добрева, Драматичен театър "Н. О. Масалитинов" - Пловдив

Сценография

Свила Величкова за "Малката морска сирена" от Катрин Ан по приказката "Малката русалка" от Ханс К. Андерсен, постановка Василена Радева, Театър "София"

Костюмография

Свила Величкова за "Малката морска сирена" от Катрин Ан по приказката "Малката русалка" от Ханс К. Андерсен, постановка Василена Радева, Театър "София"

Театрална музика

Петя Диманова (Снимка: БТА)

Петя Диманова за "Вълци" по "Трънски разкази" от Петър Делчев, постановка Диана Добрева, Драматичен театър "Н. О. Масалитинов" - Пловдив

Водеща мъжка роля

Свежен Младенов за ролята на поп Кръстьо във "Великденско вино" от Константин Илиев, постановка Весела Василева, Общински културен институт Театър "Възраждане"

Водеща женска роля

Меглена Караламбова за ролята на Майката в "Разговори с мама" по Сантяго Овес от Жорди Галсеран, постановка Венцислав Кулев, Театър 199 "Валентин Стойчев"

Режисура

Диана Добрева за "Вълци" по "Трънски разкази" от Петър Делчев, Драматичен театър "Н. О. Масалитинов" - Пловдив

Най-добро представление

"Еквус" от Питър Шафър, постановка Стайко Мурджев, Младежки театър "Николай Бинев"

Съвременна българска драматургия

Георги Лозанов и Александър Секулов връчват „Аскеер“ за съвременна българска драматургия на Николай Гундеров, за пиесата "Пробен срок" (Снимка: BulFoto) (Снимка: BulFoto)

"Пробен срок" от Николай Гундеров

(Театър 199 "Валентин Стойчев", постановка Тея Сугарева, 5 ноември 2016 г.)

Академия "Аскеер" удостои с Голямата награда

ЗА ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС КЪМ ТЕАТРАЛНОТО ИЗКУСТВО "АСКЕЕР 2017" - Големия български драматург КОНСТАНТИН ИЛИЕВ.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Студентите на Малин Кръстев от Театрален колеж "Любен Гройс" - на сцената на Народния

Дипломният им спектакъл "Шум и бяс", можем да видим на 21 юни на Голяма сцена, предстоят последни представления за сезона на хитови спектакли

"Любовни истории" на Габровския театър ще има премиера в София

Постановката, създадена по едноименната пиеса на Иво Сиромахов, ще се играе на 14 юни в парк-театър "Борисова градина"

Народният театър тръгва на най-голямото си турне от 14 години насам

Шест заглавия и 21 представления ще гостуват в 11 български града в продължение на месец

Андрю Лойд Уебър обеща да отвори театрите си в Лондон дори под заплаха от арест

Той заяви, че неговите театри са подложени на "остър финансов стрес" заради ограниченията, които го принудили да направи втора ипотека на дома си в Лондон

Балет "Арабеск" представя "Опера Diva" с вечната музика на Белини, Верди, Пучини

Спектакълът е на 20 юни 2021 г. от 17.00 ч., на сцената на Музикален театър