Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Вижте кой ще се бори за "Аскеер 2017"!

АСКЕЕРИ

Вижте кой ще се бори за "Аскеер 2017"!

Драматургът Константин Илиев е удостоен с голямата награда "Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство

"Великденско вино", театър "Възраждане"

Драматургът Константин Илиев е удостоен с голямата награда "Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство. Това съобщи председателят на фондацията "Академия "Аскеер" Милен Миланов на пресконференция днес, на която бяха обявени номинациите за тазгодишните награди.

Константин Илиев

За "Аскеер 2017" за най-добро представление са номинирани "Богът на касапницата" от Ясмина Реза, постановка на Антон Угринов в Народния театър "Иван Вазов", "Великденско вино" от Константин Илиев, постановка на Весела Василева в Театър "Възраждане" и "Еквус" от Питър Шафър, постановка на Стайко Мурджев в Младежки театър "Николай Бинев".

За отличието за режисура са номинирани Диана Добрева за "Вълци" по "Трънски разкази" от Петър Делчев, Григор Антонов за "Вуйчо Ваньо" от Антон П. Чехов и Стайко Мурджев за "Еквус" от Питър Шафър.

Владимир Карамазов и Александра Василева в "Богът на касапницата"

В категория "Водеща мъжка роля" претендентите за "Аскеер 2017" са Владимир Карамазов за ролята на Ален Рей в "Богът на касапницата", Иван Юруков - Найден в "Майстори", и Свежен Младенов за ролята на поп Кръстьо във "Великденско вино".

Иван Юруков и Гергана Змийчарова в "Майстори", Народен театър

При жените съревнованието е между Александра Василева за ролята на Анет Рей в "Богът на касапницата", Меглена Караламбова - Майката в "Разговори с мама", Радена Вълканова за ролята на Вероник Улие в "Богът на касапницата".

За изгряваща звезда се конкурират Боян Крачолов, Димитър Крумов и Иван Николов за "Това НЕ Е Хамлет", Весела Василева за "Великденско вино" и Каталин Старейшинска за ролята на Роберта в "Дани и дълбокото синьо море".

Номинираните за поддържаща мъжка роля са Ивайло Христов за ролята на Лебедев Павел Кирилич в "Иванов", Йордан Ръсин за ролята на Телегин във "Вуйчо Ваньо" и Цветан Алексиев за ролите на Йоан Кръстител и Йона в "Последно изкушение".

Ивана Папазова във "Вълци", Драматичен театър "Пловдив"

За поддържаща женска роля се конкурират Ивана Папазова за ролята на Икония във "Вълци" по "Трънски разкази", Станка Калчева за ролята на Дора Странг в "Еквус" и Ива Тодорова за ролята на Еколожката в "Добре дошли в България".

В категория "Сценография" попадат Мариета Голомехова за "Последно изкушение" от Никос Казандзакис, драматургична версия на Веселка Кунчева и Ина Божидарова, постановка на Веселка Кунчева в Народен театър "Иван Вазов", Свила Величкова за "Малката морска сирена" от Катрин Ан по приказката "Малката русалка" от Ханс К. Андерсен, постановка на Василена Радева в Театър "София" и Юлиана Войкова-Найман за "Майстори" от Рачо Стоянов, постановка на Петринел Гочев в Народен театър "Иван Вазов".

За наградата за костюмография се съревновават Мира Каланова за "Влюбеният Шекспир", Свила Величкова за "Малката морска сирена" и Юлиана Войкова-Найман за "Майстори".

"Анна Каренина" , театър "София"

"Аскеер 2017" за музика си оспорват Петър Дундаков за "Еквус", Петя Диманова за "Вълци" и Христо Йоцов за "Анна Каренина".

Журито е обсъдило 119 представления, 67 от тях са реализирани премиери в София, 52 спектакъла са представени от извънстолични театри. Седем столични сцени са сред номинираните с 13 заглавия, а два извънстолични театъра - с 3 заглавия. Заедно с категория "Съвременна българска драматургия", чиито номинации бяха обявени миналата седмица, разгледаните спектакли през годината от "А'Аскеер", са 143.

"Еквус", Младежки театър "Николай Бинев"

Журито отбеляза, че през последните години се произвеждат все повече представления. Очаквахме това количество да доведе до някакво по-различно качество, но засега няма подобна тенденция. Много е голям броят на независимите чисто комерсиални театрални проекти, които, за съжаление, не водят до качествен театър, отбелязаха от журито.

През целия сезон се чуваха думи, че той е слаб, но има неща, които показват силата на българския театрал, коментира Милен Миланов. Той добави, че на много малко места в Европа има такова множество от професионални и на високо ниво театри, както в България. Ние казваме слаб сезон, но това е изключително силен европейски сезон за българския театър и винаги е било така, заяви Миланов.

Наградите "Аскеер" ще бъдат връчени за 27-ми път на 24 май в Театър "Българска армия". Церемонията ще бъде излъчена на живо от БНТ в 19.00 ч.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Ромео и Жулиета" на Петринел Гочев е следващата тема в "Представленията, които ни създадоха"

На 20 юни Петринел Гочев ще бъде последният гост за сезона в поредицата на Yalta Art Room

Адаптация на класически роман за юноши спечели награда "Тони" за най-добър мюзикъл

Мюзикълът "Аутсайдерите" е по едноименния роман на С. Е. Хинтън за враждата между улични банди през 60-те години в Оклахома

В театър "София" започнаха репетициите на "Котка върху горещ ламаринен покрив"

Стайко Мурджев е режисьор на пиесата по един от най-емблематичните текстове на американския театър, отличен с награда "Пулицър" през 1955 година

Мария Стефанова взе наградата за най-добра женска роля на Националния фестивал на малките театрални форми във Враца

В края на фестивала са връчени общо седем награди, определени от жури, в което бяха изтъкнатите театрални критици и експерти проф. Калина Стефанова, Аве Иванова и Владимир Петков

"Господин Ибрахим и цветята на Корана" на Мариус Донкин с голямата награда на Международния фестивал "МоноАкт"

Монодрамата на българския актьор и режисьор разгръща човешки съдби като послание за преодоляване на различията, тя е химн за обичта и толерантността

На театър с варненски стил през юни

Tри фестивални участия и национално турне на ДT "Стоян Бъчваров"