Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Световноизвестният драматург Хуан Майорга идва за първи път в България

СПЕЦИАЛНИ ГОСТИ

Световноизвестният драматург Хуан Майорга идва за първи път в България

Писателят ще гледа "Хамелин" в Сатирата

"Хамелин" (Снимка: Виктория Караколева, Сатиричен театър)

Световноизвестният испански драматург Хуан Майорга ще посети хитовата постановка "Хамелин" по неговата пиеса на 22 март в Камерната зала на Сатиричния театър.

Представлението е част от Софийския театрален салон, защото има две номинации за националните награди "Икар" - за дебют - на режисьорката Александра Петрова и на актьора Мартин Христов, съобщават организаторите пред БТА.

В актьорския екип са и Димитър Захариев, Павел Иванов, Надя Керанова, Иван Станчев, Калин Пачеръзки. Сценографията е на Десислава Банкова, преводът - на Нева Мичева.

С "Хамелин" (2005) Хуан Майорга печели испанската награда за сценични изкуства "Макс" в четири категории, сред които за най-добър драматург и най-добро представление. През 2016 г. получава наградата "Europe Prize Theatrical Realities" - най-престижната европейска награда за драматургия. Определят го като най-добрия жив испански драматург. Пиесите му са поставяни във водещи театри в цяла Европа.

"Хамелин" (Снимка: Виктория Караколева, Сатиричен театър)

"Имало едно време чуден град на име Хамелин. Но една сутрин, когато се събудили, жителите му открили, че навсякъде са плъзнали плъхове. Отчаяни, защото гадините вече се прескачали из домовете им, те се споглеждали безпомощно и не знаели какво да сторят. Тогава в Хамелин пристигнал един човек, от чиято флейта се разнасяла прелестна мелодия..."

"Хамелин" (Снимка: Виктория Караколева, Сатиричен театър)

Какъв е светът, видян през очите на едно дете, и какъв е светът, който възрастните създават за своите деца?

Възможно ли е да се бориш за промяна, когато ти самият си част от системата? Това са част от въпросите, на които търси отговор "Хамелин".

Действието се развива в модерен и прогресиращ град. Следователят Монтеро поема тежък случай, който взривява общественото мнение. Разследването разплита педофилска мрежа, в която са замесени богат мъж и деца от бедняшки квартали.

И двете страни отричат да има консумирано престъпление - просто заможен човек със златно сърце е помогнал финансово на многодетно семейство. Щом бащата не може да си намери работа, няма проблем малолетният му син да погостува на богатия благодетел...

За следователя Монтеро, който се бори да се справи с кризата в семейството си, достигането до пълната истина е от жизненоважно значение.

Пътят на полицейското разследване запалва светлините на Другия град, който сме свикнали да не забелязваме, за да ни отведе на мястото, където болката и обичта, насилието и състраданието експлодират, за да създадат оглушителния вакуум на мълчанието.

Хуан Майорга

Хуан Майорга е роден през 1965 година в Мадрид. През 1988 се дипломира в две специалности - Философия и Математика. Специализира в Германия и Франция. Става доктор по философия с дисертация върху немския философ Валтер Бенямин.

В началото на кариерата си преподава математика, а по-късно Драматургия и Философия в Кралското висше училище за драматично изкуство в Мадрид.

Ръководител е на катедрата по Сценични изкуства към Университет Карлос III, Мадрид. Автор е и на редица философски трудове, есета и статии, в които разглежда теми като историята, паметта, Европа, Аушвиц, връзката между културата и жестокостта, както и, разбира се, театъра.

Хуан Майорга е автор на над 40 пиеси, преведени на над 20 езика и поставени в над 30 страни.

Известният като "лошото момче" на френското кино режисьор Франсоа Озон ("Осем жени", "Басейнът") базира сценария на филма си "Dans la maison" ("В къщата") върху пиесата на Майорга "Момчето от последния чин".

Филмът печели отличията за най-добър филм и най-добър сценарий на кинофестивала в Сан Себастиян през 2012, както и приза на ФИПРЕССИ от фестивала в Торонто.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Кралицата на корейската ъндърграунд сцена идва за първи път в България

Внушителният спектакъл ДРАКОНИ на Еън-Ми А ще бъде представен на 3 юни от ONE DANCE WEEK

Маргарита Младенова и "Мислещите тръстики"

"Мислещите тръстики" е посветен на поезията на Миряна Башева

Там, където физиката се среща с метафизиката

"НЕОнавтика" е новият спектакъл на "Театър на сетивата". Премиерата е на 29 януари в сградата на Химическия факултет на Софийския университет

Софийската опера посвещава "Риголето" на паметта на маестро Борислав Иванов

Спектакълът "Риголето" на 30 януари ще бъде посветен на паметта на маестро Борислав Иванов

Сатирата обявява конкурс за стендъп комедия

Конкурсът е явен - за непубликувани, непоставяни, неучаствали в други конкурси нови сатирични комедии. Крайният срок за получаване на пиесите е 31 август, а наградата е 1 500 лева

"Осъдени души" на режисьора Бойко Илиев ще се играe в шуменския ДКТ "В. Друмев"

В ролите на Фани Хорн, отец Ередия и Жак Мюрие се превъплъщават добре познатите от театралната сцена, малкия и големия екран актьори Елена Петрова, Ники Илиев и Любомир Ковачев