Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Сцена "Дерида" закрива сезона с две представления на испанския хореограф Ричард Масшерин

СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ

Сцена "Дерида" закрива сезона с две представления на испанския хореограф Ричард Масшерин

Ричард е хореограф, финалист в рамките на международния фестивал за съвременен танц MASDANZA, който се състои всяка година на Канарските острови и едно от престижните събития в света на танца

"CAER, CAER, CAER" или "Падане, падане, падане" е проект-изследване на Ричард Масшерин, който се разклонява в различни форми и предложения, при които уязвимостта на тялото и неизбежността на падането са фундаментални за изследването (Снимка: Joaquin Ponce

В сряда на 27.07.2022 г. от 19:30 ч. на Сцена ДЕРИДА можете да се запознаете с работата на Ричард Масшерин, артист, международен хореограф от "Резидентска програма на Derida Dance Center", която се осъществява с подкрепата на Столична община - календар на културните събития.

Ричард е хореограф, финалист в рамките на международния фестивал за съвременен танц MASDANZA, който се състои всяка година на Канарските острови и едно от престижните събития в света на танца.

"CAER, CAER, CAER" или "Падане, падане, падане" е проект-изследване на Ричард Масшерин, който се разклонява в различни форми и предложения, при които уязвимостта на тялото и неизбежността на падането са фундаментални за изследването. Проектът изследва и свързва различна медия - танц, пърформанс, видео и фотография.

"CAER, CAER, CAER" или "Падане, падане, падане" е проект-изследване на Ричард Масшерин, който се разклонява в различни форми и предложения, при които уязвимостта на тялото и неизбежността на падането са фундаментални за изследването (Снимка: Joaquin Ponce De Leon)

Основен похват в пърформънса е вземането на решения, които извеждат тялото извън контрол, моментум, гравитация или физическо усилие. Връзката между емоционалното и физическото падане, между тялото и звука, между танца и пърформанса. Масшерин предлага едно пътешествие към хаоса и провала.

Концепцията, режисурата, хореографията и изпълнението са на Ричард Масшерин, като той работи с композитора Алехандро Да Рока, драматурга Алберто Кортес и визуалния артист Самюел Фуентес.

Билети за представлението можете да откриете тук. 

Ричард е хореограф, финалист в рамките на международния фестивал за съвременен танц MASDANZA, който се състои всяка година на Канарските острови и едно от престижните събития в света на танца (Снимка: Алваро Лукас)

Още

ANTIstatic - ANTIwar: Танцът срещу статичността в мисленето

ANTIstatic - ANTIwar: Танцът срещу статичността в мисленето

В събота (30.07.2022 г.) от 19:30 ч. на Сцена ДЕРИДА, Масшерин ще представи своя работен процес в рамките на резидентската програма, като събитието ще се проведе с вход свободен.

VACÍO ESPIRITUAL (Душевна празнота) е пърформативна акция, която използва съвременен танц, в който тялото и звука умоляват и се свързват на живо.

Представлението говори за уязвимостта чрез излагането на показ: Показва тяло, което отива към самоунищожение чрез връзката си с електронната музика и сцената като място за изложба.

Екипът иска да изследва какво е празното пространство: Как звукът прониква празното пространство? Колко движение може да има в него? Как се появява тялото и как запълва пространството? Как това се отразява на движението? Как може да се предаде усещането за празно пространство? Колко празни могат да бъдат всъщност тялото, звукът, пространството, светлината?

Испанският хореограф пристига в България, след като през октомври 2021 година, Ричард Масшарин беше удостоен със специална награда "Резиденция в Derida Dance Center", по време на официалната церемония, в присъствието на представители на кмета на Лас Палмас в Театър Перес Галдос в столицата на Гран Канария и близо 30 чуждестранни куратори на фестивали.

Още

Звездата на португалската танцова сцена Марко да Силва Ферейра закрива ONE DANCE WEEK 2022

Звездата на португалската танцова сцена Марко да Силва Ферейра закрива ONE DANCE WEEK 2022

Още

"Жената, която уши знамето" - танцов филм изследва постиженията на жените в българската история

"Жената, която уши знамето" - танцов филм изследва постиженията на жените в българската история

Още

Танци от гетата на Рио де Жанейро взривяват Пловдив

Танци от гетата на Рио де Жанейро взривяват Пловдив

Още

Топлоцентрала представя най-актуалния танцов пърформанс на Саша Валц

Топлоцентрала представя най-актуалния танцов пърформанс на Саша Валц

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Спектакли от Испания, Финландия и Гърция във втория уикенд на One Dance Festival

Фестивалът за танц и пърформанс продължава с испански фолклор, воугинг и женски чар

Премиера на операта "Норма" на сцената на Старозагорската опера

Спектаклите ще се състоят на 16 и 17 май от 19.00 часа на сцената на операта

Почина режисьорът и дългогодишен директор на Варненския куклен театър Злати Златев

Поклонението ще се състои на 20 май в ритуалната зала на гробищния парк "Тополи" във Варна.

Музикално-танцовият спектакъл "Европа танцува" с послание за чиста природа

Над 250 ще бъдат тази година участниците, които ще забавляват зрителите с богата и разнообразна програма от изпълнения на класически и модерен балет, европейски и български фолклор, латино танци и съвременни денс стилове

Верена Билингер и Себастиан Шулц: Изкуството позволява да отворим разговор за трудните теми

Те представят утре вечер танцовия спектакъл hip piece в рамките на Международния фестивал за съвременен танц "Антистатик", който се открива днес