Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Силвия Медзаноте от "Матия Бадзар" пред Impressio: Пяла съм с Райна Кабаиванска, работим по съвместен проект с Краси Аврамов

ХОРА-ГЛАСОВЕ

Силвия Медзаноте от "Матия Бадзар" пред Impressio: Пяла съм с Райна Кабаиванска, работим по съвместен проект с Краси Аврамов

Певицата пристига у нас и ще пее в Пловдив

На 12 декември в Пловдив ще пее последната вокалистка на легендарната италианска група "Матия Бадзар" - Силвия Медзаноте. Изпреварващо, успяхме да се свържем с нея и да й зададем няколко въпроса, специално за Impressio:

- Силвия, с нетърпение ви очакваме в Пловдив, и искаме да научим повече за вас. Разкажете, моля, малко за себе си в личен план.
- Аз съм човек, който има голяма страст към музиката. Тя ми дава много и благодарение на нея обикалям света. Живея в Болоня, моят съпруг е сицилианец, обичам животните - имам три котета и две кучета, и съм голям почитател на киното. В общи линии, това е животът ми. И още - обичам добрата храна и хубавото вино.

- Как ви срещна съдбата с "Матия Бадзар"? Всъщност, доколкото знам, на два пъти се разделяте с групата - какво наложи това?
- През 2000 година се запознах с Джанкарло Голци, който е историческият лидер на "Матия Бадзар". Още в първата си среща ние изпитахме огромна симпатия един към друг. Той ме избра да стана вокалистка на групата и започнахме да работим заедно. Участвахме в конкурса "Санремо" и още през 2000-та и 2001 година спечелихме трето място. А през 2002 година взехме първото място с песента "Съобщение за любов". През 2004 година се разделих с групата, с намерението да направя солова кариера и записах два албума, с които участвах в театрални спектакли. През 2010 година решихме отново да се съберем и да работим по няколко проекта. Но през 2015-а, за съжаление, почина моят "брат" и приятел Джанкарло Голци и това ме накара отново, за втори път да напусна групата.

- Каква е ситуацията в момента на музикалния пазар в Италия?
- Появата на Интернет доведе до "огъване" на музикалния пазар в Италия. Промени го тотално. Незаконното и безплатно сваляне на музика от Интернет намали баснословно инвестициите на продуцентите в качествената музика. Започнаха да се създават проекти "от днес за утре" - комерсиална музика. В моята работа аз винаги съм търсела качествената музика и се радвам, че има публика, която ме разбира и оценява това, което правя.

- Какво е личното ви отношение към конкурси като "Евровизия"?
- Този конкурс дава възможност за сравнение на вкусовете на хората от близки и далечни музикални светове. Следя "Евровизия" с голям интерес. Не само заради конкуренцията, но за да разбера музикалното мислене на отделните нации.

- "Матия Бадзар" има много успехи и на конкурса "Санремо". Каква е ситуацията с този конкурс днес? Все така ли е популярен в Италия?
- "Санремо" остава и до днес най-важният музикален форум в Италия. В рамките на една седмица, докато тече конкурсът, медиите и слушателите следят всичко. Така че един изпълнител има възможност бързо да получи "обратна връзка" от публиката и специалистите. В течение на времето, регламентът на "Санремо" се промени. Например, сега публиката може да гласува чрез телевизията, и резултатът се вижда веднага.

- Две наши момиченца - Ивелина и Тоника Андрееви се радват на съвместно изпълнение с вас, на песента "Росинка"...Тя е по аранжимент на наша народна песен...
- Да ви кажа, текстът на "Росинка" е мой. Тя стана хит на нашия италиански конкурс за деца. Влюбих се в оригиналната музика на българската фолклорна песен. Във вашия фолклор музиката има "цветове". Очарована съм и от двете момиченца, с които пях във Варна.

- "Нашата песен е "Руфинка е болна легнала...", а за какво разказва вашият текст на "Росинка"?
- За едно глухо дете, което мечтае за звуци в "тишината", в която живее.

- А как се запознахте с нашия изпълнител Красимир Аврамов?
- В последно време работя заедно с композитора и продуцент маестро Пино Маркучи, по един международен проект. Целта на този проект са дуети с различни певци от други държави. Маестро Маркучи ме запозна с Красимир, аз чух неговия невероятен глас и в мен нямаше никакво колебание - идеята да пеем заедно се роди спонтанно. В момента избираме кои са най-подходящите песни за нас двамата, за да съберем нашите гласове - моят и неговият.

- Познавате ли и други български изпълнители, освен Красимир Аврамов?
- Да. Райна Кабаиванска - тя живее в Модена - един много скъп на сърцето ми град. Даже успях да участвам в един спектакъл заедно с нея - в театър "Storki", Modena. 

- Какво харесвате в България?
- Имах възможността да оценя страхотните плажове на Варна и Бургас и дори във Варна изкарах една Нова година с "Матия Бадзар". Много пъти съм била в София и харесвам новото, модерно строителство в нея. При следващо идване бих искала да видя всички останки от романската епоха в София. А в Пловдив - Античния театър.

Интервю на Еми МАРИЯНСКА

Превод от италиански: Лидия Маджарова

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Моби Дик" на режисьорката Диана Добрева с премиера на 11 и 12 февруари в Народния театър

На 11 и 12 февруари 2024 г. на Голяма сцена. Автор на текста е Александър Секулов

Largo на турския хореограф Корхан Башаран с премиера в "Сфумато"

Премиерата на Largo ще се състои на 1 и 28 декември от 19 часа

Маргарита Младенова и Иван Добчев са гости в публична среща, посветена на провала

На 25 ноември двама от най-добрите театрални режисьори в България ще гостуват на поредицата Артисти говорят за провала

Националната опера и балет на Украйна с гала спектакъл в София

Магическото балетно представление ни гостува на 15 май в Зала 1 на НДК и е единственият спектакъл за Източна Европа от предстоящото турне на трупата за 2024 година