Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Семеен съвет" - най-новото заглавие на Атанас Атанасов и Театър 199

МЕЛПОМЕНА

"Семеен съвет" - най-новото заглавие на Атанас Атанасов и Театър 199

Какво се случва, когато една фамилия създаде собствена икономическа система и необичайна форма на демокрация у дома?

Анастасия Ингилизова, Георги Спасов, Васил Дуев, Христина Джурова и Никола Стоянов в "Семеен съвет", постановка на Атанас Атанасов (Снимка: Симон Варсано)

Вчера в Тетаър 199 "Валентин Стойчев" се състоя премиерата на ярката комедия "Семеен съвет" на нашумялата италианска драматуржка Кристина Клементе, под режисурата на Атанас Атанасов и превода на Нева Мичева.

Георги Спасов, Анастасия Ингилизова, Никола Стоянов, Христина Джурова и Васил Дуев в "Семеен съвет" (Снимка: Симон Варсано)

Рецепта за палачинки СЕМЕЙНА ХАРМОНИЯ

Ще имате нужда от:

1 дом (по възможност с достатъчно стаи)
3-6 души, в зависимост от това, колко порции предвиждате
1-2 чаени лъжици средства, достатъчни за порциите
2-3 стръка смях
1 бутилка червено раздразнение
2 чаши търпение
1 глава доверие

и накрая... обич, на око

Първо изберете къщата и се уверете, че тя е подходяща за вашето семейство. Смесете желаното количество хора внимателно, за да не ги повредите. Поръсете с необходимата материална сигурност. В отделна купа разбъркайте любовта и смеха заедно и ги добавете. Внимателно отворете бутилката раздразнение и го оставете да подиша, за да е в подходящо състояние когато дойде време за сервиране. Накрая разпределете равномерно търпението и резените доверие, като се уверите, че покриват цялата повърхност, инак може напълно да се провали рецептата!

...Всъщност, има много начини да се оплеска една рецепта...

Никола Стоянов, Георги Спасов, Анастания Ингилизова, Христина Джурова, Васил Дуев в "Семеен съвет" на Театър 199 (Снимка: Симон Варсано)

Но не и театрална такава, като постановката "Семеен съвет". Съставките на Кристина Клементе са спазени безупречно от Нева Мичева, разбъркани са вещо от Атанас Атанасов, оформени изящно от Невена Белева и Кирил Наумов и композирани със замах от Никола Стоянов.

А зрителят ще бъде обслужен с огромно старание от героите на тази политико-романтично-зловеща комедия: леко несръчния Рамон (Георги Спасов), малко обърканата Мариона (Анастасия Ингилизова), обсебения от китарата си Рок (Никола Стоянов), буреносната чаровница Айна (Христина Джурова) и пристъпващия като Казанова Марк (Васил Дуев).

Васил Дуев, Христина Джурова и Георги Спасов в "Семеен съвет" на Театър 199 (Снимка: Симон Варсано)

Една фамилия е създала своя необичайна форма на демокрация у дома. Семейство Солé-Аметлие избира председател с четиригодишен мандат, следва строги правила по време на събранията си и при всяко гласуване. Създава структури за разпределение на отговорностите, прилага собствена икономическа система.

Христина Джурова в "Семеен съвет" на Театър 199 (Снимка: Симон Варсано)

Но докъде може да доведе подобно управление? Възможно ли е например седмичният график за миенето на чинии да се превърне в грандиозен проблем, или пък рецептата за палачинки да възпламени дебати, напомнящи разгорещените политически престрелки по високите етажи на властта в една държава? И кога у порасналите вече деца назрява моментът за бунт в името на по-голяма искреност и справедливост? Може би, когато на вратата почука любовта. Но и тя е игра с тайнствени и непредвидими правила...

Комедията "СЕМЕЕН СЪВЕТ" ще разплете пред Вас един развлекателен сюжет, изпълнен с множество интриги и с неочакван, хитроумен край.

Васил Дуев, Никола Стоянов, Анастасия Ингилизова, Георги Спасов и Христина Джурова в "Семеен съвет" на Театър 199 (Снимка: Симон Варсано)

Кристина Клементе е родена на 30 март 1977 г. в Барселона. Обучава се в Театралната академия на Барселона и в Института "Сала Бекет". Като драматург тя става известна с пиесите си "Оркестър Рай" (2007, Театър "Версус") и "Марк и Паула" (2008, "Сала Бекет"). А сред другите нейни заглавия за сцена са: "Ние идваме в Тибидабо" (2008, Театър "Версус", получила Награда на критиката) и "Великата нощ на Лурдес Г.", написана през същата година в съавторство с Хосеп Мария Миро (Театър "Версус", за която, през 2009 г. са удостоени с театралните награди "Луис Сола" и "Грек"), следва "Нашите шампиони" (2012, Театър "Гауди").

През 2013 г. "Семеен съвет" се превръща в сензация, още с появата си в "Сала Бекет" и е наградена от Форума на писателите в Тарагона. Като режисьор Кристина Клементе поставя "Извън играта" от Серхи Белбел (2010, Театрална лаборатория "Бамбалина"). Заедно с него е съсценарист на игралния филм "Ева" (2011). Тя е автор на популярните телевизионни поредици "В сърцето на града" и "Като че ли беше вчера".

Кристина Клементе преподава драматургия в Института "Сала Бекет", където наскоро реализира една от своите ранни пиеси - "Цепелин" (2008).

"Семеен съвет" на Театър 199 (Снимка: Симон Варсано)

Ето какво казва режисьорът Атанас Атанасов за най-новата си постановка:

"Харесвам тези пиеси, които ме грабват от първите си страници и прочитам "на един дъх". Останалите чета от инат. Харесвам и онези пиеси, които независимо дали при първия прочит са завладяващи или скучни, провокират актьорската ми природа и я изкушават моментално да се напъха под кожата на някой от персонажите.

Първата среща с пиесата на Кристина Клементе предизвика незабравимо вълнение на човешкия ми дъх, но провокира и усещане за актьорско пиршество. Понякога съм алчен, а в случая исках да вляза под кожата на всички персонажи. Това беше и причината да предприема поредната си постановъчна авантюра.

Десетина дни преди премиерата, когато хаосът започва да се подрежда и всичко е ясно, но не съвсем... когато адреналинът се покачва и нещата уж се случват, обаче... Не съм нервен, не!

Седя на последния ред в тъмната зала и проигравам всички роли... Актьорското пиршеството на колегите от сцената, десетина дни преди премиерата предизвиква и спонтанната ми усмивка... и смеха... и приглушения кикот, и самотната ми тъжна сълза... Не мога да не бъда благодарен. Може би защото за пореден път се убеждавам, че Актьорът е човек, но не като хората.

Имам чувството, че и вие, прекрачвайки прага на театъра в ролята на зрители, но и на човеци, ще бъдете докоснати с вълнението, което продължавам да нося със себе си много време след знаменитите наши десетина дни преди премиерата."

"Семеен съвет" на Театър 199 (Снимка: Симон Варсано)

Насладете се на това необикновено театрално преживяване! Изключително смешно, но и с премерена, изящна нотка горчивина.

Следващите представления на "Семеен съвет" са на 14-ти и 24-ти юли от 20.00 часа на сцената на Театър 199.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Мюзикълът "Оркестър без име" по филмовия сценарий на Станислав Стратиев с премиера в Пловдив на 1 август

Ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран

Фестивалът за иновативно изкуство 180° ще раздвижи културния живот в София

В летните вечери от 23 до 29 юли 180° окупира пет арт локации, за да покаже различни лица на съвременното изкуство

Поройният дъжд в Благоевград не отказа стотиците меломани от първия “South West Festival” (СНИМКИ)

Първият ден на фестивала беше с участието на Любо Киров, Мария Илиева, Керана и "Космонавтите" и големия хедлайнер Ищар

Спектакъл за жени, избрали да направят аборт, с премиера в I AM Studio

"Ембриони" е документална пиеса на Йордан Славейков

Известни режисьори с атрактивни семинари за мюзикъл и балет на Софийския фестивал на музикалния театър

Събитието се открива на 24 юни от 20:00 часа с театрализирано концертно изпълнение на мюзикъла "Фантомът на операта"