Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Пиеса на Франсоаз Саган за първи път в България на сцената на Народния театър

НОВА ПОСТАНОВКА

Пиеса на Франсоаз Саган за първи път в България на сцената на Народния театър

Юрий Дачев поставя "Пиано в тревата" от авторката на "Добър ден, тъга"

Екипът на "Закуска в тревата" от Франсоаз Саган, реж. Юрий Дачев (Снимка: Божидар Марков)

За първи път в България пиеса на световноизвестната френска писателка Франсоаз Саган ще бъде поставена на сцената на Народния театър. Репетициите на "ПИАНО В ТРЕВАТА" от авторката на "Добър ден, тъга", започнаха под режисурата на Юрий Дачев ("Две", "Даскал", "Приятна жена в лоша компания", "Виновният", драматизация на "Нова земя" и други).

Спектакълът с участието на Емануела ШКОДРЕВА, Велислав ПАВЛОВ, Христо ЧЕШМЕДЖИЕВ, Вяра ТАБАКОВА, Виктория КОЛЕВА, Ева ДАНАИЛОВА, Ненчо КОСТОВ и Христо ТЕРЗИЕВ ще има премиера на 15 и 16 октомври 2021 г. на Камерна сцена.

Сценографията и костюмите са на Радина Близнакова, музиката на Асен Аврамов, драматург е Светлана Панчева, а помощник-режисьор - Меглена Димитрова.

Франсоаз Саган (Източник: Издателство "Колибри")

"Темите на Саган на пръв поглед изглеждат еднообразни - любовта и нейните алогичности, онова, което тя разкрива у човека и как го променя. Това, което истински ме развълнува, е въпросът колко може да бъде непоследователен един човек, и в същото време - колко единен може да бъде в тази си непоследователност.

Всички онези шантави, полюсни неща, които се събират в нашата човешка кожа, тази приятна френска противоречивост - ето това ми се стори привлекателно и за игра и се спрях на тази пиеса, в която съм вплел теми и реплики и от други текстове на Саган", споделя режисьорът Юрий Дачев.

Сюжетът на "Пиано в тревата" се заплита около група приятели, които се събират в красива вила, за да изживеят отново спомените и емоциите от едно прекрасно лято от преди 20 години. Възможно ли е младостта да е вечна? Възможно ли е след толкова време да срещнеш отново едно тъмнокосо момче, което свири на пиано в тревата? Възможно ли е неизживяната любов да е по-важна от любовта, която мълчаливо и постоянно е съвсем наблизо?

Франсоаз Саган (Източник: Издателство "Колибри")

Пиесата на Франсоаз Саган "Пиано в тревата" носи особеното очарование на носталгията по младостта, но и на скритите желания и стремежи, на светлите спомени и горчивите разочарования, на щастливите открития и тъжните загуби.

Написана през 1970 г., "Пиано в тревата" е една от общо осемте пиеси на известната френска авторка, която казва, че е "романист по призвание и драматург за забавление". Но това "забавление" бързо се превръща в едно от интересните явления във френския театър от втората половина на ХХ век.

Снимки: Божидар Марков

Още

Кой разплака ангелите в Народния театър

Кой разплака ангелите в Народния театър

Още

Мариус Куркински с премиера на "Двубой" в Народния театър

Мариус Куркински с премиера на "Двубой" в Народния театър

Още

Диана Добрева поставя "Балконът на Вазов" със звезден състав в Народния театър

Диана Добрева поставя "Балконът на Вазов" със звезден състав в Народния театър

Още

Бина Харалампиева започва репетиции на "Нова земя" от Иван Вазов в Народния театър

Бина Харалампиева започва репетиции на "Нова земя" от Иван Вазов в Народния театър

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Mamma Mia! на лятната сцена на езерото Панчарево

Завладяващите песни на "АББА" и либретото на Катрин Джонсън ще ни потопят в невероятната история за гръцко лято, пламенна любов и един магичен остров, където изненадващите ситуации въвличат дори зрителите в комично-драматичния сюжет на спектакъла

Украинката Оксана Линив стана първата жена, дирижирала оркестъра на фестивала в Байройт

Меркел приветства диригентката Линив. На въпрос как би коментирала факта, че за първи път жена дирижира опера на фестивала на Вагнер, Меркел отвърна: "Най-сетне!"

Провокативен прочит на "Дон Жуан" от Моцарт отправя послания срещу насилието

Четвърта премиера в програмата на OPERA OPEN 2021 на Античния театър

"Театър пред театъра" се завръща през септември

Десет спектакъла под звездите очакват зрителите на откритата сцена пред Народния театър