Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Нов сезон и нов заместник-директор в Благоевградския театър

НОВ ТЕАТРАЛЕН СЕЗОН

Нов сезон и нов заместник-директор в Благоевградския театър

Младият актьор Севар Иванов, номиниран за "Икар" за главна мъжка роля за ролята си в "Портретът на Дориан Грей", ще бъде новият зам.- директор на театъра

Маргарита Мачева и Севар Иванов представят новия сезон на Драматичен театър "Никола Вапцаров" в Благоевград (Снимка: Юлия Владимирова)

Директорката на Благоевградския театър "Никола Вапцаров" Маргарита Мачева представи пред медиите новия заместник-директор по административните въпроси - актьорът Севар Иванов, който беше номиниран за "Икар" за главна мъжка роля за ролята си в "Портретът на Дориан Грей". Първата премиера ще бъде на 17 септември с модернистичния прочит на "Тартюф" под режисурата на Дамян Тенев.

Той е познат на благоевградчани с превъплъщението си в представлението "Портретът на Дориан Грей" от Оскар Уайлд, с режисьор Стайко Мурджев.  Припомняме Ви, че спектакълът донесе на театъра три номинации за националните театрални награди Икар 2020, от които едната в категория "Водеща мъжка роля", именно за изпълнението на Севар Иванов.

Севар Иванов като Дориан Грей в постановката на Драматичния театър в Благоевград под режисурата на Стайко Мурджев

Севар Иванов ще се занимава с облика на театъра в публичното пространство, с програмата, с програмирането на турнетата., ето какво споделя той за новия си ангажимент: 

"За щастие работата е много и е разнообразна, тъй като в театъра започват да се случват все повече дейности на високо ниво. Тя се оценява и от жителите на града, и от гостуванията на театъра в други градове. ЩЕ се опитаме театъра да стане колкото се може по-голяма част от живота на хората в Благоевград. След Летните театрални дни в Благоевград си пролича, че хората имат нужда от такива събития."

Маргарита Мачева и Севар Иванов представят новия сезон на Драматичен театър "Никола Вапцаров" в Благоевград(Снимка: Драматичен театър "Никола Вапцаров")

"Тартюф" от Жан-Батист Молиер - това е заглавието, с което театърът ще допълни своя репертоар от този месец. След отменянето на премиерните дати през месец март заради въведените противоепидемични мерки, зрителите ще могат да се насладят на спектакъла за първи път на 17-ти и 18-ти септември от 19:00 ч. в голямата зала на театъра.

Ръководството гарантира, че театралната дейност се осъществява, при спазване на мерките за дистанция, което води до по-малък капацитет на залата и препоръчва на зрителите да закупят своите билети предварително. Главната роля, на самия Тартюф, се изпълнява от Нено Койнарски, който от тази есен е част от състава на театъра. Режисурата на представлението е на Дамян Тенев.

Маргарита Мачева и Севар Иванов представят новия сезон на Драматичен театър "Никола Вапцаров" в Благоевград (Снимка: Юлия Владимирова)

Още

Режисьорът Стайко Мурджев: Добрият театър се ражда, защото не може да не бъде роден

Режисьорът Стайко Мурджев: Добрият театър се ражда, защото не може да не бъде роден

Спектакълът представя изключително модерен прочит на класическата пиеса и продължава репертоарната политика в посока на създаване на съвременни представления, които разчитат на впечатляваща визия и вълнуваща актьорска игра.

На 15-ти септември ще бъде представен Летописът, разказващ 100-годишната история на Драматичен театър "Никола Вапцаров" Благоевград. Текстът е дело на дългогодишния драматург на театъра Елена Илиева.

След успешния старт на новия Летния театър, създаден от Община Благоевград, там ще продължат да се играят представления за деца и възрастни. Всъщност, театърът открива сезона с "Красавицата и Звяра" и "(От) личен опит. Дотук" именно на новата сцена.

Маргарита Мачева сподели, че Министерството на културата е ограничило средствата за нови представление заради здравната криза, но Община Благоевград ще финансира два нови проекта на театъра.

"Това е наистина лукс" - каза още Мачева. 

Едната постановка е под режисурата на самата Маргарита Мачева и репетициите вече са започнали, съвременен прочит на класическото произведение "Панаир на суетата" от Уилям Текери. 

"Това е велик класически английски роман, който досега, по моя информация, никога не е правен в България на сцена. Това е амбициозна задача, представлението е игрово, с младата част от трупата"

Другото ново заглавие за тази година на Драматичен театър "Никола Вапцаров" ще бъде със сигурност под режисурата на Теа Сугарева, един от тримата режисьори, участвали в спектакъла за Вапцаров по случай 100-годишнината от театъра. Заглавието още не е ясно, а щатният режисьор на театъра Стайко Мурджев най-вероятно също ще представи свой нов проект на класическо произведение, сподели Маргарита Мачева. 

"Продължаваме тази репертоарна политика на класически заглавия, разгледани през съвременен театрален език. Искаме да правим спектакли на високо художествено ниво, надяваме се, че се получава."

Още

Сатиричният театър открива новия си сезон

Сатиричният театър открива новия си сезон

Още

Народният театър започна новия сезон с водосвет (СНИМКИ)

Народният театър започна новия сезон с водосвет (СНИМКИ)

Още

"Любов и смърт по Данте и Бокачо" или накъде отиваме всички ние?

"Любов и смърт по Данте и Бокачо" или накъде отиваме всички ние?

Още

Хитовете "Лисичета" и "Когато гръм удари" се завръщат на сцената на Народния театър

Хитовете "Лисичета" и "Когато гръм удари" се завръщат на сцената на Народния театър

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Карън Бригс пристига в България за концерта на Краси Аврамов през септември

Световноизвестната цигуларка има записи с Кралската филхармония, Яни, Стенли Кларк, Даяна Рос, Ледиси, Кърк Франклин, Ани Ленъкс, клана Ву Танг и мн. др.

С операта "Самсон и Далила" ще бъдат открити Бургаските музикални празници "Емил Чакъров"

На 6-и юни от 20.30 часа в Летен театър - Бургас в главните роли в операта от Камий Сен-Санс влизат Даниела Дякова, Костадин Андреев /гост/ и Александър Крунев

Остават две възможности за среща с работата на “Emergency Theater” до края на театралния сезон

На 03 юни от 19:30 ч. в зала 2 на РЦСИ "Топлоцентрала" за последен път през този театрален сезон ще се играе спектакълът "Сцени на разсъмване"

Започва 31-ото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято"

На 23 юли публиката ще види във Фестивалния и конгресен център във Варна театрално-оперния спектакъл "Адска комедия" с участието на актьора Джон Малкович

Пласидо Доминго се завръща в България през септември

Кралят на операта ще изнесе концерт с популярни арии

Бойко Илиев прави нов сценичен прочит на „Язовецът“ от Емилиян Станев

Премиерното представление на спектакъла "ЯЗОВЕЦЪТ" или "Жажда за живот" по Емилиян Станев на 30 май 2023 г. от 19.30 часа в Нов театър НДК