Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Най-обичаните арии от шедьоври на Верди, Пучини, Белини, Бородин ще открият фестивала Опера в Летния театър

ОПЕРА СЛЕД КАРАНТИНАТА

Най-обичаните арии от шедьоври на Верди, Пучини, Белини, Бородин ще открият фестивала Опера в Летния театър

Солистите се вълнуват като за премиера преди бляскавата Корона опера Гала на 18 юни, организиран от ТМПЦ – Варна

Летен театър - Варна (Източник: Източник: Фестивален и конгресен център - Варна )

Царствените особи ще излязат пред публиката в пищни сценични костюми и с корони. Местата са през едно, шахматно разположени, а билетите са на половин цена в сравнение с миналата година.

Край на принудителното откъсване на изпълнителите от любимата им публика слага тематичният спектакъл Корона опера Гала, с който на 18 юни от 21 часа Варненската опера ще каже сбогом на вируса и добре дошли отново на почитателите на изкуството.

Спектакълът на Държавна опера - Варна, организиран от ТМПЦ - Варна ще бъде пищен, артистите ще излязат на сцената в богати сценични костюми на царствени особи - крале, царе, принцове и принцеси, графове, хергози и херцогини. Короните са задължителен елемент и в програмата, и във визията на изпълнителите. Арии и хорове, които винаги предизвикват бурни аплаузи, ще чуем в изпълнението на ентусиазираните от завръщането на сцената солисти и хористи от Държавна опера - Варна. Корона опера Гала е с режисьор Кузман Попов, диригент Кръстин Настев и с участието на почти всички солисти на Варненската опера - Ирина Жекова, Димитринка Райчева, Михаела Берова, Даниела Дякова, Габриела Георгиева, Иван Момиров, Валерий Георгиев, Венцеслав Анастасов, Евгений Станимиров, Пламен Димитров, Иво Йорданов, Гео Чобанов, Свилен Николов, Деян Вачков, Илина Михайлова.

Своето вълнение преди спектакъла споделят Габриела Георгиева, Иван Момиров, Ирена Жекова, Иво Йорданов.

Габриела Георгиева, сопран, която ще пее прочутата ария на Норма от едноименната опера на Винченцо Белини, признава

Габриела Георгиева (Снимка: Държавна опера - Варна)

"Влизам в проекта "Корона опера Гала" с чувство на нетърпение за дългоочакваната среща с нашата публика, защото няма по-ценно за един певец или артист, за човек, който излиза на сцена, от това да види пълна зала, да се среща с публиката, която обича. За съжаление два-три месеца някак се дистанцирахме. Много се надявам на 18 юни да има публика, за да ни подкрепи в тези тежки моменти за театъра, за операта, въобще за сценичните изкуства, за културата и изкуството. Наистина съм с едно приповдигнато чувство от това, че отново ще изляза пред публика след няколкомесечно отсъствие.

Бих искала да призова публиката да дойде, да ни чуе и отново да усетим този контакт, който е най-важният за един изпълнител - между публиката и сцената. Аз ще изпълня "Casta diva" - арията на Норма. Надявам се Бог да е с мен - това е нещо много красиво и същевременно много изискващо, защото е емблема на операта. То е чисто белканто, така че много ми се иска да се справя добре и да оправдая очакванията на публиката, която вероятно също ще дойде с нетърпение и с очакване за празник. Освен тази ария заедно с Иван Момиров ще изпеем и финалния дует от "Турандот" - все любими неща - както за публиката, така и за нас."

Иван Момиров, тенор, който ще изпълни знаковата ария на принц Калаф от "Турандот" на Джакомо Пучини, допълва:

Иван Момиров (Снимка: Държавна опера - Варна)

"Тази оперна гала е своеобразно завръщане у дома, не просто в моя роден град, а на оперната сцена, мястото, където е сърцето ми. Варненският Летен театър е моето прибиране вкъщи, сред скъпи хора и приятели. Ето и моето послание в този концерт: Едно нещо добива ясен смисъл - човешкият дух е могъщ. Превъзмогва всичко!"

Ирина Жекова, сопран, която ще изпълни арията на херцогиня Елена от "Сицилиански вечерни" на Джузепе Верди, споделя:

Ирина Жекова (Снимка: Държавна опера - Варна)

"Много се радвам, че отново ще бъда на сцена и че ние ще можем да зарадваме нашата публика, защото оперното изкуство, музиката изобщо, има смисъл само когато я представяме пред хора. През тази месеци, когато си стояхме вкъщи, ние се подготвяхме - научихме нови произведения, усъвършенствахме тези, които вече знаем. В тази оперна гала аз ще представя болеро на херцогиня Елена от операта "Сицилиански вечерни" на Верди, която ще изпея за пръв път.

Учих я сега специално за този концерт и се надявам моето изпълнение да се хареса на публиката. С огромно желание и радост се връщам отново на сцената. Лятото започна за мен преди броени дни с концерта "Арии от Балкона", сега ще пея на Корона опера Гала, а след това в първия голям оперен спектакъл ще изпълня партията на Виолета в "Травиата". Завръщам се с прекрасно заглавие, с най-доброто, което мога да си пожелая. Надявам се това да бъде едно силно начало на този летен сезон."

Иво Йорданов, баритон, ще изпълни ария на Ивайло от едноименната опера на Марин Големинов.

Иво Йорданов (Снимка: Държавна опера - Варна)

"Чувството, с което подхождам към Корона опера Гала - признава той, - е радостно и трепетно, но и с известна доза притеснение, притеснение не свързано с вируса и с пандемията, а свързано с това, че дълго време не сме били на сцена, изправени в реална бойна обстановка пред публиката си.

Рутината да излизаш на сцена в тези месеци беше пречупена, а тя е едно много важно оръжие на артиста. Сега вълнението е малко в повече, защото след толкова време ние излизаме отново за първи път и всяко нещо, което правим, го усещаме по-силно и по-ярко. Усещането е като за премиера, много е особено, защото наистина сме си изгубили навика. Едно е всеки ден да пееш и да излизаш всяка седмица или през седмица пред публика, друго е сега да се събуждаш все едно от сън и да си малко дезориентиран в началото. Гласовете, с които пеем и пръстите ни, с които свирим, те са си на място, но психиката ни трябва да се вдигне отново.

Хубаво е, че ние започнахме с концертите Арии от Балкона, които бяха първата крачка към възстановяването на нормалния творчески живот и помогнаха много. Особено прекрасно беше чувството, останало у нас от тези концерти, защото излизайки на балкона за първата ария или ансамбъл, ние виждахме хората, които са се събрали отпред и чакат концерта - те са знаели, прочели са, поканени са - дошли са с намерението на гледат и да слушат.

Но в момента, в който отворехме уста и запявахме, хората, които вървяха по главната улица, ядяха дюнери или пиеха кафе, се сепваха, обръщаха се, спираха се и се приближаваха към нас, за да останат до края на концерта. След втората песен множеството ставаше двойно по-голямо. Тълпата се умножаваше през цялото време. Което е комплимент за нас, но и носи и прекрасното чувство, че ето как лесно можем да приобщаваме хората към музиката и да им доставяме удоволствие.

Аз ще изпълня ария на Ивайло от едноименната опера на Марин Големинов. Огромна е моята благодарност към Софийска опера и към внучката на Големинов Лилия Големинова, която е журналист в БНР, за това, че успяхме да се доберем до нотите. Парадоксално е може би, но в България трудно се намират българските опери в оркестров вариант. Това за мен е необяснимо. Всички знаем кой е Ивайло, знаем за бунта на свинаря, операта е прекрасна. С тази ария се сблъсках за първи път преди няколко години, когато я записвах за фонда на БНР с маестро Георги Димитров и сега за втори път ще я изпълня на живо.

Този път желанието ми е тя да е отправка към следващо концертно, а защо не е и сценично представяне на пълната творба - на цялата опера. Когато обсъждахме кой какво ще пее на Корона галата, в момента, в който назовах Ивайло, маестро Борислав Иванов и режисьорът на концерта Кузман Попов казаха - Отлично, най-накрая да имаме нещо българско в програмата. Твърде често в програмите няма български творби и български език. Така че, надявам се така да предизвикаме у публиката интерес към нашата традиция в изкуството. Много е хубава и много бойна тази опера, а Марин Големинов е един от много интересните композитори. Жалко е, че имаме твърде много оперна, и симфонична, и камерна музика, която е прекрасна и която се изпълнява в чужбина, понякога повече, отколкото в България."

Билетите за Корона опера Гала, а и за цялото издание 2020 на фестивала Опера в Летния театър са на специални цени - жест на Театрално-музикален продуцентски център - Варна към ценителите на музиката. Билетите от всички ценови пояси се предлагат на цени двойно по ниски цени от цените през 2019. Така билетите от 80 лв. това лято са по 40 лв., тези от 60 са по 30 лв., от 40 - по 20 лв., и от 30 - само по 15 лв. За групи над 9 души и за тези, които изберат офертата Културен маратон за 5 и повече представления, ще има и 20 % отстъпка. Касата на Операта работи и в събота и неделя.

Повече информация за програмата на "Опера в Летния театър" открийте в сайта и Фейсбук страницата на Държавна опера - Варна и в сайта на операта.

Още

Почитателите на Верди могат да се насладят онлайн на операта "Симон Боканегра"

Почитателите на Верди могат да се насладят онлайн на операта "Симон Боканегра"

Още

Блестящият спектакъл на "Бохеми" от Пучини на Държавна опера - Варна в Брюксел - online

Блестящият спектакъл на "Бохеми" от Пучини на Държавна опера - Варна в Брюксел - online

Още

"Канкун" на Стилиян Петров с "Икар", "Аскеер" и 2 награди Варна - онлайн

"Канкун" на Стилиян Петров с "Икар", "Аскеер" и 2 награди Варна - онлайн

Още

Държавният куклен театър във Варна - с алтернативна фейсбук среща с малчуганите през уикенда

Държавният куклен театър във Варна - с алтернативна фейсбук среща с малчуганите през уикенда

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Риголето" ще разкаже в Бургаската опера тъжната история за изкушение, грях и саможертва в сряда

Под палката на маестро Димитър Косев /гост/, на 22 май в операта от Верди ще се представят чудесни солисти, оркестър и хор

Соня Йончева създава нова медия за култура в България

На емблематичния 24 май оперната прима възражда издание с почти вековна традиция и поставя началото на модерния „Български артист“

Световната среща IETM Sofia 2024 с нова концепция за устойчивия живот и статута на артиста

Най-интересното от програмата на световната среща IETM Sofia 2024 между 12 и 15 юни тази година представи директорът на РЦСИ "Топлоцентрала" – Веселин Димов, по време на среща с медии и артисти