Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Мъртвешки танц" на "Сфумато" гостува в Международния културен център "Оскар Нимайер" в Испания

ГАСТРОЛ

"Мъртвешки танц" на "Сфумато" гостува в Международния културен център "Оскар Нимайер" в Испания

Центърът е уникален архитектурен комплекс, отворен за всички видове изкуства и културни изяви

"Мъртвешки танц" има награди за главна мъжка и женска роля - на Владимир Пенев и Светлана Янчева

Спектакълът "Мъртвешки танц" от програмата "Стриндберг" на Театралната работилница "Сфумато" ще гостува в Международния културен център "Оскар Нимайер" в Авилес, област Астурия, в Испания, съобщиха на БТА от театъра.

Проектът е финансиран от програмата "Култура" на Столичната община.

Постановката на проф. Маргарита Младенова ще се играе на 18 ноември в зала "Аудиториум" на Центъра, като част от театралната му програма за 2017 г.

Поканата идва от неговия директор Карлос Куадрос, който е гледал записи на всички заглавия от основната програма на "Сфумато", за да направи своя избор.

Международният културен център "Оскар Нимайер" (Снимка: Shutterstock)

Центърът е уникален архитектурен комплекс на бразилския архитект Оскар Нимайер, отворен за всички видове изкуства и културни изяви. Създаден е с намерението да се превърне в пример в областта на иберо-американския културен мениджмънт и да бъде като магнит, който привлича таланти, знания и творчество и отваря област Астурия към света.

През 1989 г. Оскар Нимайер получава Наградата за изкуство на принца на Астурия. През 2006 г., когато наградата празнува четвърт век, фондацията "Принц на Астурия" кани лауреатите й да станат част от церемонията.

Международният културен център "Оскар Нимайер" (Снимка: Shutterstock)

"Аз съм архитект и следователно това, което правя, е проектиране на сгради. Това и ще направя, ще проектирам сграда", казва Нимайер и започва да рисува на празен лист хартия, за да предложи възможно най-добрия подарък за 25-годишнината. Тези първи щрихи, направени с дебел черен фулмастер, се превръщат в единствената му творба в Испания, определена от него като най-важното и любимо произведение извън Бразилия.

На откриването на Центъра през 2011 г. 10 000 души гледат спектакъла на Уди Алън "Новият Орлеански джаз бенд".

Мултидисциплинарната културна програма включва музика, кино, театър, танц, изложби, гастрономия и други. В нея единственият общ знаменател са високите постижения в тези изкуства.

Центърът програмира своите изяви главно в Авилес, но представя събития и в Бразилия, Шанхай, Кан, Мадрид, Барселона. Програмата, свързана със световноизвестни имена в науката и изкуствата като Брад Пит, Вим Вендерс, Карлос Саура, Паулу Коелю, Уоле Шоинка, Пако де Лусия, Фернандо Арабал, има отзвук в целия свят. Така културното средище изгражда активна световна общност, идентифицираща се с визията и "марката" Център "Нимайер".

Международният културен център "Оскар Нимайер" (Снимка: Shutterstock)

С поканата за представяне на свой спектакъл Театралната работилница "Сфумато" получи шанса да стане част от тази световна общност. "Мъртвешки танц" е носител на многобройни национални и международни награди. Има солидна биография от български и международни фестивални участия и турнета - на Есенния фестивал в Париж, в Националния театър в Страсбург, в различни градове във Франция, Португалия, Румъния, Република Корея, Русия, Словения, Хърватия, Македония и т.н.

В "Мъртвешки танц" военният математик Едгар /Владимир Пенев/ и съпругата му Алис, бивша актриса /Светлана Янчева/, са се вкопчили в смъртната хватка на любовта-омраза. Адът продължава вече 25 години - предстои им да честват сребърната си сватба. В спектакъла, който започва и завършва в брачното ложе, в полумрака на сцената - а на моменти и в пълна тъмнина, зад тюлена черна завеса, героите воюват с хапливи саркастични реплики, обвинения, лъжи, заплахи, интриги, в които замесват и санитарния инспектор Курт /Цветан Алексиев/ - братовчед на Алис, завърнал се от Америка след 15-годишно отсъствие.

Владимир Пенев и и Светлана Янчева в "Мъртвешки танц" на Театрална работилница "Сфумато"

"Мъртвешки танц" влезе в програмата "Стриндберг" непредвидено. Мислех само за едно представление - "Жули, Жан и Кристин" по "Госпожица Юлия", но двете пиеси имат нещо общо, макар да са доста различни - свързват ги погледът върху човека между любовта и смъртта, принизяването на еротичното като унижение. Докато в "Госпожица Юлия" все пак се чуват думи като "Обичам те", в "Мъртвешки танц" любовта присъства само заедно с омразата", отбелязва Маргарита Младенова.

По думите й горчивото откритие е, че човекът генетично е много по-подвластен на низкото, отколкото на високото, по-склонен е да живее в разрушението, отколкото в съзиданието. Цивилизационният идеал за Човека - с главна буква, катастрофира в самия човек. Според режисьорката в творчеството на Стриндберг има предчувствие за абсурдизма на Бекет. Абсурдът се постига на границата на фарса и трагиката, смята Младенова и сравнява "Мъртвешки танц" с много силно диво създание, което няколко пъти е хвърляло от гърба си авторите и участниците в спектакъла.

Владимир Пенев и и Светлана Янчева в "Мъртвешки танц" на Театрална работилница "Сфумато"

На "Аскеер - 2007" "Мъртвешки танц" има награди за главна мъжка и женска роля - на Владимир Пенев и Светлана Янчева, и за костюми - на Даниела Олег Ляхова, и е номиниран за най-добро представление. На "Икар - 2008" актьорът отново е отличен, а актрисата е номинирана. Тя печели наградата на Зимния фестивал на изкуствата "Сцена, палитра, слово - 2016" в Пловдив, където и постановката взима награда за най-добър спектакъл.

На Международния фестивал на малките театрални форми в Риека - 2008, наградите са за Владимир Пенев, Цветан Алексиев - за поддържаща мъжка роля, и за музика - на Асен Аврамов. "Мъртвешки танц обира отличията и на Международния фестивал на малките театрални форми във Враца - 2008 - за режисура на Маргарита Младенова и за тримата актьори.

Цветан Алексиев и Светлана Янчева в "Мъртвешки танц" на Театрална работилница "Сфумато"

Другите чуждестранни гастроли в Центъра "Оскар Нимайер" през сезон 2017-2018 са "Плюй, плюй, почистете, почистете" - моноспектакъл на Аманда Куган от Ирландия, "Спящата красавица" от Чайковски, хореография на Мариус Петипа, на Руския национален балет, две представления в рубриката "Опера на кино" - "Вълшебната флейта" от Моцарт, със сътрудничеството на Rising Alternative, Unitel Classica, Ла Скала, CMajor, и "Бохеми" от Пучини - директно предаване от Парижката национална опера.

Изкуството на Испания ще бъде представено през сезона от Националната танцова компания - "В памет на Мариус Петипа" с режисьор Хосе Карлос Мартинес, "Най-доброто от "Илана" - селекция скечове от спектаклите на компанията, Театър "Камикадзе" - с "Барбадос и т.н.", текст и режисура на Пабло Ремон, Театър "Серано" - с музикалния спектакъл "Мерлин, легендата" - по легендата за крал Артур, на режисьора Хосе Томас Шафер, "Авилессцена" - с две пиеси от Хуан Майорга - "Картографът", постановка на автора, и "Himmelweg, път към небето" под режисурата на Раймон Молинс, група Mayumana - с "Румба" - перкусии, ритъм и танц.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Българският актьор Любен Кънев дебютира на West End в Лондон

По думите му представлението е композиция от текстовете на няколко автори и ще бъде показано на широката публика, както и на критици, продуценти, театрални и филмови агенти и кастинг режисьори от най-високото световно ниво в този бизнес

Лилия Абаджиева предизвика дъжд в бургаския театър с най-новия си спектакъл "Ромео и Жулиета"

"Посвещавам този спектакъл с цялата си любов и безкрайната си благодарност на моя учител Борислав Чакринов", заяви от сцената режисьорът Лилия Абаджиева

Задава се 32-ият международен театрален фестивал „Варненско лято“

28 заглавия на живо, на киноекран и онлайн ни очакват между 1 и 15 юни

Пиеса на ливано-канадски режисьор беше отменена в Бейрут

Неправителствената организация "Комисия по въпросите на задържаните" призова за разследване срещу Важди Муавад заради контактите му с Израел

Дара Екимова, Нети Добрева, Асен Блатечки, Теодосий Спасов, Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" на SoFest Spring

SoFest Spring с шест концерта и спектакли, пет специални премиери в четири фестивални вечери

Публиката аплодира дълго Емил Марков и Керана на премиерата на пиесата "Всяка първа сряда"

Неочакваният тандем на театралната сцена се оказа очаквано добра комбинация в спектакъла на драматурга Щефан Фьогел