Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Хор Евмолпея на Българиада 2017 в Сърбия

БЪЛГАРЩИНА

Хор Евмолпея на Българиада 2017 в Сърбия

Елитната девическа формация, с диригент д-р Рада Славинска и арт-мениджър Ганка Янкова отново ще участва в празника на етническите българи в Нови Сад

Хор "Евмолпея", Пловдив/Сн. Фейсбук

За пореден път девическият хор "Евмолпея" е поканен да реализира празника на етническите българи в Сърбия, който ще се проведе през уикенда тази седмица.

Българиадите събират нашенци от всички краища на западната ни съседка - да се видят, да споделят проблемите си, да си попеят български песни, да отстояват позициите си, да не губят идентичността си.

В последните 12 години хор "Евмолпея" е любим гост, сътрудник за опазване на българщината и приятел на множество своеобразни "български събори". За шести път на Българиада, те ще представят младия български дух, красота и талант пред нашите сънародници зад граница.

Програмите на хор "Евмолпея" досега са били разноезични, за да се афишира докосването на българските състави до световната хорова музика.

Хор "Евмолпея", Пловдив/Сн. Фейсбук

Тази година обаче, пловдивските момичета са подготвили за своите приятели, живеещи в Сърбия, изцяло българска програма. Тя включва хитови фолклорни обработки като "Седнало е Гьоре" на Стефан Мутафчиев, "Що ми е мило и драго" на Петко Стайнов, "Трендафилчето" на Николай Кауфман и други. Не са забравени патриотичните песни "Къде си вярна, ти любов народна", "Питат ли ме де"й зората", "Хубава си, татковино" и разбира се "Химна на народните будители", като момичетата се надяват да възпламенят публиката и да я предизвикат да пее заедно с тях.

В програмата са включени и по-непознати за тамошната публика български творби като "Градини в цвят" на Тодор Попов, "Дудубамба" на Рада Славинска, "Песен за Пловдив" на Елза Паносян, "Лефтерино, моме" и "Ела, моме" на Николай Кауфман и др., с което се цели пълноценно запознаване с българското хорово творчество. Евмолпеите са подготвили емоционални изненади за своите домакини чрез танци, мизансцен и атрактивно поднасяне на своите песни.

Хор "Евмолпея", Пловдив/Сн. Фейсбук

През годините досега момичета са участвали два пъти в Българиади в средището на българи в централна Сърбия - село Бело блато, два пъти в гр. Иваново, един път в Нови сад. Сега отново се отправят към административния център на Воеводина - втория по големина град на Сърбия Нови сад, където имат много фенове и сред сръбската публика. На път към Западна Европа "Посланиците на добра воля", каквито са евмолпеите, винаги са организирали концерти в Сърбия - Ниш, Белград, Нови сад, Зреняник, Бело блато, Иваново, Кула, Сремски Карловци и имат записани в биографията си над 30 самостоятелни концерти в Сърбия.

Неведнъж на техните концерти са присъствали дипломатите от българското посолство, начело с българския посланик. "Евмолпея" е вдигала на крака публиката в някои от най-елитните сцени на Сърбия, като аулата на най-старата гимназия на Балканите - тази в Сремски Карловци, Тържествената зала на Белградската консерватория, Катедралния храм "Свети Сава" в Белград и мн. др.

И този път "Евмолпея" има за цел да стопли сърцата на нашите сънародници, да ги зарадва, да им вдъхне увереност, че там където има един българин има и България, да сподели с тях Деня на народните будители. Защото "златните мартенички" на България, както нарече евмолпеите председателят на Дружеството за български език, литература и култура Жарко Евтимов, държат в крехките си длани неугасващия български пламък на будителството.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Марсело Молина - най-младият хореограф, избран от Борис Ейфман в емблематичния Александрински театър

В момента мексиканският танцьор и хореограф поставя, заедно с многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера, грандиозния балетен спектакъл "Одон"

"Набуко" от Верди открива тази вечер "Опера на върховете – Белоградчишки скали“

Фестивалът "Опера на върховете - Белоградчишки скали" ще бъде открит тази вечер със спектакъл по шедьовъра "Набуко" от Верди

Националният събор на народното творчество в Копривщица се завръща

В петък, събота и неделя на поляните до средногорското градче ще се пеят песни, разказват легенди и представят обичаи от цялата страна

Творческата лаборатория "Поетите на Стара Загора" ще бъде представена на сцена

На 3 август можете да видите резултатите от работата на петимата режисьори Цвети Пеняшки, Ивана Бобойчева, Ивайло Ненов, Йордан Тинков и Милена Миланова заедно с техните екипи

Павилионът на VOX POPULI – нова открита сцена в София

10 години след основаването си "Студио за документален театър VOX POPULI" открива пространство за култура в градска среда в София

Захари Карабашлиев ще бъде представен с нова пиеса на сцената в Плевен

След хита на театралния сезон - "Опашката" от Захари Карабашлиев, авторът ще бъде представен с нова пиеса на сцената в Плевен. Драматично-кукленият театър "Иван Радоев" подготвя премиера на пиесата му "Талант"