Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Честит световен ден на театъра!

Честит световен ден на театъра!

Христо Мутафчиев, председател на Съюза на българските артисти, отправи специален поздрав към колегите си

Снимка: iStock by Getty Images

Днес отбелязваме Световния ден на театъра, отбелязван от 1962 г. насам по инициатива на Международния театрален институт (International Theatre Institute ITI). Датата е 27 март, защото на този ден се открива сезона на "Театър на нациите" ("Theatre of Nations").

Тази вечер ще бъдат връчени и наградите за най-добрите постижения в театралното изкуство. 

Всяка година наградите "ИКАР" отличават най-добрите постижения в областта на драматичния и куклен театър, цирковото и вариететното изкуство, на драматургичното и критическото писане, на техническото осъществяване, на дублажа на филми и сериали, както и в областта на съвременната българска музика и съвременния танц и пърформанс.

Актьорът Антон Радичев ще получи "Икар" за изключителен принос към българския театър. Всички останалите номинации можете да видите тук. 

По случай Деня на театъра, Христо Мутафчиев, председател на Съюза на българските артисти, публикува във фейсбук поздрав, отправен към колегите си. 

 

Ето какво пише той:

Изключително щастлив съм, че въпреки тези няколко превратни за човечеството години, театърът продължава да е жив и не спира да променя света към по-добро. Това е защото театърът е символ на вярата на хората в доброто - в изкуството.

Истински набожните влизат в храма, за да се изповядат. А истински обичащите театъра влизат в него, за да позволят на актьорите да се изповядат пред тях. И тъй като талантът е дар от Бога, то това означава, че изкуството театър е Божие творение.

Нека не го разрушаваме с егоизма си!

По традиция на 27 март, на празника на театъра, Съюзът на артистите в България организира официална церемония, на която поднася признание към най-добрите постижения от сценичните изкуства с връчването на Националните награди ИКАР.

Благодаря на всички партньори, които застават зад нас и допринасят за осъществяването на тази гала вечер, на която ние всички заедно празнуваме 27 март - Световния ден на театъра.

Честит празник!

Още

Наградите ИКАР 2023 ще бъдат връчени в Свeтовния ден на театъра 27 март

Наградите ИКАР 2023 ще бъдат връчени в Свeтовния ден на театъра 27 март

Още

Хелън Мирън: Прекрасното ни единение чрез театъра ще продължава, докато ни има

Хелън Мирън: Прекрасното ни единение чрез театъра ще продължава, докато ни има

Още

Как видяхме ИКАРИ-те (видео и снимки)

Как видяхме ИКАРИ-те (видео и снимки)

Още

Дългоочакваните награди ИКАР 2022 вече са факт: Вижте победителите!

Дългоочакваните награди ИКАР 2022 вече са факт: Вижте победителите!

 

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

От 4 до 24 юни ще продължи 17-ият "Световен театър в София"

Предвидени са гостувания на спектаклите "Да яздиш облак" на Раби Мруе - тази вечер в "Топлоцентрала", "Любов" на Пипо Делбоно - на 8 юни в Сатиричния театър, и "Животът е сън" на Деклан Донелан и Ник Ормерод - на 15 юни в Народния театър "Иван Вазов".

Пловдивският драматичен театър представя „Укротяване на опърничавата“ на варненска сцена

Спектакълът получи приз "Икар" за майсторско техническо осъществяване

Карън Бригс пристига в България за концерта на Краси Аврамов през септември

Световноизвестната цигуларка има записи с Кралската филхармония, Яни, Стенли Кларк, Даяна Рос, Ледиси, Кърк Франклин, Ани Ленъкс, клана Ву Танг и мн. др.

С операта "Самсон и Далила" ще бъдат открити Бургаските музикални празници "Емил Чакъров"

На 6-и юни от 20.30 часа в Летен театър - Бургас в главните роли в операта от Камий Сен-Санс влизат Даниела Дякова, Костадин Андреев /гост/ и Александър Крунев

Остават две възможности за среща с работата на “Emergency Theater” до края на театралния сезон

На 03 юни от 19:30 ч. в зала 2 на РЦСИ "Топлоцентрала" за последен път през този театрален сезон ще се играе спектакълът "Сцени на разсъмване"

Започва 31-ото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято"

На 23 юли публиката ще види във Фестивалния и конгресен център във Варна театрално-оперния спектакъл "Адска комедия" с участието на актьора Джон Малкович