Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Актрисата Меглена Караламбова получава почетен "Аскеер"

ТЕАТРАЛНИ ПОСТИЖЕНИЯ

Актрисата Меглена Караламбова получава почетен "Аскеер"

Вижте и кои са номинираните в различните категории

Актрисата Меглена Караламбова получава почетен "Аскеер". Призът на голямата актриса ще бъде връчен на церемония в театър "Българска армия", която ще се състои на 24 май (Снимка: BulFoto)

Актрисата Меглена Караламбова получава почетен "Аскеер". Призът на голямата актриса ще бъде връчен на церемония в театър "Българска армия", която ще се състои на 24 май, съобщава БТА. 

Днес фондация "Академия Аскеер" обяви и номинациите в отделните категории. Наградите "Аскеер" са най-старите и единствени по рода си театрални награди у нас . Дават се "от артисти за артисти" и всяко от тях е професионален и естетически избор на хора, които правят театър.

Още

Цветана Манева получава "Аскеер" за цялостно творчество

Цветана Манева получава "Аскеер" за цялостно творчество

Тази година обект на внимание бяха над 90 представления, реализирани от 1 май 2021 г. до 30 април 2022 г.

От фондацията изказват благодарност на експертите от комисията по номинации в категория "Съвременна българска драматургия", чиито председател е проф. Ромео Попилиев, а членове са проф. Владимир Атанасов, проф. Калина Стефанова и Людмил Тодоров. Те определиха номинациите в категория "Съвременна българска драматургия", които са за Александър Секулов - за "Народът на Вазов" (Народен театър), Теодора Иванова-Додо - за "Цветята" (театър "София") и Яна Борисова - за "Господин Нощ" ("Театър 199").

Членовете на фондация "Академия Аскеер" и гостите - доц. Антоанета Дончева, проф. Владимир Атанасов, проф. Георги Каприев, Златна Костова, проф. Калина Стефанова от експертната комисия, обсъдиха и определиха номинациите за "Аскеер" в единадесетте категории.

Вижте всички номинирани: 

В категория "Изгряваща звезда" са номинирани екипът на спектакъла "Морфин" от Михаил Булгаков (Yalta Art Room), Зафир Раджаб - за режисурата на "Стая за гости" от Петер Турини (театър "Възраждане") и сдружение "Суматоха" за "Въпреки живота, всичко е любов" по Виктор Пасков (театър "Рачо Стоянов"- Габрово).

За поддържаща женска роля са номинирани Александра Василева за ролята й на Мунчо в "Народът на Вазов", Бойка Велкова - за Гинка Илиева в "Големанов" от Ст. Л. Костов (Народен театър), Лили Шомова - за Кристин в "Госпожица Юлия" от Аугуст Стриндберг (театър "Възраждане").

За поддържаща мъжка роля са номинирани Йордан Ръсин за ролята му на Серж в "Господин нощ", Малин Кръстев - за докторът и мисис Басет в "Лято и дим" от Тенеси Уилямс (Малък градски театър "Зад канала"), Юлиан Вергов за Иван Вазов в "Народът на Вазов".

За сценография са номинирани Мира Каланова за "Коприна" по романа на Алесандро Барико, драматизация Александър Секулов (театър "Николай О. Масалитинов", Пловдив), Никола Тороманов-Фичо за "Госпожица Юлия" и Робърт Уилсън и Мари Де Теста за "Бурята" от Уилям Шекспир (Народен театър).

За костюмография са номинирани Марина Райчинова за "Коприна", Юлиян Табаков за "Шахнаме: Сказание за Зал" по Фердоуси (театър "Азарян"), Яши Табасоми за "Бурята".

За театрална музика са номинирани Калин Николов за "Госпожица Юлия", Николай Иванов за "Шахнаме: Сказание за Зал" и Петя Диманова за "Коприна".

За водеща женска роля са номинирани Елена Атанасова за ролята й на Елена в "Липсващите 5" от Алексей Кожухаров (арт център "Сити марк"), Мария Каварджикова за Пилар в "Една испанска пиеса" и Светлана Янчева за Аурелия в "Една испанска пиеса".

За водеща мъжка роля са номинирани Боян Младенов за ролята му на Жан в "Госпожица Юлия", Ириней Константинов за "Пер Гюнт" от Хенрик Ибсен (театър "София") и Малин Кръстев за Мариано в "Една испанска пиеса".

За моноспектакъл са номинирани "Ива е онлайн" на Ива Тодорова ("Театър 199"), "На живо" на Александра Сърчаджиева и Радена Вълканова и "Полетът на къртицата" на Полина Христова (Столичен куклен театър).

За режисура са номинирани Бина Харалампиева за "Една испанска пиеса", Диана Добрева за "Коприна" и Стайко Мурджев за "Амадеус" от Питър Шафър и "Укротяване на опърничавата" от Уилям Шекспир.

За най-добро представление са номинирани "Бурята", "Една испанска пиеса" и "Опашката" от Захари Карабашлиев (театър "Иван Радоев", Плевен).

Още

За първи път ще има симфоничен оркестър на сцената на "Аскеер"

За първи път ще има симфоничен оркестър на сцената на "Аскеер"

Още

"Боклук" и "Портокалова кожа" с най-много награди "Аскеер" (галерия)

"Боклук" и "Портокалова кожа" с най-много награди "Аскеер" (галерия)

Още

Ето кои са номинациите за "Аскеер" тази година

Ето кои са номинациите за "Аскеер" тази година

Още

Мария Бакалова и Георги Господинов обявяват двама от носителите на "Аскеер"

Мария Бакалова и Георги Господинов обявяват двама от носителите на "Аскеер"

Още

Мария Бакалова благодари за почетния "Аскеер"

Мария Бакалова благодари за почетния "Аскеер"

Още

Трима са носителите на "Аскеер" за цялостен принос - Красимир Спасов, Стефан Мавродиев и Стефан Цанев

Трима са носителите на "Аскеер" за цялостен принос - Красимир Спасов, Стефан Мавродиев и Стефан Цанев

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Спектакли от България, Белгия и Бразилия във втория уикенд на ONE DANCE WEEK

След зашеметяващ старт фестивалът за съвременен танц продължава с пълна сила в Пловдив

Петото юбилейно издание на SoFest ще се проведе в третата седмица на юни

Любимият софийски фестивал ще предложи на феновете уникални концерти и спектакли в четири поредни дни

"Фолкпевица" от Народния театър с бенефис на 19 май

Последно за сезона представление на моноспектакъла "Бонбон" на София Бобчева, бонбони и вълк за публиката в салона

"Свободно падане" - новият спектакъл на Марион Дърова със световна премиера на ONE DANCE WEEK 2022

Спектакълът е първата копродукция на фестивала за съвременен танц ОNE DANCE WEEK и Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала"

Марта Петкова и Никола Хаджитанев танцуват с ансамбъл "5/4 Танго" в уникален спектакъл

Светлин Ивелинов създава хореографията специално за това събитие от Европейския музикален фестивал 2022

"Локдаун №5" - комедия за една пандемия

Премиера на първия моноспектакъл на актрисата Сребрина Тимофей на 13 май в Yalta Art Room