Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Валентин Ганев "призовава 199 случайни свидетели" за премиерата на "Съдебна грешка"

ПРЕМИЕРА

Валентин Ганев "призовава 199 случайни свидетели" за премиерата на "Съдебна грешка"

Популярният актьор режисира забележителния комедиен тандем Теодор Елмазов и Пламен Пеев

Теодор Елмазов и Пламен Пеев в "Съдебна грешка", спектакъл на Театър 199

Премиерата на "Съдебна грешка" от Джон Мортимър е на 25 февруари от 19.30 ч. в Театър 199 "Валентин Стойчев".

Сценографията е на Красимир Вълканов, звуковата среда - на Слав Бистрев, преводът - на Златна Костова.

Режисьорът сериозно "признава", че толкова не се е смял много отдавна, за което благодари на Тео Елмазов, че е открил чудесната пиеса, на Пламен Пеев, че я е прочел, и на двамата заедно, че са му я поверили с надеждата да не сгреши много в поставянето.

Теодор Елмазов и Пламен Пеев в "Съдебна грешка", спектакъл на Театър 199

Тео и Пламен са най-дълговечният артистичен тандем в българския театър, който аз знам - запазена марка за интелигентна сатира, отбелязва Валентин Ганев.

"Както е известно, Testis unus testis nullus, или един свидетел, пък бил той и централен, не е свидетел, т.е. трябва ни най-малко обичайният брой - двама. Затова призовавам 199 свидетели на случаен принцип (нов стил - 169)", казва Валентин Ганев по повод на спектакъла.

По думите му "желаещите могат да представят свидетелство за съдимост пред ръководството на театъра и да внесат съдебна такса на касата на ул. "Раковски", срещу което ще получат нужната ценна книга, осигуряваща им достъп в залата. Ако лековерните свидетели не открият това, което търсят, могат да потърсят справедливост, както и възстановяване на сумата и претърпените морални щети, където и от когото намерят за добре".

С премиерата през 1958 г. "Съдебна грешка" прави изключително популярен сър Джон Клифърд Мортимър (1923-2009) - британски юрист, драматург, сценарист и романист. Британският филм от 1962 г. по пиесата е продуциран от българина емигрант Петър Увалиев, припомнят от Театър 199. Най-голяма известност Мортимър получава с поредицата си романи за станалия легендарен литературен герой - адвоката Хорас Ръмпоул.

Теодор Елмазов и Пламен Пеев в "Съдебна грешка", спектакъл на Театър 199

В "Съдебна грешка" героите са двама чешити. Фаул (Пламен Пеев), който е държал магазинче за семена за пернати домашни любимци, е обвинен в убийство. Моргенхол (Теодор Елмазов) е адвокат с незавидна кариера, избран случайно от подсъдимия да го защитава. Въпреки първоначалната съпротива на Фаул, двамата се заиграват да намислят най-добрата стратегия в объркания случай. Валентин Ганев с тънка ирония разплита деликатната материя и игривия хумор на пиесата, коментира драматургът Андрей Филипов.

Следващите представления са на 9 и 25 март, 4 и 23 април. Още за спектаклите на Театър 199 вижте ТУК.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Артисти представят една от най-енигматичните и провокативни пиеси на френския драматург Фредерик Зонтаг

Спектакълът се фокусира върху темата за разпадането на личността и въпросът "Кой съм аз?", разказват от екипа, голяма част от който са бивши студенти на проф. Иван Добчев и проф. Маргарита Младенова

Премиера на "Хаос" и множество инициативи в Нощ на театрите в Стара Загора

"Блокирали хора, заседнали в своя живот без да знаят накъде да тръгнат, но пък със самомнение, което ги изпълва и запраща в необичайни посоки - това са персонажите в спектакъла", казва режисьорът Петър Денчев

За първи път "Перфектни непознати" в България

Премиерата е на Театър "София", а датата и мястото са 6 октомври от 19 часа в Театър "Сълза и смях"

Хитовият мюзикъл "Семейство Адамс" от Бродуей с премиера в България

За първи път изкуствен интелект генерира елементи от мапинга на Античния театър

Валерий Тодоров: В медиите има все по-малко журналистика

Журналистът представи книгата си "Медии и време. Журналистика, истина и реалност" в Националната библиотека