Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Тенорът Камен Чанев и баритонът Кирил Манолов - в премиерните спектакли на "Трубадур"

ПРЕМИЕРА В ОПЕРАТА

Тенорът Камен Чанев и баритонът Кирил Манолов - в премиерните спектакли на "Трубадур"

Режисьор на постановката в Софийската опера е Филипо Тонон

Снимка: Shutterstock

Макар че финалът на операта "Трубадур" е трагичен - Леонора поглъща отрова, а граф Ди Луна погубва Манрико преди да е разбрал, че той е негов брат, тази опера не слиза от репертоара на световните оперни сцени. Музиката на Верди остава задълго да звучи в съзнанието на зрителя с типичните негови увличащи мелодии и енергични хорови сцени, приканващи към революционни настроения. За славата на "Трубадур" помага и екзотичната романтика, с която е обрисуван животът в циганския табор. Операта е изпълнена за първи път на 19 януари 1853 г. в театър "Аполо" в Рим. За първи път в България изцяло е поставена през 1914 г. от Оперната дружба с диригент Тодор Хаджиев и режисьор К. Михайлов - Стоян.

Тенорът Камен Чанев (Снимка: Софийска опера и балет)

На 26 февруари в "Трубадур", в ролята на Манрико, ще гостува известният тенор Камен Чанев, познат на много оперни сцени. Той е роден в Сливен. Завършва Френската гимназия в родния си град, а след това Консерваторията в София. Специализира в Рим, в Академията на Борис Христов. През 1992 г. започва работа в Софийската опера. След пет сезона се мести в Прага, където пее в продължение на две години преди да премине на свободна практика.

Работил е с Александрина Милчева, Гена Димитрова, Леоне Маджера (пианистът на Лучано Павароти). Лауреат е на конкурса "Йоси Бьорлинг", Швеция. Изявява се в основния теноров репертоар - освен в България и на големите оперни сцени в Европа, Азия и САЩ. Има престижни ангажименти на сцените на Виенската Щатсопера (в ролите на Де Грийо от "Манон Леско" и на Пинкертон от "Мадам Бътерфлай") и на Арена Ди Верона (Калаф от "Турандот").

Още

„Трубадур ” на Джузепе Верди с премиера в Софийската опера

„Трубадур ” на Джузепе Верди с премиера в Софийската опера

Репертоарът на певеца е разнообразен и включва над 30 главни роли ("Аида", "Дон Карлос", "Травиата", "Риголето", "Селска чест", "Палячи", "Трубадур", "Мадам Бътерфлай", "Тоска", "Риголето", "Кармен"), както и теноровите партии от кантатно-ораториалните произведения "Девета симфония" на Бетовен, "Реквием" на Моцарт, Верди и Дворжак, "Стабат матер" на Росини, "Симфония №8" на Малер.

Чанев е един от певците, които продължават да затвърждават славата на оперния талант на българите. Камен работи във Виена, но е търсен от най-големите оперни сцени. Тенорът е благодарен на Софийската опера и балет, от чиято сцена стартира кариерата му.

Баритонът Кирил Манолов (Снимка: Софийска опера и балет)

На 28 февруари в "Трубадур", в ролята на Граф ди Луна, ще гостува прочутият баритон Кирил Манолов. Той е роден в София през 1976 г., където следва оперно пеене в Националната музикална академия. Лауреат е на награди от различни певчески конкурси в България, както и във Виена, Варшава, Барселона и Бреша. Дебютът му е в Националната музикална академия в София като Дон Жуан ("Дон Жуан"). Репертоарът му включва ролите на Набуко ("Набуко"), Симоне Боканегра ("Симоне Боканегра"), Амонасро ("Аида"), Марчело ("Бохеми"), Енрико ("Лучия ди Ламермур"), Жермон ("Травиата"), Ренато ("Бал с маски"), Фигаро ("Севилският бръснар"), Дандини ("Пепеляшка"), Фалстаф ("Фалстаф"), Ескамилио ("Кармен"), Карло Жерар ("Андреа Шение") и т.н.

През 2010 г. изпълнява Фалстаф ("Фалстаф") в нова постановка във Висбаденската опера и през същата година прави своя дебют в Хамбургската държавна опера като Фалстаф. През следващите години беше чут като Фалстаф ("Фалстаф"), Милер ("Луиза Милер"), Фигаро ("Севилският бръснар"), Симоне Боканегра ("Симоне Боканегра"), Дон Паскуале ("Дон Паскуале") и Амонасро ("Аида") във Висбаден, Луна ("Трубадур") в Кьолнската опера, Фалстаф ("Фалстаф") в Хановер, Милер ("Луиза Милер") в Есен, Фалстаф ("Фалстаф") във Вупертал, Дулкамара ("Любовен еликсир") в Загреб, Амонасро ("Аида") в Нюрнберг, Дон Паскуале ("Дон Паскуале") в Дармщат и Фалстаф ("Фалстаф") в Будапеща, Равена и Лука. Манолов пее Дон Карлос ди Варгас ("Силата на съдбата") в Парма, Форд ("Фалстаф") в Пиаченца, Амонасро ("Аида") в Римската опера, Дулкамара ("Любовен еликсир") в Берлинската Дойче Опер, Шарплес ("Мадам Бътърфлай") в Лас Палмас, Набуко ("Набуко") в Триест, Фалстаф ("Фалстаф") в Берлинската Дойче Опер, Реджо Емилия, Ферара, Савона и Триест. Той пее с голям успех в постановката на "Фалстаф" с Маестро Рикардо Мути на Равенския фестивал и в Овиедо през юли 2015 г. Италианските критици го обявяват за най-добрия Фалстаф в света. През различните сезони Манолов пее в триптиха на Пучини в Римската опера, Дулкамара ("Любовен еликсир") в Севиля, Фалстаф ("Фалстаф") с Маестро Мути на Оперния фестивал в Савонлина, Набуко ("Набуко") на Летния фестивал в Каракала, Амонасро ("Аида") в Монреал и т.н.

Премиерните спектакли на операта"Трубадур" от Верди в Софийската опера са на 23, 24, 26, 27 и 28 февруари от 19 часа.

Още

„Евгений Онегин“ в Софийската опера под режисурата на Вера Петрова

„Евгений Онегин“ в Софийската опера под режисурата на Вера Петрова

Още

Маестро Пламен Карталов: Сбъдвам мечта от 1987-а, защото ще направим мюзикъла „Клетниците“

Маестро Пламен Карталов: Сбъдвам мечта от 1987-а, защото ще направим мюзикъла „Клетниците“

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Сатирата поставя "Пазар за мъже" от Жан-Клод Дано

Очаквана премиера: 29 и 30 март, сцена Comedy Bar Happy Сатира

Здравка Евтимова представя "Луничави разкази"

Събитието е на 8 февруари в книжния център "Гринуич" в София

На 9 февруари е премиерата на новия български филм "Пулсът на танца"

Режисьор е Георги Костов, който е и съсценарист, заедно с актьора Георг Киряков. Самият Георг от 5-годишен се занимава със спортни танци и повече от 15 години е свързан професионално с тях и е в главната роля