Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

С костюми тежки по пет килограма танцуват канкан балерините в "Орфей в ада"

ПРЕМИЕРА В МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР

С костюми тежки по пет килограма танцуват канкан балерините в "Орфей в ада"

Подземното царство е нощен бар, в който купонът е безкраен

Най-известната до днес музика за канкан прозвучава за първи път в оперетата на Жак Офенбах "Орфей в ада" преди 160 години. Тази рядко поставяна у нас оперета имаше своята премиера на 28 и 29-ти октомври на сцената на Музикалния театър.

Канканът се е появил в Париж през 30-те години на 19-ти век. Първоначално е определян като неприличен и развратен танц и е бил табу сред висшето общество. За сметка на това, става много популярен сред по-бедните.

Първата му официална поява на музикалната сцена е на 21 октомври 1858 година на премиерата на оперетата "Орфей в ада" в парижкия театър на Жак Офенбах . С това произведение композиторът поставя началото на оперетния жанр. С името на Офенбах се свързва и най-известната и до днес музика за канкан.

Още

"Мулен Руж" - греховният крал на нощта, стана на 128 години

"Мулен Руж" - греховният крал на нощта, стана на 128 години

Популярният танц, станал символ на Париж, след това намира своята сцена в прочутото кабаре "Мулен руж", основано през 1889 година. В него през 30-те години на миналия век играе и легендарната Фео Мустакова, по-късно станала ръководител на балета на Музикалния театър при неговото основаване през 1948 година.

Още

Пародия на "Орфей в Ада" в Музикалния театър

Пародия на "Орфей в Ада" в Музикалния театър

В постановката на "Орфей в ада" в Музикалния театър под режисурата на Явор Радованов, хореографията е поверена на Йоанна Стоянова. Нейно решение е не само балетът, но и солистите, и хорът на Музикалния театър да танцуват заедно под звуците на крилатия канкан винаги, когато той прозвучава в оперетата.

Оригинално решение на хореографията е и така наречената "пиянска сцена" по време на "Арията на Бакхус". Там ще видим експресивния танц на доскорошната Хореографка на Адския балет, която се е напила от мъка, след като Хадес е решил да назначи на нейно място амбициозната Евридика.

На финала на оперетата "Орфей в ада" канканът зазвучава с цялата си мощ в изпълнението на всички солисти, хорът и балетът на Музикалния театър. Тогава балерините от Адския балет сменят черните маски и прозрачни кринолини с разкошните воалирани костюми за канкан. Всеки такъв костюм тежи над пет килограма. Танцът се изпълнява и със специални обувки, за да бъдат максимално удобни при многобройните махове с крака, шпагати и скокове.

Още

Марияна Арсенова: Когато човекът на изкуството обича, той прави чудеса!

Марияна Арсенова: Когато човекът на изкуството обича, той прави чудеса!

Решението на хореографа Йоанна Стоянова е в танца да участват само жени. Обикновено в оперните и оперетни спектакли той се изпълнява смесено от мъже и от жени.

Подземното царство е нощен бар, в който купонът е безкраен.

Адският балет е част от антуража на бога на подземното царство Хадес. В първо действие балерините са с класически костюми, каквито са и костюмите на останалите герои - боговете от Олимп. Те са издържани в цветовете бяло и златно.

Във второ действие, което се развива в подземното царство, балетът носи черни маски на лицата и е облечен в черни прозрачни кринолини. В решението на сценографа и режисьора на спектакъла подземното царство е един съвременен нощен бар, където купонът е безкраен, лее се шампанско и звучи канкан.

Автор на оригиналните решения на костюмите и сценографията е Ася Стоименова. Сценографията на спектакъла оживява с визуализаците и 3Д мапинга на Полина Герасимова.

В постановката на "Орфей в ада" под режисурата на Явор Радованов участват солистите, хорът, балететът и оркестърът на Музикалния театър. Диригент е Огнян Митонов.

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Скрудж - привидения в мрака" - премиера в Сливенския театър

Това е първият спектакъл в стогодишната история на драматичния театър по Дикенсовата приказка за скъперника Скрудж

Последната премиера на Театър НАТФИЗ за 2019-а - история за опустошителна страст и коварство

"Лейди Макбет от Мценска околия" е съвременен вариант на класическата трагедия

Премиера на балета "Шопениана" и на първото списание за танц у нас в Стара Загора

Две примабалерини поставят творбата, посветена на 170-годишнината на Шопен

"Лошото момче" на българската литература представя "Езикът, на който умирам"

Премиера на книгата на поета от движение "Нова Асоциална поезия" Васил Прасков

Балет "Арабеск" с премиера на "Снежната кралица" в Музикалния театър

Спектакълът е съвременна танцова приказка за деца и възрастни

17 песни на 16 езика от фолклора на Европа, в концерта на хор "Аве Музика"

Първият концерт е с вход СВОБОДЕН и слага началото на серия от концертни изяви на хора